Препоръките на дерматолога: Как да се справим с кожните обриви?

Време е за последния материал от рубриката ни "Препоръките на дерматолога", в която наш специален гост е д-р Ани Цветанова-Радева. С ценните си съвети тя ви помага да откриете ефективното решение на вашия кожен проблем, като подчертава изрично, че онлайн консултацията по никакъв начин не може да замести прегледа от специалист.

Днес ще обърнем внимание на кожните проблеми, свързани с обриви и брадавици. С обрив може да се отбележи всяка промяна в нормалното състояние на кожата. Те могат да се дължат на различни заболявания - гъбична инфекция, контактен дерматит и др.

Обривите могат да бъдат краткотрайни, да се задържат за по-дълго време или да се появяват периодично. Те възникнат внезапно или пък се развиват постепенно.

Лечението зависи от причината за появата на самия обрив. В повечето случаи различните заболявания са напълно лечими.

Брадавиците не са козметичен проблем. Те могат да бъдат и доста опасни. Смята се, че са емоционално зависими и често се появяват, когато човек е стресиран.

Сега е време за въпросите, които вие, нашите читатели, отправихте към д-р Цветанова-Радева, както и съответните отговори на всеки един от тях.

Thinkstock/Guliver

Здравейте, д-р Цветанова! От известно време от брадичката до началото на деколтето (по шията ми) се появяват сухи петна, винаги са зачервени, а както се появяват - така и изчезват. Какво бихте ме посъветвали?
Съществуват различни кожни заболявания, които се характеризират именно с такива сухи петна. Ако се касае единствено за суха кожа, бих посъветвала да опитате да нанасяте по няколко пъти на ден медицински хидратиращ крем/лосион за суха/чувствителна или екстремно суха кожа.

Най-добре е да направите консултация с дерматолог, за да се отхвърлят възможни проблеми, като гъбични и бактериални инфекции, провокации от неблагоприятни атмосферни условия, грешки в диетата, вътрешни заболявания, страничен ефект на приемани по друг повод медикаменти, стресови ситуации и т.н.

Пиша Ви във връзка с моя кожен проблем от години насам. По кожата на интимни части на тялото ми излизат пъпки, които са доста големи, болезнени и зачервени. От повечето дори остават белези. Съветвала съм се с дерматолог, ползвала съм много кремове и мехлеми, но търся трайно решение на проблема.
Най-вероятно става въпрос за акне инверса (хидросаденитис супоратива). Проблемът е хроничен и изисква комплексен подход и продължителна терапия от дерматолог. Необходимо е провеждане на биохимични, хормонални, микробиологични, но и други изследвания.

В терапевтичен аспект с променлив успех се прилагат периодично системни или локални антибиотици, ретиноиди, имуностимулиращи средства. Прилагането на лазерна епилация в областите на поява на тези обриви води до значително подобряване на състоянието и разреждане на периодите на обостряне.

Thinkstock/Guliver

По кожата около врата и подмишниците имам малки пъпчици, приличащи на брадавици. Те са меки и не са болезнени. От дете имам една, но с годините се увеличиха. Бихте ли ми казали какво е това, на какво се дължи и какво е лечението за него?
Става въпрос за т. нар. папиломи (меки фиброми), за които се смята, че са вирусно обусловени, и че за появата им съществува фамилна предразположеност. Това са безобидни доброкачествени образувания, които по принцип представляват козметичен проблем. Появяват се най-често в обастите на триене и телесните гънки - шия, подмишници, под гърдите, корем, вътрешната част на бедрата и т.н.

Отстраняването им става чрез лазер, електрокоагулация, изрязвне чрез скалпел и др. Периодичното им отстраняване предотвратява риска от поява на възпаление в някои от тях. Премахването на настоящите образувания обаче не премахва вероятността с времето да се появят нови фибромчета.

Преди време имах няколко брадавици по тялото, но сега се разпространяват много бързо и навсякъде. Какво лечение да предприема?
Лечението зависи от типа на брадавиците. Ако става въпрос за истински вирусни брадавици, е необходимо да се приемат имуностимулиращи препарати, за да може имунната система да ограничи разпространението на вируса. Понякога брадавиците изчезват от самосебе си при един адекватен имунитет.

В зависимост от това дали се касае за обикновени вирусни или полови брадавици и в кои части на тялото, методите на отстранява могат да бъдат разнообразни - лазер, електрокоагулация, криотерапия, химична деструкция с трихлороцетна киселина, кюретаж и др.

Thinkstock/Guliver

От много години имам малки брадавици по врата, но от скоро започнаха да се появяват и по лицето ми. Известно време след появата започват да потъмняват. Какво лечение да предприема?
Потъмняването на брадавиците (т.нар. папиломи, фиброми и т.н.) е свързано обикновено с продължително излагане на слънце или се наблюдава при хора с по-тъмна, пигментирана кожа (тези хора обикновено получават бързо тен, без да изгарят). Понастоящем, по отношение на терапията, един от методите с най-естетични резултати е отстраняването на тези доброкачествени обрзувания с въглероден лазер.

За да следите гостуванията и на други специалисти от различни сфери, станете част от нашата страница във Facebook!

Още от Здраве, диети и спорт

Панталоните от диско ерата се връщат на мода с пълна сила

През последните няколко сезона все повече от тенденциите на 80-те години се завърнаха на мода, а отскоро и широките панталони, станали известни при ди...

4 признака, че трябва да смените диетата

Имате излишни килограми и си падате да опитвате различни диети, за да ги свалите? Когато си харесаме някой режим на хранене обикновено се придържаме к...

4 неща, които всяка жена трябва да знае за яйчниците си

Може би не се замисляте за тези наши най-добри приятели на жените, но те са много важни и е добре да сме по-запознати с функциите им. Ето петте най-ва...

Хранене и диета според зодията – Телец

Представителите на зодия Телец са истински гастрономи. Те имат огромен апетит и знаят как да се наслаждават на храната. За тях цената и количеството с...

За ефективно учене – повече информация за кратко време

Всеки има своя начин за научаване на нова информация, но проф. Кейзуке Фукуда от Университета на Торонто в Канада прави опит да установи кои метод...

10 мита за антибиотиците, в които да не вярваш

Създаването на пеницилина се смята за едно от най-важните открития в медицината. Оттогава са разработени стотици антибиотици, изследвани са страничнит...

Миризмата на тялото също е показател за здравето ни

Вижте 3 примера, при които трябва да вземете мерки...

7 стъпки за красива и здрава коса

Красивата коса е даденост, но и трябва да се поддържа. Понякога не се замисляме колко вредим на косата си с ежедневните си ритуали. Боядисване, връзва...

12 съвета за плосък корем

Наближава лятото и идва времето, в което да се замислите за стягане на корема. Излишните мазнини, които сте натрупали през зимата, както и досадните п...

4 неща, които всяка жена трябва да знае за яйчниците си

Може би не се замисляте за тези наши най-добри приятели на жените, но те са много важни и е добре да сме по-запознати с функциите им. Ето петте най-ва...