Най-лесният йога комплекс

"Сурия намаскар" (или слънчевите упражнения) не напразно е най-популярният йога комплекс от 12 упражнения.

И преди съм ви разказвала за него (можете да си припомните тук), но поради големия интерес към серията асани от вас, читателите на Edna.bg, ще споделя по-подробно за ползите от изпълнението му.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАЦВЕТЯТА НА БАХ: ЗА ПОДРАЖАНИЕТО И ИНТУИЦИЯТАПОЖЕЛАВАМЕ ВИ ЗДРАВОСЛОВНО ПЪТУВАНЕ!СПОРТУВАЙ ЛЕСНО И ПРИЯТНО С EDNA.BGЛЕЧЕНИЕ С ПРЕГРЪДКИ

Традиционно йогите го изпълняват при изгрева на слънцето, обърнати към него и с мисълта за него, затова се нарича още "Слънчев поздрав".

Концентрацията на мисълта и дишането са важни, затова мислете за слънцето, докато го изпълнявате и синхронизирайте дишането с движенията.

Всяка поза има противоположно действие на предишната, като се редува разширяване и свиване на гръдния кош, а това регулира дишането и усилва ефекта от позите.

Упражненията могат да се използват самостоятелно (най-добре по 12 цикъла) или като загряващ комплекс преди програмата с асани или преди всеки друг спорт. Във втория случай е добре да се направят най-малко 4 цикъла. Един цикъл е равен на две повторения, като единият път трябва да се започва с десния крак назад, а другият път - с левия. При движенията от номер 3 до номер 10 (виж картинката) ръцете трябва да останат на едно място.

Подходящо е да се изпълняват, както сутрин, така и вечер, защото подобряват съня. Слънчевият комплекс

Снимка: Личен архив

Ето и ползите от тях: Комплексът "Сурия намаскар" засилва имунната система и мускулатурата на тялото. Намалява излишните тлъстини, особено в коремната област. Оформя бюста. Освежава и заглажда кожата. Подобрява състоянието на косата.

Придава гъвкавост на гръбначния стълб и ставите. Подобрява кръвообращението и функциите на храносмилателната система. Прави масаж на всички вътрешни органи и така стимулира работата им.

Ободрява белите дробове. Засилва сърдечната дейност и благоприятства работата на нервната система и жлезите с вътрешна секреция. Подобрява паметта. Спомага за изхвърлянето на токсини в организма.

С две думи - този комплекс е равен на здраве, сила и дълголетие, заради което е добре да се изпълнява всеки ден.

Избягвайте го обаче, ако имате високо кръвно налягане (въпреки че ако се изпълнява правилно и предпазливо, може да е ефикасен за регулирането му), херния, болки в долната част на гърба и венозни съсиреци, както и в първите дни от месечния ви цикъл и ако сте бременна.

Тъй като вие, читателите на Edna.bg, сте изключително важни и скъпи за мен, бих искала да споделя с вас моите йога курсове.

За да спечелите йога посещение и да правим йога заедно, изпратете на редакционния адрес на сайта edna@netinfocompany.bg линк към вашия любим йога комплекс, който съм представяла в Edna.bg и разкажете с няколко изречения защо харесвате именно него.

Не пропускайте да напишете и трите си имена, възраст, град (имайте предвид, че йога курсовете ми се провеждат в гр. София) и актуален телефон за връзка. Крайният срок да участвате в играта* е до 23:59 днес.

На лотариен принцип 10 от вас ще спечелят посещение за йога тренировка, която аз водя. Нямам търпение да практикуваме йога заедно!

Снимка: Личен архив

* * *

Повече информация за курсовете на Светла Иванова за малки и големи може да намерите във "Фейсбук" страницата за йога - Yogatime.bgи на сайта SvetlaIvanova.com

Следете и официалния канал на Светла Иванова във Vbox7.com.

Очаквайте през месец март новото DVD на Светла Иванова "Йога у дома" - 90-минутна универсална йога програма за всички, които искат да практикуват в домашни условия.

* * *

* Периодът на играта е от 07:00 до 23:59 часа на 04.3.2015 г. (сряда). Победителите в играта ще бъдат избрани на лотариен принцип от жури, представляващо Организатора, в 10:00 часа на 05.3.2015 г.

Снимка: Личен архив

В лотарията участват читатели, изпълнили коректно условията на играта. Имената на 10-те печеливши се обявяват на 05.3.2015 г. (четвъртък) чрез статия в Edna.bg, както и на официалната "Фейсбук" страница на сайта. Всеки един от десетте победители печели еднократно посещение на йога тренировка с инструктор Светла Иванова. Тренировката може да се осъществи в дните вторник или четвъртък от 9 до 10 ч. сутрин в балетно студио "Одет", квартал Изток.

Представители на Организатора (Нетинфо АД) ще се свържат с победителите на посочените от тях координати, за да им дадат повече подробности за наградата. Организаторът си запазва правото при невъзможност на участниците да получат своята награда, да избере нови победители. Организаторът, Нетинфо АД, запазва правото си да променя или допълва правилата, както и да преустанови провеждането на играта по всяко време. При възникнали спорове крайните решения се взимат от Организатора. В играта нямат право да участват служители на Нетинфо АД, както и членовете на техните семейства.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfocompany.bg.

Още от Здраве, диети и спорт

Безценните съвети за дълголетие от най-стария човек на земята

Ли Чинг-Юн е приет за най-дълго живелия човек на Земята. Учител по бойни изкуства и билкар, той е дал на поколенията безценни съвети, на които дължи д...

Защо трябва да се целуваме по-често?

При всяка целувка има обмен на слюнка и микроби между партньорите. По-голямата част от бактериите в слюнката се срещат сред всички ни, но около 20...

Трябва ли да оставим бебето да плаче?

Дали да оставим бебето да плаче и да млъкне само или веднага, щом ревне, да му обърнем внимание? Това е дилема, пред която всички родители са поставен...

Хранителни вещества и витамини за здраво и силно бебе

Здравословната диета, богата на витамини и хранителни вещества е много важна винаги, но е още по-важна, когато сте бременни. За да бъдат здрави майкат...

Седем йога пози за хубав бюст

Известно е, че йогата е полезна за стойката и действат като превенция срещу различни заболявания. Освен това няколко пози ще ви помогнат да имате и по...

Миризмата на тялото също е показател за здравето ни

Вижте 3 примера, при които трябва да вземете мерки...

Месо и риба за закуска ще ви помогнат да останете във форма

Ако мислите, че мюсли, плодовете или прясното мляко за закуска са най-добрият начин да се запазите във форма, помислете отново. Според нови проучвания...

Чао, чао, коремни мазнини

Ако сте опитвали диетата 80/20 и посещавате фитнеса редовно, но не можете да се отървете от досадните мазнини по корема, имаме нещо за вас. Ето 3 неща...

Прически за младежка визия! Ето как да изглеждате с 5 години по-млади

Прическата и начинът, по който носим косата си, играе важна роля за цялостния начин, по който изглеждаме. Прическите, които ви предлагаме в галерията ...

Какво да пием срещу високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане е характерно за все повече хора. Подобно на всяка друга човешка болежка и то може да бъде поправено с натурални средства. За ...