Д-р Нели Великова за превенцията и лечението на рака на гърдата

Д-р Недялка Великова е специализант по лъчетерапия към Специализираната болница за активно лечение по онкология в София. През 2014 г. тя стана първият представител на страната ни в рамките на стипендиантската програма за борба с рака на гърдата на Фондацията за жени на AVON.

След предварителна селекция на стотици кандидатури от цял свят д-р Великова бе избрана за участник в обучителна програма на AVON за превенция и лечение на рака на гърдата.

Jenite.bg си поговорихме с д-р Великова за трудностите на професията и спецификите на лечението, което тя прилага на своите пациенти.

Здравейте, д-р Великова! Разкажете малко повече за професионалния си опит.
Професионалният ми път започна преди повече от пет години в СБАЛ по Онкология, София, като в момента работя като асистент в Клиниката по лъчелечение.

Посетила съм редица курсове за повишаване на квалификацията към различни организации, а през 2014 г. спечелих международна стипендия на Фондацията за жени на AVON. Благодарение на нея участвах в двумесечно обучение в болница "Presbyterian" в Ню Йорк, работейки с едни от световно признатите специалисти в областта на онкологията.

Пред болница "Presbyterian" в Ню Йорк

За каква професия мечтаехте като дете?
Не си спомням като дете да съм искала да работя, но в гимназията мечтаех да стана адвокат. Уви, оказа се, че историята и литературата не са най-голямата ми сила.

Кога взехте решението да се занимавате с медицина? Защо?
Няколко години преди да завърша гимназия реших да стана лекар. Спомням си, че като малка, когато мама ме водеше на преглед, се страхувах и срещах винаги сърдити и намусени физиономии. Мислех, че ако аз нося бялата престилка, бих правила всичко, за да не се страхуват болните. Въпреки тежката професия, сега се опитвам да не забравям това и да се усмихвам повече на хората, прекрачващи прага на кабинета.

Какво точно представлява лъчетерапията?
Лъчетерапията третира рака чрез йонизиращи лъчения. Те взаимодействат както с туморните, така и с нормалните клетки на физично, химично и биологично ниво и водят до клетъчна смърт. Основна цел на лъчелечението е загиване на максимален брой туморни клетки, респ. загиване на тумора, с минимални загуби и щадене на здравите тъкани.

Д-р Нели Великова заедно с други стипендианти.

Как преборихте конкуренцията и успяхте да спечелите стипендията?
Конкуренцията беше наистина голяма - програмата е за лекари от страни извън САЩ. Аз бях единствената българка сред стотици кандидати от цял свят. След избора по документи и интервю по Skype на финала бяхме само 23-ма стипендианти. Обучението се проведе в едни от най-известните онкологични центрове в Щатите; аз бях 2 месеца в болница към Кoлумбийския университет в Ню Йорк.

Какви са целите на обучителната програма на AVON?
Фондацията за жени на AVON организира глобалната стипендиантска програма за втори път. Тя предлага обучение на специалисти в областта на рака на гърдата от целия свят в едни от водещите онкологични центрове в САЩ. Стипендията предоставя възможност за придобиване на нови знания и умения, които са широко използвани в САЩ, но за България са нови и непознати. Със сигурност могат да се пренесат обаче ценни знания в посока подобряване на превенцията и лечението на рака на млечната жлеза.

Какво е положението в България спрямо останалите страни в Западна Европа, що се отнася до статистическите данни, свързани с рака на гърдата?
Ракът на млечната жлеза е на първо място по честота сред злокачествените заболявания при жените в България. Заболеваемостта у нас е по-ниска от средната за Европа, но смъртността е по-висока. По-кратка е и средната продължителност на живот след диагностициране на болестта. Това определя рака на млечната жлеза като социално-значимо заболяване с голямо разпространение сред населението, предизвикващо сериозни медико-социални проблеми.

На похода срещу рака на гърдата в Чикаго.

Какво бихте искали да се промени в здравната система?
Иска ми се промените да стимулират повече млади колеги да искат да упражняват професията си в България, а пациентите да уважават и ценят труда на своя лекар.

Какво бихте посъветвали читателките на Jenite.bg - колко често трябва да ходят на преглед? А да преглеждат гърдите си сами?
Нека отделят по 10 минути за самопреглед всеки месец и да посещават специалист профилактично всяка година, а след навършване на 40 години - да си правят мамографски преглед. Важно е жените да си обръщат повече внимание - особено ако имат фамилна обремененост - майка, баба, сестра с рак на гърдата. Може би най-важното е да не се страхуват да отидат на преглед, защото колкото по-рано се постави диагноза, толкова по-добра е прогнозата и повече са вариантите за лечение. Ракът на гърдата, открит навреме, е лечим.

Какво обичате да правите в свободното си време?
Обичам да си поспивам, да чета книги, да пътувам, да прекарвам време със семейството и приятелите си. Но за съжаление не ми остава много свободно време.

Още от Здраве, диети и спорт

До какво водят изкуствените ароматизиращи вещества?

Ежедневието ни е белязано от въздействието на изкуствените миризми. Те са навсякъде около нас. Ползваме прахове за пране с ароматизиращи частици, парф...

Ванилово масло за релакс и кожа без бръчки

Харесвате ли аромата на ванилия? Сладки нотки, които напомнят за крем, сладолед, за сладкиши. Има много и различни начини да се наслаждаваме на аромат...

Домашни продукти, с които да спрем кръвта след порязване

При порязване могат да помогнат домашни продукти, които се намират във всяко домакинство. Благодарение на тях кръвта, която тече заради порязването, м...

Ефективни методи за борба с бръчки по челото

Бръчките по челото са сред издайническите белези за старост. Подобно на всеки белег, колкото по-рано се погрижите за тях, толкова по-добре. Ранната пр...

Кои бяха най-добре облечените звезди на наградите Златен глобус 2017

Наградите Златен глобус и тази година събраха едни от най-големите имена на Холивуд. По червения килим се разходиха актриси и актьори, облечени с модн...

Забравете за клечките за уши! Вижте причините

Един от основните хигиенни навици, на които учим нашите деца наред с къпането и миенето на зъбите, е да чистят ушите си. В случая обаче се оказва, че ...

Храни и напитки, които пречат да оздравеете

Когато сте болни искате да хапнете и пийнете нещо, което да ви помогне да се справите с настинката и грипа по-бързо. В такъв случай има някои храни и ...

Защо "мъртва тяга" е най-доброто упражнение за отслабване?

Отслабването е трудно нещо. Трябва да се храните здравословно, правилно и редовно и също така да имате здравословен микс от силови и кардио тренировки...

Студен или горещ душ след тренировка?

Чували ли сте за душ за възстановяване? Има по-добър начин да се изкъпете и да увеличите възстановяването. Най-добрата част е, че това не е ледена бан...

6 неща, които трябва да направиш след секс

1. Отиди до тоалетнаДа отидеш до тоалетна след секс означава, че ще се предпазиш от инфекция на пикочните пътища. Въпреки, че някои изследвания п...