Какво не бива да забравяме от детските приказки и филмчета?

Часът е 6 сутринта. Алармата звъни. Ох, пак ли?

Трябва да ставам. Толкова ми се спи, а толкова работа ме очаква. Ставам, взимам душ, изпивам на бързо едно кафе, привеждам се в приличен вид и отивам да работа.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯ НА НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ЧИСЛО – ПИКАК ДА НАКАРАМ МЪЖА МИ ДА ЗАПОЧНЕ ДА ЧУВА КАКВО МУ КАЗВАМ?ОТНОВО Е ПЕТЪК 13-ИКАК МОЖЕ БЪРЗО ДА СЕ НАПУСНЕ РАБОТА

И така всеки ден едно и също. Прибирам се късно. И все нямам време да си отпочина, да помечтая, да се замисля над всички онези неща, които така и все не успявам да кажа на любимите си хора. Всички ме нервират ужасно. Не мога да издържам. Защо, за Бога, защо?

Иска ми се животът ми да беше като този в приказките. Е, да. Всеки би искал. Красиво и спокойно небе, слънцето гали с лъчите си копринените листа на цветята, птиците красиво пеят своите песни, тревата е толкова тучна и зелена. Сякаш си в Рая.

Докато изведнъж не се появи злата вещица и не превърне цялата тази идилия в черно, пусто и каменисто място. Не е само в живота. В приказките също е здължителна появата на тъмни облаци в така топлите и спокойни дни.

Нищо не е само черно или само бяло. Нищо не е само лошо или само добро. Винаги има и други нюанси, които си проправят път в нашето ежедневие. Дали това са вашите 50 нюанса сиво, ще решите вие сами.

За жалост или не, в живота ни, както и в приказките и анимационните филми се появява някой зъл и подъл, решен да разруши спокойствието на останалите, за да постигне на всяка цена своята цел. Доста често, за да получат това, което искат, хората нараняват другите по пътя си.

Снимка: Getty/Images

Нека не забравяме историята за Спящата красавица, Пепеляшка, Ариел, Снежанка и седемте джуджета, където щастието на една красива и очарователна девойка бива засенчено от тъмната сянка на зла жена, която е решена да ѝ отмъсти било то заради красотата ѝ, уменията ѝ или добротата ѝ.

Знаем житейската мъдрост, която гласи: ''Човек, който няма врагове, не е постигнал нищо в живота си''. Положителните качества неминуемо са последвани от завист, ревност, а понякога и от желание за мъст.

Снимка: Getty/Images

За съжалание, повечето хора, притежаващи предимно позитивни качества са чувствителни и лесно раними, и допускат да бъдат ''повалени'' от злобата, сипеща се като гореща жар върху уязвимата им душа.

В приказките, в най-невъзможния и труден момент се поява красивият принц (е, понякога той не е на бял кон, а язди северен елен), който е решен да спаси своята любима. Целувката в много приказки решава ''проблема'' на главната героиня. Лишена е от пошлост и безчувственост. Така е, грубостта и вулгарността трябва да се спестят на подрастващите.

Тези истории са доста често преувеличени, хиперболизирани и дори сладникави. Но пък са красиви. Карат те да се замислиш над всички онези безценни неща, които повечето от нас пропускаме всеки ден. Остарявайки, осъзнаваме какво сме могли да изживеем и да оценим.

В крайна сметка, приказките имат щастлив край - "Всички заживели щастливо..." Колко хубаво, нали?

След несгодите, през които преминават, героите срещат своята истинска любов или пък истински приятели и заедно преминават през осеяната с тръни пътека. Накрая побеждават злото и всички са щастливи.

Снимка: Thinkstock

Дори и да не става понякога така в живота, ние трябва да се борим. Да преминаваме през ледени стени, за да достигнем огъня, който ще ни стопли, да преплуваме реки и океани за да стигнем до красивия оазис, предлагащ ни куп блага. Трудно е, но не е невъзможно. Та нали до скоро беше модерно да цитираме Ницше с ''Това, което не ме убива, ме прави по-силен''.

Борейки се с живота, ние израстваме. Болката е най-силният учител. Злото и доброто са неделими.

Ако се опитаме да живеем в ''златната среда'' ще живеем малко по-лесно.

Снимка: Getty/Images

Приказките и анимациите не са създадени само за деца. Те са олицетворение на красотата, която живее у всеки от нас. Те са вдъхновение за тези, които могат да мечтаят. Те са поука за тези, които могат да се учат от грешките си и могат да прощават.

Всеки би могъл да открие себе си в герой от приказките. Те са един свят изпълнен с всякакви чудновати създания. Свят, където рибките, цветята, драконите носят душа, могат да говорят, да мислят. Свят, където доброто винаги побеждава.

Този свят можем да създадем и ние тук на Земята.

Снимка: Getty/Images

Научим ли се да бъдем по-толерантни един към друг, да показваме обичта си без да се страхуваме или да смятаме, че има време за всичко, да даваме втори шанс, да подадем ръка на наш близък или пък на някой непознат, който се нуждае от нея, ние ще направим малка крачка към превръщането на безморалното и повърхностно всекидневие в един малко по-стойностен и зареден със светли чувства свят.

Животът е твърде кратък - нека го превърнем във вълшебство!

Автор: Таня Ангелова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfocompany.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Още от Родители и семейство

Кога е най-подходящият момент да подарите на детето си мобилен телефон

Децата прекарват около 4 часа на ден пред телевизора. Това сочи статистиката. В САЩ цифрите са дори много по-високи просто защото телевизорът играе ро...

18 януари – Честит имен ден на Атанас и Атанаска!

На 18-ти януари православната църква почита паметта на Атанасий Велики, участвал в прочутия Вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава н...

Лъже ли често детето ви? Ето защо го прави

Английският педагог Александър Нейл в продължение на половин век е изследвал поведението на децата и влиянията от наказанията. Неговите наблюдения са ...

7 януари – Честит имен ден на Иван и Ивана!

На 7 януари православната църква чества Ивановден – денят на свети Йоан, който кръщава Иисус Христос в река Йордан. Свети Йоан Кръстител е нарич...

Игрите на бебето между 6 и 12 месеца

Между 6 и 12 месеца детето започва активно да играе и да проявява интерес към играчките и заниманията с тях. Първата играчка на бебето са неговите ръц...

Катрин Хейгъл роди син

Звездата от „Анатомията на Грей“ Катрин Хейгъл стана майка на момченце. Актрисата е родила сина си Джошуа още на 20-ти декември, но е запа...

Какво причинява преждевременният пубертет?

Пубертетът се счита за крайъгълен камък в развитието човека. Той маркира прехода от детството към зрелостта. Обикновено този процес започва при малкит...

Бъдни вечер е!

На 24 декември по традиция посрещаме един от най-големите християнски празници за годината – Бъдни вечер. Още по темата Рецепти за питк...

Фън шуй подредба на празничната маса за късмет през 2017-а

В очакване на новата година, вече имаме идеи за това как ще изглежда нашата празнична трапеза, какво ще приготвим за гостите. Много е важно да обърнем...

Почитаме Света мъченица Татяна Римска

На 12 януари Православната църква почита паметта на св. мъченица Татяна Римска. Днес имен ден празнуват всички дами, които носят името Таня или Татяна...