Природният феномен Сакура в Япония

Япония е далечна страна, която вълнува въображението на пътешествениците и неслучайно е една от най-популярните туристически дестинации в света.

Страната на изгряващото слънце" е уникална смесица от вековна традиция и модерния отпечатък на XXI в - десетки храмове и сгради от миналото намират място сред най-модерните постижения в областта на архитектурата и технологията, зен градините и парковете пък напълно карат посетителите им да се отпуснат и забравят забързания живот извън тях.

Туристите, избрали тази дестинация, ще имат възможност да се потопят не само в японската история и култура, но едновременно с това ще видят бъдещето чрез технологични разработки от следващо поколение.

Снимка: Thinkstock

Всеки, който пътува до Япония през пролетта, ще стане свидетел на едно от най-изключителните природни събития в страната, а именно феноменът Сакура или цъфтенето на вишневите дървета.

Ханами, в превод гледане на цветовете", който се свързва със сакура, е древен японски обичай, чието начало се поставя през VIII в, когато кралските особи и хората от висшата класа са се наслаждавали на цъфтежа на вишните и са пишели стихове, въодушевени от красотата и изяществото на дърветата.

Снимка: Thinkstock

Днес съвременните японци обичат да се разхождат из безкрайните градини и паркове и да се любуват на красотата на множеството дървета покрити с милиони разцъфнали цветчета, чиито багри варират от бяло до розово.

Най-популярният вид японска вишна е сакура и расте из цяла Япония. В културата на древната страна вишневото дърво олицетворява силата на духа, изпитанията на живота и стремежа към съвършенство. Сакура дърветата цъфтят по различно време и обикновено самият период от разцъфването до прецъфтяването е много кратък.

Снимка: Thinkstock

Най-важният фактор при определяне на времето на цъфтежа е географското местоположение. На южния субтропически остров Окинава вишневите цветове започват да цъфтят още през месец януари, докато на северния остров Хокайдо това явление се наблюдава чак през май.

Японската метеорологична агенция всяка година подава информация, кога и къде ще бъде най-подходящият момент за наблюдение на пролетното пробуждане на вишните. Тази година то ще започне около 25 март и ще продължи до средата на май.

Снимка: Thinkstock

Из цялата страна се провеждат фестивали, които приветстват пролетта и изпращат зимата. Милионите цветчета са основните атракции на фестивалите, но не може да бъде пропуснато разнообразието от японски изкуства и традиции, свързани с тях.

Едно незабравимо преживяване, както за местните, така и за гостите, е провеждането на известната чаена церемония именно под разцъфналите вишневи дървета. Често се организират вечери със суши, саке и бира, които продължават и през нощта, когато луната осветява цветчетата в хиляди нюанси.

Снимка: Thinkstock

Някои региони и градове в Япония са известни с Ханами празненствата. Градът Хиросаки, в който се провежда фестивалът Сакура-Масури, е известен с великолепието на вишневите цветове, които привличат посетители от близо и далеч.

Планината Йошино в префектута Нара със своите над 30 000 дръвчета се счита за най-доброто място в цяла Япония за наблюдение на Сакура. В Токио в парк Уено цъфтят над 1 200 дръвчета, чиито цветове придават особен чар на града през това време на годината.

Снимка: Thinkstock

Разцъфването на вишневите дървета е цветният пролетен природен феномен, който приповдига настроението, както на местните, така и на туристите.

Усещането е изключително своеобразно, което го прави истинска атракция. Затова туристите, които посетят Япония по време на Сакура, ще запомнят не само красотата, но и медения мирис на розовите цветчета събудили се след дълъг зимен сън.

Още от Интересно

Трик за почистване на загорелите тави

Миризмата на прясно изпечени сладки, идваща от фурната, винаги ни кара да се усмихваме. Всички бихме искали да приготвяме подобни сладки изкушения по-...

Това, което жените не обичат да чуват

Понякога, когато мъжете правят комплимент на жената до тях, не осъзнават колко снизходително звучат. И така на пръв поглед безобидните коментари в...

Какво да готвим до края на февруари: 11 изпитани рецепти

До края на февруари остава още седмица и в този преход между студеното време и настъпващата пролет вероятно имаме колебания какво да готвим... Е, ние...

Така се приготвя вкусен oвчарски пай

Необходими продукти: 300 г телешка кайма 300 г зеленчуци 1/2 ч. ч. червено вино 1 глава лук 6-7 картофа 1 яйце 50 г масло подправки прясно мляко ...

Как казват „Здравей“ по света?

Най-разпространеният поздрав у нас несъмнено е ръкостискането, но в различните краища на света съществуват най-невероятни и разнообразни начини да каж...

Ежедневните навици на жените с красива коса

Мисия красива коса - мисия, която много от нас намират за трудно осъществима. Още повече когато всички фактори на средата, която ни заобикаля, се отр...

Как да научим децата си на стойността на парите

Много често родителите се чудят как да устоят на настоятелните детски желания да се купуват всевъзможни играчки, които са привлекли вниманието им. Ка...

4-те зодии, които НЕ изневеряват

Няма какво да се лъжем, според астрологията някои зодиакални знаци имат по-приключенски дух и са по-склонни да изневеряват. Други, напротив са от по-...