Емоционалната интелигентност – ключ към успеха

Умеете ли да управлявате собствените си емоции? Бъдете честни с отговора. Не винаги, нали? А умеете ли да разпознавате чуждите емоции? Абсолютно винаги ли? Винаги?

На пръв поглед отговорите на тези елементарни въпроси ни се струват ясни, но реалността ни оборва и леко засрамени свеждаме очи. Емоциите не са толкова проста материя, разбирана и управлявана с лекота от вътрешната ни интуиция.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАС ДЕЦАТА ПРЕЗ ЗИМАТА – ЗАБАВЛЕНИЯ НА МАКСПОЛЕЗНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ЗА ДЕЦАПЪРВА ПОМОЩ ПРИ КАШЛИЦАСАМО ЗА МАЙКИ: КАК ДА СИ ОТКРАДНЕТЕ СЪН

Емоциите са математическо уравнение с много неизвестни - игра на шах, при която ако ни липсва достатъчно предпазливост и внимание, може да се окажем победени с лекота. Център на нашето умение да боравим правилно с тях е нашата емоционална интелигентност.

Именно за нея ще ни говорят днес нашите приятели от Уча.се - Образователен сайт №1 на България. Според тях трупането на знание и вродената интелигентност (IQ) играят значителна роля в предопределеността за успех, но това важи с пълна сила и за емоционалната интелигентност, която поставя акцент върху умението за комуникация с околните.

Редица изследвания показват, че успелите хора и лидерите, които повеждат масите след себе си, притежават висока емоционална интелигентност (EQ) или иначе казано, те имат способността да възприемат, оценяват и управляват емоциите си.

Съществуват няколко насоки при емоционалната интелигентност, като вие сами може да оцените до каква степен сте развили способностите си във всяка една от тях.

Възприемане на емоциите

Макар да звучи елементарно, много хора всъщност не успяват да възприемат емоциите на другите. Основният тест тук е способността да разчиташ невербалните знаци - езика на тялото. Изражението на лицето често подсказва за емоционалното състояние, тонът на гласа също издава скритата или явна емоция.

Снимка: Уча.се

В динамиката на ежедневието, в което живеем обаче, като че ли малко сме станали имунизирани към проследяването на тези знаци. Например, можем да открием, че на детето ни му е тежко или тъжно чак когато забележим сълзи по лицето му. А можехме да го предотвратим, нали?

Някои хора изцяло не владеят способността да разчитат чуждите емоции, затова свидетелства често тяхната пасивност, липсата на съпричастност. Наричаме ги безсърдечни, безчувствени. И в известна степен може би имаме право.

Разбиране на емоциите

Регистрирането на определена емоция е важно, но не по-малко важно е тълкуването ѝ. Ако колегата ни в офиса ни се разкрещи, най-вероятно ще констатираме, че е ядосан. Дали обаче причината за яростта му е била наша грешка или просто гаджето му е вгорчило живота преди да дойде на работа, е задача с повишена трудност.

Емоционално интелигентните хора успяват да намерят решението на подобни задачи. Те успяват да разчетат какво се крие зад реакцията, да намерят първопричината или поне да имат добро предположение за нея. Това обикновено ги прави отличен събеседник - компания, в която се чувстваш удобно, разбран.

Снимка: Уча.се

Управление на емоциите

Умението да управляваме емоциите е основният фокус при емоционалната интелигентност. Адекватното им изразяване, премерено и на място може да служи като оръжие за убеждаване, дори манипулация.

Всеизвестен факт е, че децата боравят изключително умело с емоциите си, с което успяват да получат винаги това, което желаят.

Порасналите смятаме израза на емоции за слабост, вид себеразкриване, което може да ни навреди или представи в грешна светлина. Особено в бизнес среда приели сме го за недопустимо.

Да, обаче не използват ли силата на емоцията именно най-успешните хора на нашето време?

Снимка: Уча.се

Стив Джобс, Марк Цукерберг и много други са овладели силата на емоцията до съвършенство и са съумели да я използват, за да спечелят симпатиите на милиони по целия свят. Без да преиграват, без да изглеждат инфантилни, незрели или крайно романтични.

Затова и от Уча.се напомнят: Не забравяйте, че е един от най-големите уроци на живота е да се учим да комуникираме през емоциите. Само чрез тях оставаме хора и само чрез тях сме обречени да постигнем големи успехи.

Още от Живот

Любопитни и непознати факти за Канада (галерия)

Канада е една от най-добре уредените държави в света. Социалните облаги за гражданите ѝ привличат много емигранти, търсещи спокоен живот. Галерия З...

Морските фарове – изгубени във времето (галерия)

  Галерия Романтичното излъчване на морските фарове 21 снимки Морските фарове – едни отдавна забравени и призрачни...

Мръсните хотелски тайни, които персоналът няма да ви каже

Плащате много пари за хотела, препоръчан от сайтове, приятели и куп други места. Разбира се, че очаквате да получите най-доброто без значение кой ...

Петък 13-и: Смърт, нещастие или луд късмет? (ВИДЕО)

За някои хора петък 13 е съвсем обикновена дата, а за други – най-лошият ден от годината. Свързан с лош късмет и дяволска енергия. В ритуалните пр...

Мелания блести в златна рокля преди клетвата на Доналд Тръмп

  Галерия Мелания - красивата страна на Тръмп 13 снимки Съпругата на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп – ...

20 януари – Честит имен ден на Евтим и Евтимий

На 20-ти януари се чества паметта на Преподобния Евтимий Велики, който е живял през V век, както и паметта на българския патриарх св. Евтимий Търновск...

Красотата на замръзналото езеро Байкал (галерия)

  Галерия Езерото Байкал, като в снежна приказка 9 снимки Зимата създава невероятно красиви форми и природни картини. Сл...

Националният етнографски музей представя традициите на Сурва и Василица

Събитията за опознаване на народните празници в България, част от кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ продължават на...

Оймякон – най-мразовитото село в света (галерия)

Мислите, че ви е студено – помислете отново! Някои хора не мрънкат на -20 градуса и няколко сантиметра сняг. Тази година зимата може и да ни изн...

5 златни правила за перфектно CV

Съставянето на CV се оказва не чак толкова лесна задача. Понякога допускаме грешки, пишем прекалено много неща или омаловажаваме важните, така да се к...