Приятелството и зодиите

Приятел е този, който ти дава пълна свобода да бъдеш себе си.
Джим Морисън

Истинските приятели са като ангели-хранители, те са благословия в живота на човека. Популярната астрология веднага ще ви "разцъка" какви приятели са огнените, водните, въздушните, земните знаци и т.н. Вие ще четете и ще цъкате с език, но по-често ще смръщвате недоверчиво вежди, защото няма съвсем да ви пасва прочетеното.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАКАКВА ЩЕ БЪДЕ ГОДИНАТА НА ОВЦАТА ЗА ОТДЕЛНИТЕ ЗОДИИКИТАЙСКАТА НОВА ГОДИНА НАСТЪПВА ТАЗИ НОЩРОМАНТИКАТА ПРЕЗ ОЧИТЕ НА РАЗЛИЧНИТЕ ЗОДИИТЕЛЮБОВ И ЗОДИИ

И не че типологията на всеки знак с неговите характеристики, нагласи и наклонности в приятелските взаимоотношения (и въобще) ще бъде грешно описана, но нещата не са толкова прости и надскачат ограниченията на генерализираната архетипика на 12-те знака. С прости думи казано - ние не сме само слънчевият си знак и във всяка индивидуална рождена карта темата "приятелство" е представена по съвсем уникален начин, с нейните си страдания, радости и уроци.

В астрологията се знае, че за приятелството отговаря 11-и дом - житейската сфера на мечтите, стремежите, визията за бъдещето и света такъв, какъвто е през твоята призма, света като проекция на вътрешните ти модели и на сложната ти невронна мозъчна мрежа от връзки.

11-и дом следва 10-и, който е сферата на социалната реализация. В 10-и дом постигаме върха на житейските си стремления, получаваме признание, даваме мило и драго да сме на най-горното стъпало на йерархичната стълбица в полето, в което се изявяваме. И в това няма нищо лошо, защото след сизифските усилия, положени по пътя нагоре, разбираме, че можем да създаваме реалността си и че нашият характер е наша съдба. След дългия поход към венеца на себеосъществяването накрая вдигаме взор и берем плодовете на материализираната си съдба на уникално човешко същество, което е видяно и признато и от другите.

Снимка: Thinkstock

Застанали на върха обаче, изведнъж се оглеждаме и виждаме, че, докъдето погледът стига, се простират безбройно множество върхове с техните покорители и всички ние сме част от една сложна мрежа от взаимоотношения, цели и стратегии. След това осъзнаване започваме смирено да слизаме към 11-и дом, в който градим мостове в група, със съмишленици, с приятели.

Затова и 11-и дом е домът на приятелствата, на неправителствените огранизации, на политическите лобита, на глобални мрежи от идейни привърженици - все неформални структури, които се събират по силата на привличането в обща визия и които целят въздействие върху социалната уредба така, че светът да стане едно по-добро място за живеене, а планетарният пейзаж - по-красив и справедлив.

11-и дом заедно с противоположния му 5-и дом е част от оста на взаимоотношенията. В 5-и преживяваме романтичните, непреодолимите и неизбежните връзки на страстта, на които не можем да се противопоставим (поне в по-ранната част от живота ни, когато не сме твърде себеосъзнати), защото те са израз на копнежа на душата да получи нарцистично признание и обожание в единението с друго човешко същество, на чиято вселена сме център. По този начин откриваме своята спонтанна детска креативност, специалност и обич към себе си и света.

Снимка: Thinkstock

Взаимоотношенията по 11-и дом са от различен порядък - там срещаме съмишлениците, с които споделяме общи ценности и виждания. С тях се съюзяваме и влизаме в съглашения, за да работим за трансперсонална цел, като всеки един е специален и допринася по неповторим начин за функционирането на цялостната динамична система, а неговата брънка е незаменима. Затова и взаимоотношенията по 11-и дом са по-надлични, те не са така драматично и емоционално украсени, както онези по 5-и дом, но са в синхрон с въздигащата подкрепа на големите приятелства, които ни дават обективен и дистанциран поглед отгоре на житейското ни предназначение.

Това не означава, че в приятелските взаимоотношения няма наранени чувства, собственически чувства, властови борби, ревност и завист. Те особено силно се проявяват, когато имаме трудно поставени и аспектирани планети в 11-ти дом, които носят заявката да минат през пречистващия огън на кризата и да осветят живота ни с изстраданото взаимоотношение на безкористно и искрено приятелство.

За това какви приятелства привличаме и какви сме ние в едно приятелство съдим, освен по слънчевия знак, в голяма степен и по знака, който се намира на върха на 11-и дом, но най-вече по планетите, намиращи се в него и контактите им с останалите планети в хороскопа.

Снимка: Thinkstock

Когато сферата на приятелството в рождената карта е представена от огнени знаци или планети като Марс, Слънце, горим, раздаваме се, спасяваме, но мрънкане не търпим. Приятелството е обща кауза, огън, страст и плам. То е действие, купон, приключение и пътешествие.

При акцент върху земни знаци, Сатурн и Венера приятелството е от детска градина до гроб. Земните знаци са практични, разумни и умерени. Земното приятелство е спокойно, постоянно, сигурно - истинско убежище в трудни дни.

Въздушните приятелства са не особено задълбочени, приказливи, социални и разностранни. При тях можете да откарате с часове в разговори по телефона, да обмените всички клюки в компанията и да получите най-ценната информация за събитията в града.

Водните приятелства са дълбоки, нежни, обичливи, емоционални, емпатични, грижовни. Те предлагат интуиция, търпение, насърчение, вдъхновение и топло мляко в бурно време.

Като Хелън Келър казва, "По-добре да вървиш с приятел в тъмното, отколкото сам в светлото".

Още от Интересно

Социалните мрежи - да вървим ли с тълпата или срещу нея?

„Офлайн е новият лукс.“ „В свят, в който всеки е прекалено показен, най-якото нещо е да останеш мистерия.“ „Да бъд...

Радина Кърджилова и Деян Донков за любовта и промяната, която им донесе родителството

Радина и Деян имат изпълнена с емоции връзка и доста впечатляващи взаимоотношения.  Всеки от нас има такава двойка в обкръжението си. ...

Колко милиона струва да поканиш на сватбата си Марая Кери, Антонио Бандерас и Елтън Джон?

Марая Кери и Елтън Джон получили милиони, за да пеят на сватбата на внучка на руския олигарх Валерий Коган в Лондон. Младоженците са 19-годишнит...

Внимание! Продължителното седене скъсява живота

Обездвижването крие безброй рискове. Не ги пренебрегвайте!...

Гери-Никол напуска бащиния дом, шири се сама в палат за милиони

Гери-Никол все повече се доближава до бляскавия имидж и лайфстайл на чуждите звезди, пише "България днес". И тъй като вече не отива на с...

Жената Овен и нейното желание да триумфира в любовта

Жената Овен притежава силна персоналност, интелигентност и забележителен характер. Често предпочита да е сама и независима, вместо някой да се опитва ...

Богата, вкусна и сезонна салата

Необходими продукти: 400 г картофи 200 г кисели краставички 200 г глава целина 100 мл олио 50 мл червен винен оцет 2 глави цвекло 1 скилидка чесън 1/...

Дневен хороскоп за сряда, 18 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Днес е подходящият ден да започнете нещо ново, за предпочитане...

Дамян Дамянов: „Стаята ми пет на четири. В метри, в крачки, в самота“

Днес великият поет Дамян Дамянов щеше да навърши 82 години...

Еманципираните принцеси на Ориента

Кралица Фатима Кулсум - диамантената владетелка на Близкия Изток Саудитска Арабия е една от мюсюлманските държави, в които ислямските традиции с...