Внимание: Отровни животни!

Само едно ухапване от някои животни може да изпрати човек на онзи свят. Телата на тези животни съдържат опасни отровни вещества. Природата е надарила някои свои творения с такова оръжие за самозащита или лов.

Най-много отровни видове има сред паякообразните и змиите. При това обаче има редица други животни, чието основно оръжие е отровата. Представяме ви 10 животински вида, които могат да ви убият с едно ухапване.

Риба-камъкТози морски обитател се смята за най-отровната риба на света. Вирее край кораловите рифове в Индийски и Тихи океан и се маскира като камък. Дванадесетте шипа по горната перка са свързани с отровни жлези. В зависимост от дълбочината на проникване на отровата тя може да предизвика силна болка с евентуален шок, парализа или отмиране на тъканите. Ако отровата случайно проникне в голям кръвоносен съд, ужиленият човек може да умре след 2-3 часа.

Жълт скорпионПустините в северна Африка, на Арабския полуостров и в Средния Изток приютяват жълти скорпиони, които използват за лов и самозащита мощен коктейл от невротоксини. Ужилването от жълт скорпион ще е смъртоносно за деца и за хора с крехко здраве и отслабен имунитет.

КубомедузиТази група медузи е съставена от около 20 подвида, обитаващи във води с океанска соленост в тропичния и субтропичния пояс. Срещата с кубомедуза може да е много опасна за човека. Ужилването й причинява редица проблеми, от силни болки до смърт.

Дървесни жабиВ джунглите на Централна и Южна Америка се срещат жаби, които отделят силна отрова. Кожата им секретира алкалоиди-батрахотоксини. При попадане на човешката кожа отровата предизвиква леко парене и главоболие. Ако обаче попадне в кръвта, води до аритмия и спиране на сърцето.

Синьопръстенен октоподТози октопод достига максимален размер 12-20 сантиметра, но произвежда толкова отрова, че спокойно може да убие 26 възрастни души. Видът вирее в крайбрежните води на Тихия океан, от Япония до Австралия. Отровата се отделя от симбиотични бактерии, обитаващи слюнчените жлези на октопода. Токсинът има нервно-паралитично действие и води до спиране на дишането и на сърдечната дейност.

Риба фугуВ Япония фугу се смята за деликатес, консумиран често от по-екстремно настроените почитатели на кулинарията. Вътрешните органи на рибата съдържат смъртоносна доза тетродотоксин. Ако готвачът не отстрани умело всички отровни части или разфасова неправилно рибата, вкусната вечеря може да се окаже последна.

Дроздови мухоловкиКожата и перата на тези птици, които виреят в горите на Нова Гвинея, съдържат батрахотоксин. Той попада в организма на мухоловките от насекомите Choresine pulchra, с които птиците се хранят. Самите пернати развиват имунитет към отровата, но човек може да получи химическо изгаряне от докосване на дроздова мухоловка. За дребни животни пък докосването на такава птица е смъртоносно.

ПтицечовкаМладите птицечовки и от двата пола имат рогови шпори на задните крака. При самките образованията след време окапват, но при мъжките достигат дължина 1.2-1.5 см. Шиповете са свързани с бедрената жлеза и по време на брачния сезон съдържат отрова, чието количество е достатъчно, за да убие малко животно. При ужилване на човек може да се стигне до силна болка и оток на нараненото място.

Дебели лориДебелите лори са единствените известни на науката отровни примати. Жлезите на предните крайници на тези малки симпатични животинки отделят токсичен коктейл. Отровата може да предизвика задушаване и смърт както при малки животни, така и при хора.

КонусиНай-опасните в света охлюви имат раковина с конична форма. Зъбите на хищника напомнят на харпуни и са свързани с отровна жлеза. Когато си набележи жертва, охлювът изстрелва отровен харпун" по нея. Отровата парализира моментално дребни риби. Човек може да умре от ужилване от конус за броени минути.

Още от Интересно

Лекарите Предупреждават: Спрете да носите мобилния си телефон близо до тялото! Ето защо!

Може да сте чували, че мобилните телефони са опасни за вашето здраве. Но това вероятно не ви е спряло да ги използвате. Тъй като технологията се под...

А мъжете, които стават бащи по-късно?

Ожесточени критики или хвалебствени словоизлияния. В общи линии така могат да бъдат определени реакциите на хората, когато им сервираш поредната новин...

Луиза Григорова влиза в политиката

Популярната актриса Луиза Григорова ще се бори да влезе в парламента на предстоящите избори. Тя е сред кандидатите за народен представител в листа...

Ирландският “Доктор Дулитъл” публикува наръчник за успешно селфи с диви животни (+ снимки)

Снимка: Allan DixonКак си представяте един съвременен Доктор Дулитъл? Всъщност 30-годишният ирландец Алън Диксън не е ветеринар, а страстен пътешестве...

Предимствата на връзките с обвързани мъже

На много жени им се е случвало да се влюбят в обвързан мъж, но често се колебаят дали да се впуснат в подобен тип отношения, тъй като са добре запозна...

Какво ви готви любовта днес - любовен хороскоп за 20 февруари

Присъствието на Луна в Стрелец обещава един пълен с изненади и много динамичен ден. Въпреки че аспектите на Меркурий и Юпитер все още са хармонични, н...

Само с тази фраза ще спрете клюките около вас

Близо 80 процента от хората клюкарстват, което означава, че дори да не ви е приятно, често ще слушате подробности от личния живот на хората около вас....

30 от най-пиперливите карикатури на The New Yorker

Обичате карикатурите, заради “пиперливото” им чувство за хумор?О, тогава сигурно обожавате тези на The New Yorker. Американското издание, ...