Как интернет може да бъде полезен на децата при кандидатстване

В ерата на дигиталните технологии е въпрос на няколко клика да получим отговор на почти всеки въпрос, който ни интересува. Съвременният тийнейджър ежедневно търси отговори на десетки въпроси в интернет.

Такъв въпрос е Къде да уча, след като завърша училище?". Този въпрос обикновено вълнува цялото семейство, тъй като е свързан с бъдещето на младия човек. Как интернет може да помогне на кандидат-студента да направи своя избор?

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАКАК ДА НАУЧИМ ДЕЦАТА ДА РАЗБИРАТ И ДА СЕ СПРАВЯТ С ЧУВСТВАТА СИЕМОЦИОНАЛНАТА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ – КЛЮЧ КЪМ УСПЕХАС ДЕЦАТА ПРЕЗ ЗИМАТА – ЗАБАВЛЕНИЯ НА МАКСПОЛЕЗНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ЗА ДЕЦА

Правенето на самостоятелен, информиран и мотивиран избор в голям процент гарантира постоянство и ангажираност за постижения в процеса на ученето в университет.

На първо време, когато темата за избора на университет стане актуална за вашия тийнейджър, предложете му да събере информация за съществуващите специалности, които са близки до професионалната роля, към която се е насочил.

В днешно време професиите са доста размито понятие и съществува възможност една специалност да е вход към различни професионални пътеки.

Доброто проучване на специалностите ще осигури на младия човек по-широка представа за възможностите, които стоят пред него. Търсенето може да става по ключови думи (като напр. психология", изкуства", физика"), както и на сайтовете на университетите.

Проучването на специалностите може да бъде комбинирано с правене на кратки тестове за професионално ориентиране. Важно е да се внимава с резултатите - те не бива да бъдат четени буквално, а по-скоро да стимулират себепознанието на младия човек.

Снимка: Thinkstock

Заедно можете да дискутирате интересите му и връзката им с конкретни професии/специалности. Полезен материал е Пътеводител по професионално ориентиране, създаден специално за ученици и учители.

Втората стъпка е да проучите къде се изучават тези специалности и какви курсове включват обучителните програми. Повечето университети имат сайтове с указания и възможности за онлайн консултация по въпроси на кандидатстващите.

Обърнете внимание дали информацията е актуална, ориентирайки се по датите на документите и статиите.

Сайтовете обикновено поддържат информация за таксите и възможностите за стипендии. Когато такава информация липсва, обикновено има оставени възможности за връзка (имейл, бланка за запитвания и т.н.).

Предложете на сина/дъщеря ви да провери репутацията на университетите от списъка му/ѝ. На сайта на Министерството на образованието например можете да откриете рейтинга на университетите в България според Професионално направление", Град", Образователна степен" и Начин на финансиране". Има и други рейтингови класации, като например къде се намира университетът според представянето си в интернет.

Когато става въпрос за образование в чужбина, сайтовете на университетите обикновено предоставят информация на различни езици. Проверете за възможности за консултация по въпросите, които ви интересуват (по имейл, чат или телефон).

Снимка: Thinkstock

Бихте могли да потърсите информация за университета в студентски форуми, където учащите в дадения университет споделят мнението си за курсовете, които посещават. Имайте предвид, че някои университети използват подобни форуми, за да се рекламират и мненията невинаги са автентични. Затова четете информация от няколко различни източника.

При ориентацията към дадена специалност и при подготовката за кандидатстване не пропускайте да се разровите из множеството ресурси, които се предлагат в мрежата.

Снимка: Thinkstock

Образователни сайтове, които предлагат безплатни онлайн курсове на световно ниво по множество специалности са Coursera.com и Khanacademy.org. Лекциите на Ted.com също отварят много любопитни теми и помагат за изграждане на по-богати знания в дадена област. Ако искате пък още подобни образователни възможности, вижте допълнителни предложения тук.

Експертите от Българската линия за онлайн безопасност (БЛОБ)

Още от Родители и семейство

4 януари – Честит имен ден на Тихомир и Тихомира

Славянското име Тихомир (Тихомира) е съставено от двете думи „тих“ и „мир“. На 4 януари имен ден имат всички мъже с име Тихоми...

С какво да сюрпризираме децата за Коледа

Очарователни и оригинални идеи за забавни коледни ястия, специално приготвени за най-малките...

Вредно или полезно е децата Ви да гледат телевизия

Дискусиите относно това дали телевизорът влияе добре или зле върху развитието на децата не са нито от днес, нито от вчера. По въпроса са направени без...

Вдъхновение на седмицата: Мисли за силните момичета

Положителната нагласа, увереността в себе си, вдъхновението искат постоянно подхранване. Да намериш всеки ден смисъл в нещо, за да си щастлив и успеше...

Котка и бременност - как се съчетават и опасно ли е?

Ако имате току-що родено бебенце, надали изобщо бихте си задавали въпроса дали да приютявате у дома каквато и да е животинка, пък камо ли котка. Недос...

Как да изгоните лошите вибрации от дома си

Негативната енергия в дома се натрупва на материално и духовно ниво. Тя се подхранва, когато положителният енергиен поток е недостатъчен. Дисбалансът ...

Стъклените ви прибори ще заблестят с тези съвети

Няма домакинство, което да не се е снабдило със стъклени или кристални прибори като чаши, вази, бутилки, пепелници и др. Стъклото е вероятно от най-кр...

Научете детето да пише и чете по метода на Монтесори

Началото на четенето и писането са едни от най-съществените моменти в живота на малките деца. Без тези умения, не биха могли да продължат да развиват ...

Съвети как да възпитате уверено в себе си дете

Доверието е един от най-големите дарове, които един родител може да даде на детето си. Психолози твърдят, че децата, на които им липсва това социално ...

Holiday Heroes събират детски играчки и хранителни продукти

Когато Празничните герои се развихрят, значи Коледа наближава... Броени дни преди Рождество Христово, Holiday Heroes стартираха двете си традиционни а...