4 духовни практики, подобряващи живота ни

С помощта на тези духовни практики можете да си върнете контрола над живота, който сте изгубили, смятайки, че щастието идва от вън. Когато разберете, че контролът зависи само и единствено от вас, ще знаете, че щастието е въпрос на избор, не на шанс.

Днес ние избираме да сме щастливи, а ти?


1. Спрете за 10 секунди!


Поради някаква непонятна причина умът ни смята, че трябва да мислим за проблемите си постоянно и ежедневно. Удивителното прозрение, че можем да спрем незабавно да мислим за всяко едно нещо само за 10 секунди, може да промени живота ви. В началото изглежда много трудно да изолираме проблема си дори и само за 10 секунди, но в един момент ще разберете, че това е изключително освобождаваща практика.

Мислите са като наркотик и ние жадуваме за тях. Умът ни жадува за тях и ние не можем да им устоим. И най-лошата част е, че свършваме като жертва на собствените си мисли. Опитайте се да не мислите за нищо или поне за проблемите си само за 10 секунди и обърнете внимание на неволните мисловни модели, които изникват в съзнанието ви.

2. Гмурнете се в настоящето

Мислите са само гласове, които се надигат в ума ни и ако ги оставим да правят" всичко, което пожелаят ще настъпи истински хаос, познат още като депресия и безпокойство. Основната причина за това е, че сме неустоимо привлечени от това да живеем или в миналото, или в бъдещето и несъзнателно пропускаме настоящето.

Спрете за миг и се огледайте! Вижте светлината, която идва от прозореца, усетете тялото си върху стола, на който сте седнали. Обърнете внимание на чувствата си точно в този момент, не на тези, които сте изпитвали, или тези, които евентуално ще изпитате в даден момент от бъдещето, когато МОЖЕ БИ ще се случи нещо от това, което мислите.

Миналото съществува в ума ни като филмова лента, бъдещето - като хипотетичен момент, който още не се е случил. Но само това, което се случва в настоящето, е същинското ни съществуване. Точно сега! НАСТОЯЩЕТО! Този момент е единствената реалност!

Живеем така сякаш всеки един момент е всъщност второстепенен, защото е подготовка за бленуваното бъдеще. Но кое е по-важно от реалността на настоящето!? Всичко останало е само проекция на ума.

Изградете си навика да се питате КАКВО СЕ СЛУЧВА ТОЧНО СЕГА"
Слушайте птиците, усетете въздуха, който минава върху кожата ви. Не мислете за това, което чувствате, просто се оставете на чувството. Умът изпитва нужда да дава имена на всичко, което мине през него, да коментира, осъжда, критикува. Но вие просто наблюдавайте, без да прибавяте нищо към този момент. Направете го СЕГА!

3. Избирайте мислите си!

На пръв поглед може би няма да разберете колко важно е това и че не е толкова лесно, колкото изглежда. Ние сами избираме мислите си, но през повечето време го правим несъзнателно. От безбройните мисли, които минават през главите ни всеки ден, колко от тях избираме сами?! Не бързайте с отговора!

Мислите ни са особено непокорни", когато ги оставим без контрол, но често пъти дори и контролирани те ни тласкат в посока, която не ни прави щастливи. Например, когато се намираме в трудно положение и не знаем каква посока да поемем в живота си, мислите ни се въртят около следното: Не знам какво да правя, не знам къде отивам, животът ми не е това, което искам да бъде."

Когато хванете" тези мисли можете съвсем съзнателно да ги трансформирате в нови мисловни модели като: Уча се какво да правя с живота си и фазата, в която се намирам в момента, е само стъпка, която ме води там, където искам да отида."

Забележете как тялото ви реагира на новите положителни мисли. Тялото ви ги обича. Моментално тялото ви започва да произвежда повече серотинин, нивото на стрес моментално намалява и скоро позитивните твърдения ще започнат да бъдат точно толкова верни, колкото и негативните. Колкото по-позитивни ставаме, толкова повече яснота ще имаме и ще усещаме прилив на енергия, за да реализираме желанията си.

4. Живейте осъзнато във всеки един момент!

Да живеем осъзнато отново включва живот в настоящето. Бъдете осъзнати винаги - когато ставате от сън, когато вървите, дори когато миете чиниите.
Съзнателното дишане е друг чудесен начин да го направите. Чудесно презареждане е да изключите автопилота и да спрете потока от автоматични мисли и да насочите цялото си внимание към това, което правите точно в този момент!

Естествено, упражненията не действат, без да сме настроени за тях и без да ги практикуваме. Дамите от вас, които имат интерес и желание, могат да измислят свои начини, по които да се чувстват добре и щастливи, и да практикуват тях. Важното е мислите ни да са хармонични и спокойни, най-много стрес си причиняваме ние самите, така че колкото по-добре мислим за себе си, толкова по-добре ще се чувстваме!

Източник: chudesa.net

-------------------------

Виж още:

20 мисли, които не са ви нужни през 2015 г.
9 прекрасни мисли, които ще направят деня ви по-хубав
От напрягащото трябва" до въодушевеното искам"

Още от Живот

10 места в България, които задължително трябва да посетите

Малко е да се каже, че България е красива. Тя има величествена природа и богата история. България е уникална и привлекателна, съкровищница, която ни п...

Хороскопът ви за 16 януари

Астрологията е наука, която изучава взаимодействието между Слънцето, Луната и останалите планети и отражението им върху живота, хората и причините...

Седмичен хороскоп за 16-22 януари

Очаква ни една интересна и динамична седмица. Вижте какво показва звездната карта. Овен Ще се наложи да избирате между емоции и задължения. Колкото п...

Защо Водолей е най-криворазбраният знак в зодиака

Хората от зодия Водолей (родените в периода 21 януари – 19 февруари) са описвани като свободолюбиви мечтатели, които са брутално честни и малко ст...

Северна Америка – пътешествие из дивите дебри на природата (галерия)

  Галерия Северна Америка и нейните красоти 10 снимки Дивата природа привлича вниманието на любителите на пътешествията...

Какво е детето Телец?

Децата са най-голямото чудо, което може да ни се случи. Желаното и очакваното, за него се кроят големи планове за бъдещето - къде ще учи, какво ще раб...

Кой иска да "Смени жената"

Превърналият се в световен телевизионен хит риалити формат – „Смени жената” бързо набира  популярност и сред родните семейства....

7 неща, които никога да не изхвърляте от гардероба

Всички имаме нужда от основно почистване на гардероба, преди да започнем с покупките. По този повод – направете си един пълен списък с нещата, ко...

На Антоновден: Не плетете, не варете боб, Чумата ще се разсърди!

Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики, празникът е наричан от народа Антоновден. Антоний Велики е роден около 251...

Хороскоп за 19 януари

Четвъртък ще бъде динамичен, но интересен ден. Внимателни в делата трябва да бъдат Телците и Козирозите.  Телец Ще се наложи активно да се включи...