15 професии, които скоро ще изчезнат

Бизнес училище и Агенцията за стратегически инициативи в Русия са съставили списък на застрашените професии, от които няма да се нуждаем в рамките на следващите шест години.

Главната (въпреки че в някои случаи не е единствена) причина за изчезването на професията е развитието на технологиите и автоматизацията. Процесът на изчезването започва с експерименти по автоматизацията на определен вид дейност. Ако те са успешни, то замяната на човека от машина в производството на стоки и услуги става все по-популярна.

Кои професии ще се окажат ненужни в близките години?

Нотариус

Професията ще остарее поради възможността за изпълнение на документи чрез интернет и извършване на банкови сделки с използването на електронен подпис. В допълнение, банките, застрахователните компании, контролните органи и други организации ще бъдат свързани с базата данни за удостоверяване на самоличността, свидетелство за съдимост или възможността за плащане.
Кога ще остарее: след 2020 г.

Туристически агент

Голяма част от онлайн услугите позволяват да организираме почивката си без посредник. С течение на времето туристическите агенции ще останат само в луксозния сегмент, където ще се цени индивидуалния подход.
Кога ще остарее: до 2020 г.

Сондьор

Поради факта, че леснодобиваемите ресурси са към края си, сондирането в бъдеще ще се провежда в области, където хората ще работят трудно или невъзможно. За това сондьорите ще се заменят със система за сателитен контрол.
Кога ще остарее: след 2020 г.

Библиотекар, архивист

Поради цифровизацията на библиотеките и архивите с възможност за достъп до информация от всяка точка и по всяко време, библиотекарите и архивистите ще се окажат ненужни.
Кога ще остарее: до 2020 г.

Фармацевт

Аптеките ще започнат да работят чрез интернет, защото по-голямата част от купувачите ще предпочитат да взимат лекарството си онлайн самостоятелно или по препоръка на лекар. Фармацевтите в аптеката ще бъдат само за хора със спешни случаи или за тези, които не могат да се обслужват самостоятелно.
Кога ще остарее: след 2020 г.

Копирайтър

Програмите, свързани към база данни, ще генерират текстове, с предварително зададена литературна форма и желателно съдържание.
Кога ще остарее: до 2020 г.

Брокер на недвижими имоти

С развитието на интернет услугите при избора и покупката на недвижими имоти, тази професия ще умре. Брокерът ще остане само в премиум сегмента, където е важен личният контакт с клиента.
Кога ще остарее: след 2020 г.

Изпитател

Професията става екзотична, защото роботи, симулатори и компютърни симулации позволяват напълно да се замести човека при много проучвания в много различна степен на сложност.
Кога ще остарее: до 2020 г.

Системен администратор

Изкуственият интелект ще позволява премахването на системни сривове бързо и невидимо за потребителя. Маниаци заменят програми и специалисти за съставяне на тези програми.
Кога ще остарее: след 2020 г.

Стенограф, разшифровчик

Системата за разпознаване на гласа и преобразуването му в текст я има и сега. До 2017 г. технологията ще бъде използвана навсякъде.
Кога ще остарее: до 2020 г.

Банков служител

Банковите операции ще бъдат прехвърлени изцяло на мрежата, а за получаването на пари в брой има банкомати. Останалите банкери постепенно преминават в обслужване само на тези, които не могат да се адаптират към новите технологии.
Кога ще остарее: след 2020 г.

Аналитик

С течение на времето, аналитиците се заменят от програми, базирани на изкуствен интелект.
Кога ще остарее: след 2020 г.

Секретар, рецепционист

Изчезването на печатните документи и прехвърляне на цялата информация в ''цифра'' ще доведе до заменяне на тези специалисти от интелигентни програми.
Кога ще остарее: след 2020 г.

Логист, диспечър

За човека ще бъде трудно да се справя със сложната транспортна инфраструктура и големите потоци от стоки, така логистите и мениджърите ще се заменят от автоматични системи за управление, разработване на маршрути и управление на движението по тях.
Кога ще остарее: след 2020 г.

Журналист

Програмите за превод на речта в текста и програмите за писане на текстове заменят журналистите, които са специализирани в писането на новини от отворени източници. Bloomberg вече замени част от този тип репортери с програма за събиране на новини. Авторската журналистика ще остане в търсенето.
Кога ще остарее: след 2020 г.

-------------------------

Виж още:

Коя е най-подходящата работа за теб?
Работохолици според зодията
Най-странните въпроси на интервю за работа

Още от Интересно

Как се взима „Оскар“ с първа роля

Обратното броене до обявяването на номинациите за "Оскар" започна. Преди обаче да разберем кои са следващите заглавия, които ще влязат ...

25 животни овладели до съвършенство изкуството на… селфито (снимки)

 Селфи. Какво е първото, което ви хрумва, когато чуете думата? Оскъдно облечена Ким Кардашиян? Австралийска комедийна актриса, пародираща селфита...

Новият хит сред секс позите - 68

Какво представлява позата? Единият от партньорите ляга по гръб със свити колене, а вторият се разполага върху него, също по гръб, с подпряна върху ...

ТЕСТ: Как изглеждаш в очите на другите?

Чудили ли сте се как Ви възприемат хората? Ние Ви предлагаме един забавен тест, чрез който да разберете какво мислят другите за Вас. Това е много вере...

Играта на „Донеси“ с вашето куче може да е вредна за него

Ако има нещо, което всички кучета на света обичат, то е да играят на „Донеси!“. Учудваме се от тяхната постоянна жажда за тичане след не...

Ще ме обича ли като татко?

Всички жени избират партньора си по различен начин. Някои гледат дали той може да им осигури висок стандарт на живот и да ги води навсякъде, други се ...

Откриха връзка между техно музиката и успешните инвитро процедури

Неочаквана връзка между инвитро процедурите и техно музиката откриха руски учени. Според нови изследвания пулсациите, които се отделят при този специф...

30 черти на здравословната връзка

Понякога трябва да седнете и да се замислите каква е връзката, в която се намирате. Дали връзката ви е в добро състояние, дали има неща, за които да с...

7 качества, които ни правят по-привлекателни, отколкото външността ни

Всяка себеуважаваща се и обичаща се жена знае, че външността е само част от мозайката. Всъщност, за да бъдем наистина красиви, ни трябва и интелигентн...

Вашият любовен хороскоп за 23 януари

През днешния ден е вероятно да сме по-спонтанни и авантюристично настроени по любовните въпроси, тъй като Луната влиза в Стрелец и ще активира импулси...