Няма нищо сиво в „Петдесет нюанса сиво“. Всичко е черно

Психиатърът Д-р Мириам Гросман публикува в своя блог Отворено писмо до младите хора относно "50 нюанса сиво".

Няма нищо сиво в Петдесет нюанса сиво". Всичко е черно.

Нека обясня.

Аз помагам на хора, които са наранени вътрешно. За разлика от лекарите, които използват рентгенови лъчи или кръвни изследвания, за да определят защо някой страда, раните, от които аз се интересувам, са скрити. Аз задавам въпроси и слушам внимателно отговорите. Така разбирам защо човекът пред мен кърви".

Годините на внимателно слушане са ме научи на много неща. Едно нещо, което съм научила, е, че младите хора са напълно объркани относно любовта - как да я намерят и как да я задържат. Те правят грешни избори и това ги наранява.

Не искам и вие да страдате като хората, които виждам в офиса си, така че ви предупреждавам за новия филм, наречен "Петдесет нюанса сиво". Дори и да не гледате филма, неговото послание се промъква в нашата култура, и може да посади някои опасни идеи в главите ни. Бъдете готови.

"Петдесет нюанса сиво" е пуснат по кината за Свети Валентин и това ни кара да си мислим, че е романтика. Не се хващай на това. Филмът всъщност е за една болна и опасна връзка, изпълнена с физическо и емоционално насилие. Изглежда бляскаво, защото актьорите са великолепни, имат скъпи коли и частни самолети, а и Бионсе пее на фона. Може да заключите, че Крисчън и Ана са готини и въпреки че връзката им е различна, тя е приемлива.

Не си позволявайте да бъдат манипулирани от едно холивудско студио. Хората там просто искат парите ви; те не се интересуват от вас и вашите мечти.

Насилието не е бляскаво или готино. Никога не е ОК, при никакви обстоятелства.

Това е, което трябва да знаете за "Петдесет нюанса сиво". Като дете Крисчън Грей бил ужасно пренебрегван. Той е объркан относно любовта, защото никога не я е преживявал истински. В съзнанието му любовта се свързва с лоши чувства като болка и срам. Крисчън изпитва удоволствие от това да контролира и наранява жени по странни начини. Анастасия е незряло момиче, което харесва външния вид и богатството на Крисчън, и глупаво се поддава на неговите желания.

В реалния свят, тази история би свършила зле - Крисчън в затвора, а Ана в приют или морга. Или може би Крисчън е щял да продължи да бие Ана и тя би останала с него в страдание. Така или иначе, животът им определено не би бил приказен. Доверете ми се.

Като лекар, аз ви призовавам: Не гледайте "Петдесет нюанса сиво".

Информирайте се, научете фактите и обяснете на приятелите си, защо те не трябва да го гледат също.

Ето няколко от най-опасните идеи, лансирани от "Петдесет нюанса сиво":

Жените искат мъже като Крисчън, които ги командват и са груби.

НЕ! Една психически здрава жена избягва болката. Тя иска да се чувства в безопасност, уважавана и обгрижвана от мъж, на когото може да се довери. Тя мечтае за сватбени рокли, а не за белезници.

Мъжете искат жена като Анастасия - кротка и несигурна.

Грешно! Един психически здрав мъж иска жена, която може да каже мнението си. Ако по някаква причина той се отклони от правия път, тя да го върне обратно в релсите.

Анастасия упражнява правото си на свободен избор, когато се съгласява да бъде наранявана, така че никой не може да съди решението й.

Погрешна логика! Разбира се, Анастасия има право на свободен избор, но тя прави грешен избор. Саморазрушителното решение е лош избор.

Анастасия прави избори за Крисчън разумно и самостоятелно.

Съмнявам се! Крисчън постоянно снабдява Анастасия с алкохол, нарушавайки преценката й. Също така Анастасия става сексуално активна с Крисчън - първият ѝ опит някога, много скоро след срещата й с него. Невронауката твърди, че подобна на тяхната интимност отключва у нея чувства на привързаност и доверие, преди тя да се е убедила, че той ги заслужава. Сексът е силно и интензивно преживяване - особено първият път. И накрая, Крисчън манипулира Анастасия да подпише споразумение, забраняващо ѝ да разкрие на някого, че той е насилник.

Алкохол, секс, манипулация - това едва ли са съставките на едно внимателно обмислено и независимо решение.

Емоционалните проблеми на Крисчън са излекувани от любовта на Анастасия.

Само във филмите! В реалния свят Крисчън няма да се промени особено много. Ако Анастасия изпитва потребност да помага на емоционално увредени хора, тя би станала психиатър или социален работник.

Добре е да експериментираш сексуално.

Може би за зрели хора в дълготрайно, стабилно, посветено и моногамно взаимоотношение, познато още като брак". В противен случай, си застрашен от полово предавани болести, нежелана бременност и сексуално насилие. Мъдро е да подхождате с особено внимание към това кой допускате близо до себе си - физически и емоционално, защото само една подобна среща може да ви извади от релси и да промени живота ви завинаги.

Накратко: силата на Петдесет нюанса сиво" се крие в това, че посява семена на съмнение. Има огромни разлики между здравите и нездравите взаимоотношения, а филмът размива тези разлики и започваш да се чудиш: Кое е здравословно в едно взаимоотношение? Кое е извратено? Има толкова много нюанси на сивото" Не, не съм сигурна.

Виж, тук става въпрос за твоята сигурност и бъдещето ти. Няма място за съмнение; интимна връзка, в която има насилие, независимо дали е по взаимно съгласие, е неприемлива.

Бяло или черно. Тук няма нюанси на сивото. Нито един нюанс на сивото.

Превод: Виктория Иванова и Миряна Захариева
Източник: miryanka.wordpress.com

-------------------------

Виж още:

Вижте първия трейлър на "50 нюанса сиво"
Какво не искат да знаят феновете на "50 нюанса сиво"

Още от Интересно

Дневен хороскоп за петък, 20 януари

Добро утро! Вдъхновението ни за днес идва от: "Живейте и не казвайте на никого! Хората само развалят хубавите неща..." - Халил Джубра...

За една идея повече щастие всеки ден

Могат ли действията ви да ви направят щастливи? Разбира се, че да! Особено танците ще ви накарат да се чувствате заредени с енергия и позитивизъм...

Задават се големи промени в живота на Кейт Мидълтън и принц Уилиям

По всички личи, че 2017 ще бъде годината на промени за кралското семейство! От Двореца излязоха с официално изявление, в което споделят, че се очаква...

"Сексът смъква напрежението, любовта го създава."

Сексът е една от водещите сили в света. Той е удоволствие и продължаване на биологичния вид, изкуство и любов, разтърсващо и емоционално изживяване. ...

Време за четене: "Книгата на чаения майстор"

В един свят без памет едно момиче трябва да опази тайната и надеждата за бъдещето. След успех в много страни по света, преведен само за четири години...

Днес празнуваме Евтимовден (Петльовден)

На 20 януари според българската народна традиция се празнува Евтимовден или наричан още Петларовден/Петльовден. Днес празнуват всички с имен...

Искате да отслабнете? Стойте далеч от кантара!

В този материал ще ви разкрием тайните на успешната диета и как да подсилваме мотивацията си, даже когато не виждаме светлина в тунела...

Аз, когато ти си тръгна...

Здравей,Отдавна не те виждам. Смених си телефонния номер, изтрих всичките ти контакти.Научих се да се сдържам, когато неканените сълзи издават тъгата ...

Днес е Международният ден на прегръдката

От 1986 година 21 януари се отбелязва като Международния ден на прегръдката. В началото празникът се чествал единствено в САЩ, но след това бързо се р...

Как изглеждат луксозните имения на най-желаните холивудски ергени

Те са красиви, талантливи, богати, известни и не е никак лесно да спечелиш вниманието им. Може би това е причината все още да бъдат от страната на ерг...