Даманхур - градът на светлината

„Даманхур: сбъдване на мечтите" е заглавието на филма, който ще бъде представен на 26 март в Дома на киното в рамките на София филм фест, последван от дискусия с участието на двама представители на общността.Даманхур (в превод от древноегипетски: град на светлината) наистина е сбъдната мечта. Трудно е да повярваме, че съвсем близо до Торино в Италия съществува нещо, което сме дръзвали да си представим само в най-смелите си мечти. Социално-научен експеримент, духовна общност, екологично общество, школа на мистериите, храм на човечеството – всяко от тези определения е вярно и недостатъчно само по себе си. Самите обитатели на Даманхур го определят като Федерация на екообщества. Тя съществува от повече от 40 години върху собствена територия.

Жителите на това фантастично място са пример за природосъобразен начин на живот, но също и нов социален модел, основан на принципите на солидарност, уважение и взаимопомощ между индивидите и народите. Даманхур има своя конституция, самобитна култура, изкуство, музика, училище. Награден е от Организацията на обединените нации като самоиздържащо се екологично общество. Даманхурци са основатели на алтернативни източници за добив и използване на енергия, алтернативна икономика и социални взаимоотношения, както и нов интегриран подход към самопознание, саморазвитие и еволюция на човека и на планетата.Сред тях има учени, изследващи и прилагащи нови методи за лечение и развитие във всички области на човешкото познание. Има артисти, сътворили с ръцете си храмове на духовността. Има млади, възрастни и деца. И най-важното – има любов, разбирателство и ясно съзнание за мисия.

Dreams of Damanhur (2007), филмът, който ще видим в София, е създаден от американеца Кийт Буша, който от невярващ на очите си скептик се превръща в привърженик на идеята, завинаги емоционално свързан с мястото. Това е единственият засега документален филм за Даманхур, който разказва историята му от самото начало, среща ни с основатели и жители на селището и ни води през тяхното ежедневие и опит. Всичко, което се случва там в годините след създаването на филма, философията, новите методи на медитация и начините да се посети Даманхур (или да станем част от него, защо не?!) ще бъде тема на дискусията след прожекцията.Специално за среща с българската публика пристигат Гадза Солидаго и Орниторинко Платано. Гадза живее в Даманхур от 23-годишна, вече близо трийсет години, и е пряка ученичка на основателя на общността - Фалко (починал неотдавна). Инструктор е в Школата по медитация на Даманхур и е сред основателите на Школата по алхимия. Орниторинко, 44-годишен, също е ученик на Фалко. Той води курсове по езотерична физика, селфично таро, пробуждане на вътрешните сетива и активиране на микролиниите. Като един от основните англоговорящи инструктори в Даманхур, той придружава групи от цял свят, посещаващи Храмовете на човечеството.

Двамата са със съзнанието, че България е специално място и очакват срещата с нашата публика с интерес. В двата дни след прожекцията те ще проведат и уъркшоп, темата на който е нов вид медитация, показвана досега само в Холандия и Израел. Курсът е духовна експедиция, съставена от 8 различни медитации, 8 прехода, водещи към осъзнаване как съзидателните енергии на Вселената работят в самите нас и как можем да ги насочим, за да постигнем духовна свобода, просветление и пълна промяна. Работи се с физическото и енергийното тяло чрез звук, въздух и движение.

„Ще извървим енергийна спирала до звездите, нашият истински дом, където един ден ще се завърнем. С помощта на кристал ще се свържем директно с една от Залите в Храма на Човечеството, за да постигнем разширяване и привличане на синхронността за всеки от нас", разказват инструкторите.

Жителите на Даманхур носят по две имена, избрани от тях, които на италиански означават животно и растение. Гадза (gazza) означава сврака, Солидаго – растението златник. Орниторинко означава птицечовка, а Платано – чинар.

Една от най-интересните изследователски области в Даманхур е тази, свързана със Селфика, дисциплина, развиваща концентрацията и насочването на жизнени и интелигентни енергии чрез структури с различна големина на основата на спиралата и използването на метали, цветове, мастила и минерали. Селфика е и названието на всеки от тези предмети, които са били интензивно прилагани в Атлантида, а следи от тях могат да бъдат намерени в египетската, етруската и келтската култури. Древните араби използвали селфики до VIII век пр.н.е.

Гадза Солидаго:
Даманхур е като кристал с много лица

- Даманхур е създаден само от няколко души. Днес, 40 години по-късно, можем ли да смятаме, че е по-отворен към света?

- Не бих казала, че Даманхур преди е бил по-затворен. Ние винаги сме били отворени за всеки, който би искал да ни посети или да научи нещо за нас. Споделянето е в основата на нашата философия, защото винаги сме чувствали, че светът иска да чуе за тези семена на светлината, за тази древна традиция и мъдрост, принадлежащи на човечеството, дошли до нас чрез изучаване на древните познания на атлантите и египтяните. Ние винаги сме изследвали човешката душа, човешкия потенциал, но също екосистемата около нас. Общуваме със света на растенията, с този на невидимите същества в природата, с цялата духовна екосистема, от която ние, хората, също сме част. Споделянето за всички тези наши изследвания и опитност винаги е било важно за нас. Можем да кажем, че сега, 40 години след създаването на Даманхур, ние чувстваме, че вече сме завършили един цялостен цикъл, вече сме по-зрели и искаме да се отворим към света още повече и да започнем да споделяме още по-открито всичко, което сме научили, да направим достъпно нашето знание и опит за колкото се може повече хора, които се интересуват. Новото е, че досега по-скоро хората идваха на курсове при нас в Даманхур, а сега ние започваме да отиваме при тях, в техните държави, където да предлагаме това знание по нов начин. Нарекохме символично новия проект „Пробуждане на вътрешния храм", защото пътя, който предлагаме, отваря врати в храма на сърцето. Курсът е отворен за, всеки, без никакви изисквания и ограничения.

- Как протичат заниманията?
- Следваме символиката на създадените от нас Храмове на човечеството. В тези подземни храмове, които ние построихме, всяка зала се отваря към друго отваряне и така едно след друго, отново и отново, също както и пътуването вътре в нас самите, което представлява пътуването на нашата душа. В построените от нас храмове е включена цялата история на човечеството, те са като една огромна книга, описваща този процес, докато си неин посетител, ти го живееш, ти вървиш през него. Но курсът е свързан с храмовете не само символично. Ние ще донесем с нас един специален кристал, чрез който ще свържем това пътуване по време на курса също и с енергиите на храмовете. Така, както построихме храмовете в Даманхур сами, като копахме с ръцете си, по същия начин по време на заниманията ще „копаем" вътре в нас самите, защото нашият храм е вътре в нас и е нещо, което трябва да бъде пробудено. Освен това забелязваме изключителна синхронност, съпътстваща този наш нов проект. Винаги, когато започнем планове и работа във връзка с него, като че ли се отваря врата, нещата стават по-лесно осъществими.Това е светлина, която иска да излезе навън, като семена, които могат да се отворят, това е и духовен път. Така че всички, които се интересуват, са поканени да тръгнат по този път, на това пътуване за два дни, през които ще протече курсът.- Как се промени вашият социален живот през последните години?
- Нашият социален живот постоянно се променя. При нас непрекъснато идват социолози, които ни изучават, защото ние сме едни „редки животни" на тази планета. Ние опровергаваме всички досегашни факти, прогнози, статистики, свързани с подобни групи от хора. Това е така, защото основа на нашата философия е разбирането, че промяната води до постоянна еволюция. Тази непрекъсната промяна ние наричаме „играта на живота". Ние казваме: когато нещо върви добре, „по релси", значи вече е време да се промени. За да има еволюция. Защото, ако продължаваш да правиш все едно и също, ако не работиш за промяна, ти хабиш енергията за нещо, което вече е било, вместо да я използваш за нещо ново. Преди пет години започнахме проект, наречен "Нов живот". С него предоставихме възможността за всеки, който иска, да дойде и да стане временен гражданин на Даманхур за три месеца, през които да живее с нас в нашите домове, да прави това, което правим и ние, дори да има право на глас при избори или при взимане на решения. Това беше също една голяма врата, която отворихме в нашия социален живот. Така че в нашето ежедневие настъпи огромна промяна с този прилив на нови хора. Никога преди не бяхме правили такова нещо, всъщност поканихме всички, които пожелаят да станат наши граждани, да бъдат част от нашия социален живот, без да поставяме никакви ограничения и условия. В много от случаите хората, които идваха по този проект, не знаеха предварително абсолютно нищо за Даманхур.

- Какво е Даманхур, казано в едно изречение?
- Трудно е да се отговори с едно изречение, защото това е като кристал с много лица. Бих казала, че Даманхур е място, където мечтите могат да се превръщат в реалност. Защото ние сме мечтатели, но и работим, за да реализираме мечтите си. Когато говорим за философия, най-често разбираме нещо теоретично. Ние обаче сме жива философия, ние сме жива лаборатория, ние постоянно трупаме опит чрез действие във всички възможни посоки и правим това винаги като група в социалния, в духовния ни живот, в изкуството, което създаваме, в образованието, в храната, която отглеждаме, в екологичните ни проекти, във всички посоки, които можете да си представите.
Когато аз дойдох в Даманхур (беше много отдавна), всички тук имахме впечатлението, че всичко е постижимо и не съществуват непостижими неща. И това, което намирам за прекрасно, е, че ако попитате петстотин души защо са дошли да живеят в Даманхур, ще получите петстотин различни отговора, така че различието, разнообразието между хората е също един много важен елемент в нашето общество. Нашата голяма мечта е да станем нещо повече от една малка комуна, да се превърнем в семето на едно изцяло ново общество, в обединител на подобни на нас единомислещи общества, като нова цивилизация, която да достигне ново ниво на осъзнатост.

Още от Интересно

Давай го по-леко! Не се дръж сякаш са ти потънали гемиите.

Странно как някои неща ни се струват важни в моментите, когато ги правим. После, когато погледнем назад, осъзнаваме, че изобщо не са били важни. Знаеш...

Как тази млада дама спечели битката с анорексията

Днес обръщаме поглед към историята на една млада дама, сблъскала се и, за щастие, преборила анорексията. Тя се казва Кати Хог.  Мъките ѝ запо...

И Наградите на публиката в Лос Анджелис отидоха при...

А ето и имената на всички победители тази година: Любима кино икона - Джони Деп Любим кино актьор - Раян Рейнълдс Любима кино Актриса - Дженифър...

Мелания Тръмп отново ни остави без дъх

Вчера Мелания Тръмп отново изуми света с безпогрешния си вкус и бляскава визия. По време на встъпителната реч на новия президент на САЩ, Доналд Тръм...

Ето кои красиви имена имат празник днес...

На 21 януари църквата почита паметта на свети мъченик Неофит – небесен закрилник на патриарх Неофит. На днешната дата имен ден празнуват В...

Кои са най-умните знаци в зодиака?

Преди да ви разкрием кои са най-умните зодиакални знаци трябва да направим едно уточнение. Има различни видове интелигентност и всеки човек е по-разви...

За какво най-често си мислят жените по време на секс

Мъжкото его винаги кара господата да си мислят: Представих се уникално тази вечер? В очите на вашата нежна половинка обаче... нещата може би не изгле...

Върхът на абсурда в секс фотографията

Да видим най-нелепите, недомислени и дори смущаващи фотографии със сексуално съдържание, които определено ще ви позабавляват: 1. Красиви женски...

Любовен хороскоп за 21-ви януари

И днес Луната остава в Скорпион. Тя образува добър аспект с Плутон и Венера. Това прави деня наситен с емоции и приятни моменти. Необходимост от посто...

138 години от смъртта на вечния Любен Каравелов

На днешната дата преди 138 години сме загубили един наистина голям човек, творец и борец за свобода. Каравелов е роден на 7 ноември през 1834 г. в Ко...