Защо винаги си мислим, че в чужбина се живее по-добре

Като човек, живял в повече от една страна отвъд родната, мога да ви кажа, че разлики има, и то невинаги са за добро!

Ето и най-честите причини защо се измъчваме, че ако сме някъде отвъд Българските граници ще ни е по-добре:

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАКАК ДА НАКАРАМ МЪЖА МИ ДА ЗАПОЧНЕ ДА ЧУВА КАКВО МУ КАЗВАМ?ОТНОВО Е ПЕТЪК 13-ИКАК МОЖЕ БЪРЗО ДА СЕ НАПУСНЕ РАБОТА"50 ПОСТНИ РЕЦЕПТИ"

Гледали сме прекалено много филми - филмите ни размътват главите, факт. Карат ни да забравяме проблемите, действителността и да си позволим малко да помечтаем: "Ами, ако аз бях Кари Брадшоу и живеех в блестящия, приказен манхатан и излизах с господин Тузар...", всеки има право да помечтае.

Но филмът има край, а нашият живот не е само низ от позитивни и щастливи моменти. Има си и етапи трудни, когато имаме нужда да споделим с приятел, със семейството, близък на сърцето. И когато тези хора са далече, а наоколо има само лъскаво облечени типажи, които са по-изкуствени от актьори, тогава везе не ни е толкова забавно.

Считаме фейсбук за огледало на света - предпочитаме да прекарваме безбройни часове в социалните мрежи (било то фейсбук, инстаграм или нечий блог), като си мислим, че те неизменно отразяват чистата истина. Е да, ама не.

Всеизвестен факт е (за който често си затваряме очите), че онлайн слагаме само хубавите неща, тези, за които искаме околните да ни се радват... и дори мъничко завиждат. И тук не става съпрос само за живота извън България, но често ако имаме приятели, които живеят в чужбина, и гледаме техни снимки или публикации едно тънко гласче в нас ни измъчва: "Ами, ако това беше ти..."

Винаги ще го има това гласче и винаги егото ще ни измъчва. Но истината не е на екрана, истината е около нас и невинаги това, което виждаме на снимки, е чистата истина.

Приемаме всичко за даденост - а питали ли ли сте се как бихте се приспособили към безвкусна и безумно скъпа храна, към високи сметки или завишени цени на услугите, включително (мили дами) всичките козметични процедури.

Какво разбирам под завишени? За пример, оформяне на вежди - 20 евро средна цена. Няма дори да влизам в детайли относно боядисване на коса, масажи и прочие глезотии. Тези неща се осъзнават с времето, но понякога е късно. Което ме води и до следващата причина да искаме да избягаме:

Снимка: Thinkstock

Нямаме база за сравнение - това отново ме връща към първата точка или липсата на реална преценка за нещата. Понякога дори и да сме пътували на почивка до дестинацията, която искаме да направим наш дом, нещата могат да са коренно различни ако решим да се установим там за постоянно.

За пример мога да посоча Париж - град мечта за повечето хора като мен, които от пръв поглед се влюбват в него. Но когато събрах смелост да замина и да заживея там, изведнъж осъзнах колко голяма е разликата между това да си на почивка там за седмица-две и да живееш за по-дълго. Започнаха да ми правят впечатление бездомните и мизерията (да, и там има и то много!), да се ядосвам на грубите парижани (те са известни с навъсеното си и жлъчно поведение), изградих непоносимост към ужасното мрачно време (мрачно като тях самите).

Снимка: Thinkstock

Идеализираме нещата - винаги съм се удивлявала на приятели, които като костюмирани и излъскани банкери в лондонското сити са и много прилежни граждани. А същите тези хора, веднъж прекрачили границата развързват колосани вратовръзки в чалга клубовете и размятат изкараните с безсънни нощи пачки.

Когато са в Англия, внимават къде си изхвърлят боклука, не пушат в затворени помещения и ми отварят вратата като на дама. Тук, на наша почва се държат по коренно различен начин, тук важи само едно правило: "Ако номерът мине!" Така и не разбрах ние не искаме ли джентълмени и защо тук може да се тровим с дим и да живеем в помия.

Снимка: Thinkstock

Като цяло предпочитаме на мислим, че щастието е там някъде, другаде, само не тук и сега. Докато един ден, след като сме си блъскали главите, живели сме от куфари и тук и там, изразходвали сме излишно време и енергия да се питаме защо все не ни се полчават нещата, не сме открили, че щастието си го правим ние самите и то само ако се отдадем на настоящето.

Да, неспорно има върху какво да се работи, както над държавата ни, така и върху нас самите. Но ако за момент спрем да гледаме към чуждото със завист и към чужбината като към спасителен остров, можем да усетим слънцето, което огрява и нашата улица.

Автор: Николета Белчева

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfocompany.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Още от Живот

Навиците на щастливите хора

Живеем във време на динамика, постоянно променящ се свят и извънредни събития. Понякога невъзможността да се справим с всичко ни поставя в една незадо...

Хранене и диета според зодията – Близнаци

Храненето е в основата на това не само как изглеждаме, но и как се чувстваме. Ако вие сте зодия Близнаци, вижте на какво да наблегнете и какво е добре...

Кой си спечели луксозно бижу от играта на Tialoto.bg и FREYWILLE?

Специалната мемори игра на Tialoto.bg и FREYWILLE официално приключи и дойде дългоочакваният момент, в който да обявим печелившият. Условията бяха...

Бродуейският мюзикъл „Авеню Q“ вече и на родна сцена

Мюзикъл с кукли, но за възрастни. На пръв поглед звучи като абсолютен нонсенс, но представлението „Авеню Q“, чиято премиера се състоя на 1...

Прочутите японски вишни цъфнаха (галерия)

Пролетта е пристигнала по-рано в японското градче Кавазу, близо до Токио. Градчето се намира на източния бряг на Япония и въпреки малките си размери н...

Новата странна тенденция в Instagram

В Instagram се появи нова тенденция. Красавици – известни и неизвестни споделят свои снимки по бански, на които се взират някъде в земята уж небре...

Красотата на Плитвишките езера (галерия)

Балканите са едно от най-красивите места в Европа. Днес споделяме с вас пътешествието на един фотограф в Хърватия и по-точно неговото посещение в един...

Ако искате децата ви да бъдат умни, четете им приказки

С ново луксозно издание с твърди корици на римуваната приказка известният български преподавател, юрист и политик кани малчуганите на смело приключени...

Седмичният ви хороскоп

Астрологията е наука, която изучава взаимодействието между Слънцето, Луната и останалите планети и отражението им върху живота, хората и причините...

11 трика на момичетата, които НЕ закъсняват

Не казваме, че когато закъсняваш си отвеяна и несериозна, но със сигурност изглеждаш по-добре в очите на другите, когато си точна. Наистина, не е толк...