Страстта според Исабел Алиенде

Да пишеш за любим автор е като да обясняваш колко хубав е новият ти парфюм - каквито и думи да намериш, никога няма да бъдат достатъчни. Трябва да го опиташ.

Така и с моята любима чилийска авторка, вълшебницата на словото и историите за любов, гуруто на латино-американския магически реализъм в пола, Нейно Величество Исабел Алиенде.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАПРИРОДНИЯТ ФЕНОМЕН САКУРА В ЯПОНИЯБЪЛГАРИТЕ СА НАЙ-ЩЕДРИ КЪМ ЛЮБОВНИЦИТЕ СИИЗУМИТЕЛНИ ХОТЕЛИ ОТ ЛЕДКАКВО ИСКАХ ДА ЗНАМ ЗА РАБОТАТА, КОГАТО БЯХ НА 20

Мога спокойно да я нарека и кралицата, повелителката, господарката на моята библиотека. Стои винаги отдясно на Маркес и вляво от Библията.

Знам, че когато ми е самотно, тъжно, объркано, нейните думи винаги ще ме спасят. Или най-малкото - поне ще ме вдъхновят не само да се хвана и изтегля за косата на повърхността, но и да изправя рамене, да вдигна гордо глава и да затракам с токчета по паважа.

"Най-женската авторка" за всички времена е дребничка брюнетка с чувство за хумор, огнени очи и огромна усмивка.

Исабел е родена в Перу, но израснала в Чили, емигрирала във Венецуела и понастоящем живееща в САЩ. Дете на дипломати, племенница на Салвадор Алиенде, борец за свобода срещу режима на Пиночет, латиноамериканската перла е гражданин на света, космополит по дух и човек с изострено чувство за справедливост.

Готова да подкрепи всяка кауза, която е в името на доброто, милосърдието и мира, Исабел Алиенде неслучайно е канена да изнася речи на високи световни форуми.

Снимка: Isabelalliende.com

Не само това - тя е една от петте влиятелни жени, избрани да носят олимпийския огън от петте континента на зимните олимпийски игри в Италия през 2006 в Торино. Две спортистки, Сюзън Сарандън, София Лорен и тя.

С удивителен финес и любов, Исабел споделя следното от трибуната на конференция TED, спомняйки си за тези мигове в Торино:

"Прашинка сняг, малко лед или подухване на вятъра може да повлияе на резултата от едно надбягване или една игра. Това, което има най-силно значение обаче - повече от тренировки и късмет, е сърцето. Само безстрашно и решително сърце може да спечели златния медал. Нужна е най-вече страст. Улиците на Торино бяха покрити с червени плакати, разгласяващи лозунга на олимпийските игри.

Страстта живее тук. Не е ли това една вечна истина? Сърцето е това, което ни движи и определя нашата съдба. Това е, което аз търся за героите на моите книги: страстно сърце. Аз имам нужда от отцепници, дисиденти, авантюристи, аутсайдери и бунтари, които задават въпроси, престъпват правилата и поемат рискове."

Снимка: Isabelalliende.com

Страстта е основен герой във всичките над 20 книги на Исабел Алиенде, независимо дали пише семейна сага, криминален трилър, детска приказка или автобиографичен роман. Още от първата ѝ книга "Къщата на духовете", станала световен бестселър, преведена и преиздавана стотици пъти, филмирана с едни от най-добрите холивудски актьори, та до последната ѝ книга в редовете между историите, описанията и репликите на героите дебне невидимото око на магичното в нашия свят. Така, заедно с пирати, фотографи, учители, готвачки, номади, бегълци, живеят и духове, призраци и сънища.

Независимо дали ще разказва лична история и ще преборва мъката по рано починалата ѝ дъщеря Паула, или ще споделя любовните си терзания и перипетии на съзряването, или ще оживява в кожата на вихрените си героини, Исабел винаги прави всичко това с удивителна лекота и непринуденост. Имаш усещането, че най-добрата ти приятелка е седнала с теб на чаша вино и ти разказва съкровени случки.

Тази абсолютна липса на дистанция между пишещ и четящ, неподкупната обич към всяко живо същество, тоталната загриженост към майката, жената, творящата живот, правят от Алиенде един истински духовен учител. Но за жени. И не само.

Снимка: Isabelalliende.com

Нека припомним най-известните ѝ книги - "Афродита", "Ева Луна" и "Приказки на Ева Луна", "Портрет в сепия", "За любовта и сянката", "Инес, моя душа", "Дневникът на Мая", "Сборът на дните", "Зоро", "Моята измислена страна", и най-новата - "Любов". Книги за всяка възраст и време.

Стилът на Алиенде е лек, приятен, четивен, и в същото време - дълбок, и водещ ни до разсъждения по най-важните въпроси на битието. Сюжетите ѝ крачат с размах през всички континенти и са над времето, неподвластни на мода и течения.

Темите, които я вълнуват и за които разгръща безмерния си талант с проучване, сърце и плам, са преданост, справедливост, насилие, смърт, политическа и социална свобода, равноправие. В книгите си умело оплита историите си, боравейки с любимите си съвпадения, предчувствия, емоции, сънища.

Рационалното и ирационалното си дават среща, сядат на една маса и си стискат ръцете.

Алиенде пише така, както един истински гурме шеф готви - с тайнствени подправки, неочаквани комбинации и много любов. Резултатът е "дъхави и вкусни" истории, които пленяват и влюбват и карат сетивата ни да трептят.

Но нека не ставам многословна, защото и най-доброто ястие може да бъде пресолено или препечено, а от масата е добре винаги да се става малко гладен.

Снимка: Isabelalliende.com

Ако сте чели Алиенде - прочете още и пак. Ако не сте, веднага поправете пропуска.

Това е любов. От пръв поглед. И завинаги.

Признах си. Исабел, моя душа.

Още от Звезди

Галена роди втория си син

Тази сутрин, 17.02.2017 г. семейството на Галена, Галин и Стефчо се увеличи с още един член. Малкият Александър се появи на бял свят във Велико Тъ...

Голото папагалче Реа превзема света

Реа страда от заболяване, заради което е загубила цялото си оперение, а хората й шият мини пуловери, за да не студува....

Мистериозното ново гадже на Парис Хилтън е разкрито

Мистериозното ново гадже на Парис Хилтън е разкрито. Новият любим на богатата хотелска наследница се казва Крис Зулка и е актьор. Парис прекара Де...

Звездите разказват за първия им сексуален акт

Правенето на секс за първи път винаги е любопитна тема. Ние, жените, винаги се интересуваме от това как са се чувствали другите и дали първият им път ...

Учените потвърдиха защо е супер да си сингъл

Щом науката го казва, няма начин да не се съгласим....

Какво прави Дженифър Анистън, за да изглежда на 28, а ...

Актрисата навърши 48 години миналата седмица, но има тяло (и донякъде лице) на 28-годишна мацка....

Направиха смартфон приложение, което ти помага след ...

Технологията в помощ на разбитите сърца!...

Историята на Андрю Гарфийлд и Ема Стоун по-романтична от „Ла Ла Ленд“

Феновете на кинозвездите Андрю Гарфийлд и Ема Стоун са убедени, че тяхната любов е по-романтична от тази в награждавания мюзикъл „Ла Ла Ленд“. Анд...

Актрисата Ема Уотсън с приз за Жена на годината

Актрисата Ема Уотсън с приз за Жена на годината Красивата актриса Ема Уотсън беше отличена с наградата "Жена на годината" на сп. "Ел" заради хумани...

Маги Халваджиян на 50: Чества със задружната фамилия

През уикенда Маги Халваджиян чества своя 50-годишен юбилей. Задружната фамилия и приятелите на известния български режисьор и продуцент се събраха...