Конецът за зъби - необходимото добро

Почистването на междузъбните пространства с конец за зъби е задължителна и неотменна част от личната орална хигиена на всеки човек.

Препоръчително е използването му поне веднъж дневно.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАА ТИ ЗНАЕШ ЛИ, ЧЕ СИ СВОБОДЕН?ТЪРЖЕСТВЕНИ ЧЕСТВАНИЯ НА 3 МАРТ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯНОВИТЕ ТЕМИ ЗА ВАШИЯ ДЕСКТОПЧЕСТИТА БАБА МАРТА

Конецът за зъби се използва за почистване на междузъбните пространства, там, където четката за зъби не може да достигне.

Почистването на плаката от тези пространства с конец предпазва зъбите от развитие на междузъбни кариеси и предотвратява образуването и натрупването на зъбен камък, а с това намалява и риска от развитие на гингивит и пародонтит.

Доста често хората си намират оправдания да не използват конци. Най-честите от тях са: "Не знам как да го правя", "Не мисля, че мога да се справям, зъбите ми са прекалено плътно един до друг, за да вкарам конец между тях", "Нямам време", "Боли ме", "Венците ми кървят или пък между зъбите ми не се задържа храна, следователно няма нужда да използвам конец".

Запомнете, че конецът за зъби не се използва само за да почиствате едри хранителни остатъци от междузъбните пространства, а също и да отстранявате плаката, която се задържа там и която причинява развитие на кариеси и венечни заболявания.

Ако не знаете как да използвате конеца помолете зъболекаря ви да ви обясни. Зъбите на никого не са толкова плътни, че между тях да не може да влезе конец при използване на правилна техника. Не трябва да има междузъбно пространство, в което конецът за зъби да не може да влезе или излезе, без да се разкъсва или разнищва.

Снимка: Thinkstock

Ако конецът се къса, това най-често означава, че имате или кариес, или недобре полирана обтурация, чийто граници трябва да се загладят. При правилно използване на конците за зъби няма болка, нито кървене. Когато свикнете с техниката на използването му това няма да ви отнема кой знае колко време. Става бързо и лесно.

Най-добре е ако използвате конеца за зъби всяка вечер. Ако обаче вечер сте твърде изморени, може да го правите сутрин или на обяд, без значение кога, важното е да го правите и то старателно.

В търговската мрежа се предлагат два основни вида конци за зъби - такива с восък и такива без восък. При правилното им използване и двата вида почистват добре междузъбните пространства. Аз препоръчвам ако досега не сте използвали конци - да започнете с такива с восък, тъй като те са по-хлъзгави и влизат по-лесно между зъбите. След като овладеете техниката на използването им може да ги смените с такива без восък, защото смятам, че те почистват зъбите по-добре.

Ето няколко стъпки, които трябва да следвате при използването на конците за зъби:

1. Откъснете си конец с дължина около 40 сантиметра и навийте двата му края около средните пръсти или показалците на двете ръце.
2. Опитайте се да хванете конеца между палците и показалците на двете ръце, за да може да го контролирате и насочвате по-добре.
3. Поставете конеца между два зъба и с бавни, нежни и внимателни движения започнете да го движите напред-назад като упражнявате лек натиск към венеца. Така вкарването на конеца между зъбите става плавно и избягвате риска да порежете и нараните венците.
4. Когато конецът достигне венеца, го извийте под формата на буквата "С", за да прилепне плътно покрай единия от двата зъба и го придвижете още малко към венеца, като следите да го поставите в пространството между зъба и венечната папила.
5. Издърпайте конеца с вертикално движение към дъвкателната повърхност на зъбите, като упражнявате лек натиск към зъба, до който сте го вкарали, така че той да се плъзга по неговата зъбна повърхност.
6. Вкарайте отново конеца в същото междузъбно пространство, но покрай другия зъб и повторете движенията.
7. Техниката се повтаря за всяко междузъбно пространство, включително и при задните зъби, където вероятно ще ви е малко по-трудно.
8. За да използвате чист конец за всяко междузъбно пространство, може да развивате от конеца на единия си пръст и да го навивате на другия.
9. Не забравяйте да почиствате с описаните движения задната повърхност и на най-крайните зъби.

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

Ако използването на конеца за зъби по описания начин все пак е непосилно за вас, трябва да знаете, че има и други начини за почистване на междузъбните пространства - със специални държатели, с които да достигате по-лесно задните участъци или пък като използвате междузъбни четки, ако това е възможно.

Не забравяйте и не пренебрегвайте зъбите на вашите деца. Те също се нуждаят от почистване с конци за зъби навсякъде, където има два контактуващи един до друг зъби. Те няма да могат да се справят добре поне до 10-12 годишна възраст, затова трябва вие да им помагате. Най-важното е по този начин вие да им създадете навика, че това е нещо задължително, както миенето на зъбите с четка и паста.

Прочети още:

Най-често срещаните зъбни проблеми

Как да изберете най-подходящия за вас зъболекар

Още от Здраве, диети и спорт

Жълти зъби – ето кои храни и напитки са виновни

Широката усмивка е символ на приветливост и благ характер. Хората, които се усмихват, изглеждат щастливи. Мнозина обаче се притесняват от нея. Причина...

Кой е подходящият грим за вас според формата на лицето

Гримът ще ви отива, само ако го съобразите с чертите на лицето си. Трябва да вземете под внимание какви са естествените ви пропорции, за да използвате...

3 естествени подсладителя, ползвайте ги!

Изкуствените подсладители и царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза присъстват в много голяма част от продуктите, които консумираме. Те ...

5 напитки срещу високо кръвно

Опасно високото кръвно се сваля, разбира се, с лекарства, предписани от вашия лекар. Но в допълнение може да се стимулира неговото нормализиране с няк...

Сешоар – как да изберем правилния

Всяка жена суши косата си след баня. Сешоарът е най-често използваният аксесоар за това. С него не просто премахвате излишната влага от косата си, но ...

Вижте прическата, която се превърна в хит

Плитките ще са водещи в тенденциите за прически за 2017-а година. Във всичките си варианти, те ще бъдат част от нашата ежедневна, морска, парти или по...

Как да разберете дали страдате от мастит?

Кърмите вече шест седмици, когато забелязвате, че едната ви гърда е зачервена, подута и ви боли. Освен това изпитвате силна умора, но я отдавахте на с...

Нещата, които могат да провокират мигрена

Мигрената е хронично нарушение, което се характеризира с повтарящи се умерени до силни главоболия. При някои е наследствено, но може да бъде прич...

Седем йога пози за хубав бюст

Известно е, че йогата е полезна за стойката и действат като превенция срещу различни заболявания. Освен това няколко пози ще ви помогнат да имате и по...

Предмети, които не трябва да давате никога назаем

Ние, жените, обичаме да си разменяме различни предмети и дрехи. Това ни прави още по-близки и закрепва приятелството ни. Но има някои, които не бива н...