За възпитанието на момчетата

Професионален психологически съвет за вашите проблеми - задайте своите въпроси към Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори.

Здравейте, аз съм майка на две момчета на 12 години. Пиша ви, защото единият ми син има "гадже", едно момиче от неговия клас, наскоро си беше забравил Фейсбука отворен и прочетох какво си пишат. Направо онемях! Обясняват се в любов, сцени на ревност и си държат сметка за всяка минута, която не са прекарали заедно. После разбрах и още подробности, че когато ходи на тренировка се срещат само за минути, за да го изпрати тя до стадиона. Въобще използват всяка минута, за да са заедно, а у дома той е постоянно на телефона, лаптопа или таблета, за да си пишат. Аз и баща му непрекъснато му правим забележки да остави телефона и ни се налага да го прибираме, за да спре да й пише.
Другият ми син пък се опитва да върти връзка с няколко момичета едновременно и постоянно ги кара да му пишат дали го харесват. Но не мога да разбера защо е толкова комлексиран. Това не е всичко. Събрал се е с лоша компания и се опитва да пуши и да демонстрира лошо поведение. Провеждам много разговори с тях, но мисля, че само пред мен казват, че ще променят нещата, а всъщност всичко си върви по старому. Посъветвайте ме как да постъпя и какви мерки да предприема.
M.

Здравейте М.!

Нашите деца са нашето богатство! Да имаш дете е едно от най-специалните и прекрасни преживявания. Не бива обаче да забравяме, че родителството е голяма отговорност и е съпътствано от множество предизвикателства, които се променят с възрастта на децата.

Напълно разбирам Вашите притеснения. Не е лесно да си добър родител на децата си в периода на юношеството. Много често тяхното поведение силно се различава от нашите виждания за това кое е правилно и кое не и това води до противоречия и конфликти. Промените, които се случват в ранното юношество с нашите деца, са огромни. Това са промени във физически, психически и емоционален план. Децата променят поведението и нагласите си, наблюдаваме честа смяна на настроението, конфликтите с родителите се увеличават. Времето, което прекарват с връстниците си, става много повече отколкото със семейството, създадените им приятелства се базират на интимност и лоялност, често вземат решения под натиска на груповото мнение, а не базирано на собствените виждания.

В този етап от развитието си децата ни имат естествен стремеж към автономия. Юношите по-малко се вслушват в мнението на родителите си, стремят се да вземат самостоятелни решения и горещо ги отстояват. Трудна, но жизненоважна е ролята на родителите в този период - да подпомогнат своите деца да станат независими и отговорни хора. По пътя към автономия юношите постепенно се научават и започват да решават проблеми, да вземат решения ефективно.

През пубертета се случва психологическото дистанциране на децата от техните родители. В тази възраст юношите разбират по-добре социалните взаимоотношения и започват да деидеализират родителите си, в следствие на което вече не се подчиняват толкова лесно на родителския авторитет и изисквания. И, естествено, неразбирателствата и конфликтите между децата и родителите значително се увеличават.

Като начало...

Още от Интересно

15 от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 г. (придружени с истории)

Обичате ли National Geographic? И ние. Защото всяка година любимото списание ни изпраща на хиляди пътешествия и разказва още толкова любопитни истори...

"Човекът, който искаше" - премиера в МГТ "Зад канала"

Режисьорът Маргарита Младенова събира четири произведения на Чехов за новия си спектакъл в МГТ "Зад канала". "Верочка", "Дамата с кученцето", "Учителк...

20 неща, които показват, че наистина те обича

1. Планира почивките си с т&#...

Илюстратор превръща непознати в аниме герои

Артистите обичат да експериментират, не мислите ли? Особено с околните… След като илюстратор „зае“ снимки на непознати от Instagram, за да вмък...

Том Форд: Двусмислен секс съвет към мъжете

Дами, време e представителите на силния пол да разберат що е то проникване! Том Форд говори за нас......

Вили Казасян - великият музикант с голяма душа

Ако бе все още сред нас, днес големият Вили Казасян щеше да навърши 82 години.  Вили Арам Казасян е български джаз музикант,...

Коко-Шоко веган кекс

Какво ще закусвате утре сутрин?...