Спечели йога тренировка със Светла Иванова

"Сурия намаскар" (или слънчевите упражнения) не напразно е най-популярният йога комплекс от 12 упражнения.

И преди съм ви разказвала за него (можете да си припомните тук), но поради големия интерес към серията асани от вас, читателите на Edna.bg, ще споделя по-подробно за ползите от изпълнението му.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАОТ КАКВО ПРЕДПАЗВАТ 3 ЧАШИ ЧАЙ НА ДЕН?КОЛКО ОПАСНО Е УСПИВАНЕТОЦВЕТЯТА НА БАХ: ЗА ПОДРАЖАНИЕТО И ИНТУИЦИЯТАПОЖЕЛАВАМЕ ВИ ЗДРАВОСЛОВНО ПЪТУВАНЕ!

Традиционно йогите го изпълняват при изгрева на слънцето, обърнати към него и с мисълта за него, затова се нарича още "Слънчев поздрав".

Концентрацията на мисълта и дишането са важни, затова мислете за слънцето, докато го изпълнявате и синхронизирайте дишането с движенията.

Всяка поза има противоположно действие на предишната, като се редува разширяване и свиване на гръдния кош, а това регулира дишането и усилва ефекта от позите.

Упражненията могат да се използват самостоятелно (най-добре по 12 цикъла) или като загряващ комплекс преди програмата с асани или преди всеки друг спорт. Във втория случай е добре да се направят най-малко 4 цикъла. Един цикъл е равен на две повторения, като единият път трябва да се започва с десния крак назад, а другият път - с левия. При движенията от номер 3 до номер 10 (виж картинката) ръцете трябва да останат на едно място.

Подходящо е да се изпълняват, както сутрин, така и вечер, защото подобряват съня. Слънчевият комплекс

Снимка: Личен архив

Ето и ползите от тях: Комплексът "Сурия намаскар" засилва имунната система и мускулатурата на тялото. Намалява излишните тлъстини, особено в коремната област. Оформя бюста. Освежава и заглажда кожата. Подобрява състоянието на косата.

Придава гъвкавост на гръбначния стълб и ставите. Подобрява кръвообращението и функциите на храносмилателната система. Прави масаж на всички вътрешни органи и така стимулира работата им.

Ободрява белите дробове. Засилва сърдечната дейност и благоприятства работата на нервната система и жлезите с вътрешна секреция. Подобрява паметта. Спомага за изхвърлянето на токсини в организма.

С две думи - този комплекс е равен на здраве, сила и дълголетие, заради което е добре да се изпълнява всеки ден.

Избягвайте го обаче, ако имате високо кръвно налягане (въпреки че ако се изпълнява правилно и предпазливо, може да е ефикасен за регулирането му), херния, болки в долната част на гърба и венозни съсиреци, както и в първите дни от месечния ви цикъл и ако сте бременна.

Тъй като вие, читателите на Edna.bg, сте изключително важни и скъпи за мен, бих искала да споделя с вас моите йога курсове.

За да спечелите йога посещение и да правим йога заедно:

- В имейл, озаглавен "Yoga", изпратете на редакционния адрес на сайта edna@netinfocompany.bg имейл, озаглавен "Yoga".

- Имейлът ви трябва да съдържа линк към вашия любим йога комплекс, който съм представяла в Edna.bg, както и кратка информация защо харесвате именно него.

- Не пропускайте да напишете и трите си имена, възраст, град (имайте предвид, че йога курсовете ми се провеждат в гр. София) и актуален телефон за връзка. Крайният срок да участвате в играта* е до 23:59 днес.

На лотариен принцип 10 от вас ще спечелят посещение за йога тренировка, която аз водя. Нямам търпение да практикуваме йога заедно!

Снимка: Личен архив

* * *

Повече информация за курсовете на Светла Иванова за малки и големи може да намерите във "Фейсбук" страницата за йога - Yogatime.bgи на сайта SvetlaIvanova.com

Следете и официалния канал на Светла Иванова във Vbox7.com.

Очаквайте през месец март новото DVD на Светла Иванова "Йога у дома" - 90-минутна универсална йога програма за всички, които искат да практикуват в домашни условия.

* * *

* Периодът на играта е от 07:00 до 23:59 часа на 04.3.2015 г. (сряда). Победителите в играта ще бъдат избрани на лотариен принцип от жури, представляващо Организатора, в 10:00 часа на 05.3.2015 г.

Снимка: Личен архив

В лотарията участват читатели, изпълнили коректно условията на играта. Имената на 10-те печеливши се обявяват на 05.3.2015 г. (четвъртък) чрез статия в Edna.bg, както и на официалната "Фейсбук" страница на сайта. Всеки един от десетте победители печели еднократно посещение на йога тренировка с инструктор Светла Иванова. Тренировката може да се осъществи в дните вторник или четвъртък от 9 до 10 ч. сутрин в балетно студио "Одет", квартал Изток.

Представители на Организатора (Нетинфо АД) ще се свържат с победителите на посочените от тях координати, за да им дадат повече подробности за наградата. Организаторът си запазва правото при невъзможност на участниците да получат своята награда, да избере нови победители. Организаторът, Нетинфо АД, запазва правото си да променя или допълва правилата, както и да преустанови провеждането на играта по всяко време. При възникнали спорове крайните решения се взимат от Организатора. В играта нямат право да участват служители на Нетинфо АД, както и членовете на техните семейства.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfocompany.bg.

Още от Здраве, диети и спорт

Причини за често нощно пишкане

Нощем, когато спим, тялото ни произвежда по-малко урина. Ако се будите по няколко пъти на нощ по малка нужда, възможно е да страдате от нощна полиурия...

10 важни правила в борбата с килограмите

Има толкова много съвети и препоръки за отслабване, че е трудно да се разграничи кои от тях наистина помагат и кои не. Особено когато сте в началото н...

Кои са най-полезните въглехидрати?

Не всички въглехидрати са вредни. Тези въглехидрати, които се разграждат бавно в тялото, освобождават енергия и не предизвикват резки скокове на кръвн...

Как да намалим честотата на мускулните крампи?

Независимо дали спортувате често или не, всеки от вас поне веднъж е изпитал болката и неразположението на мускулните крампи. Изключително болезнените ...

Детокс диетите имат 3 проблема. Ето кои са те

Детокс диетите са сред масово избираните методи за изчистване на тялото след празниците. След празничния сезон, в който безразсъдно сме похапвали мазн...

Трикове за красота и забележителна визия

Всяка жена иска да изглежда перфектно по всяко време на деня. Тъй като детайлите са от значение, ние се нуждаем от малки трикове, които да ни помогнат...

Химичният пилинг ви подмладява с няколко години

Видът на кожата ни ясно показва, когато годините напредват, но въпреки че не можем да преборим с трупането на годинки, може да се погрижим кожата ни д...

Как да подобрите гъвкавостта си

Гъвкавостта е важна за нашето тяло. Тя ни дава възможността да се движим по-свободно, подобрява кръвообращението, еластичността на кръвоносните съдове...

Ванилово масло за релакс и кожа без бръчки

Харесвате ли аромата на ванилия? Сладки нотки, които напомнят за крем, сладолед, за сладкиши. Има много и различни начини да се наслаждаваме на аромат...

Периодично гладуване – защо, какво и как?

Периодичното гладуване е сред новите методи за отслабване. То набира все по-широка популярност и наистина действа. Освен върху тялото то действа и вър...