В България се прави повече добро, отколкото си мислите

Ще ви изненадам ли, ако ви кажа, че българите всъщност са състрадателни и обичат да правят добро, особено младите хора?

Ако не ми вярвате, примери мога да ви дам много! Веднага ще ви разкажа за организацията Timeheroes или казано на български "Герои на времето".

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАКОГА СЕ СКЛЮЧВА ТРУДОВ ДОГОВОР НА ИЗПИТАТЕЛЕН СРОКНАЙ-ДОБРИТЕ ГРАДОВЕ ЗА ЖИВЕЕНЕ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО И БУРГАС!КОИ СА ПОБЕДИТЕЛИТЕ ОТ ИГРАТА "ДВЕ ГОДИНИ ВДЪХНОВЕНИЕ С EDNA"КОИ СА ОТЛИЧНИЦИТЕ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Това са малка група хора, които са преценили, че у нас има прекалено голямо желание за добротворчество и каузи, които заслужават помощ, че да ги подминат.

Така създават организацията TimeHeroes.org, която цели да свърже имащите желание да помагат с тези, които имат нужда от помощ.

Казано по друг начин - в TimeHeroes можете да намерите най-различни каузи, наричани още мисии, из цялата страна, които си търсят доброволци за подкрепа.

Отделно има и герои - хора, които искат да помагат, регистрират се в сайта, пишат какви са интересите им, с какво свободно време разполагат и очакват да бъдат ангажирани за добротворчество.

И за да го обясня още по-добре, ще дам конкретен пример с една от най-успешните акции на TimeHeroes.

Тя ми е разказана от Бистра Иванова, която е важна част от екипа на "Героите на времето".

Та, Бистра споделя как с тях се свързва бизнесмен от София. Човекът има успешен бизнес, но в свободното си време обича да прави добро.

Така той решил да помогне на възрастни слепи хора, живеещи в района на Южния парк в столицата, да се разходят из самия парк. За целта са му били нужни доброволци, които да помагат.

Свързал се с TimeHeroes, те се активизирали да популяризират мисията и за отрицателно време са се събрали много хора (повечето от които млади), които са изявили желание да разходят старите хора.

Снимка: Thinkstock

Акцията е била толкова успешна, че се е провела няколко поредни уикенда.

Това правят "Героите на времето" - помагат на добрите каузи да намерят своите хора, които да ги реализират.

Иначе ми се иска да разкажа малко повече за самата Бистра, защото го заслужава.

Тя е на 27 години, родом от София, завършила бакалавър във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет, а освен това има и магистратура по маркетинг. Бистра Иванова

Снимка: Лилия Огнянова

Още като студентка решава, че иска да бъде доброволка и да помага на другите, и се включва в "Отворено общество" - организация за гражданско наблюдение в полицията, която следи дали се спазват правата на задържаните.

В тази организация се запознава с други активни млади хора и осъзнава, че има прекалено много енергия, която иска да вложи в правене на нещо позитивно и добро.

Когато научава за TimeHeroes, веднага се включва и решава, че това е нейното място.

Самата организация е създадена от Яна Бюрер-Тавание съвместно с Алек Андреев (който създава сайта), а по-късно към тях се присъединяват Павел Кунчев, Момичел Рогелов и самата Бистра.

Първото си финансиране (защото все още живеем в свят, в който парите са фактор) получават от фондация "Америка за България".

Бистра обаче ми споделя, че когато бюджетът е бил изчерпан и са останали без средства, това не ги е спряло да продължат дейността си, просто желанието им не може да бъде възпряно.

Бъдещите им планове са да разраснат още повече дейността си из цяла България, а защо не и съседните на нас страни.

Към момента са помогнали на над 400 каузи из цялата страна, а всеки ден към тях се присъединяват нови герои (както наричат доброволците си).

Снимка: Thinkstock

Като я попитах какво за нея означава "герой", тя ми отвърна - "Герой е този, който гледа по-далеч от себе си и забелязва, че може да помогне и на други, като даде собственото си време и енергия."

Сподели ми още, че доброволците, регистрирани при тях, са предимно млади - на възраст от 18 до 33 години, като превес имат дамите (може би заради майчинските ни инстинкти и желанието да спасим света).

Бистра ми каза и аз напълно ѝ вярвам, че когато прекараш един или два часа в помощ на другите, имаш след това усещането, че си направил нещо изключително стойностно и си осмислил времето си, а не че си го загубил.

Снимка: Thinkstock

Също така съветва всички, които още не са пробвали да бъдат герои и да помагат доброволно на другите, да го направят, като обещава, че всеки ще се почувства по-добре след това.

Аз мога да се присъединя към нейния апел, както и да аплодирам всички, които се стараят да направя света едно по-добро място за живеене и да докажат, че доброто не е напуснало хората, а напротив - става все по-силно и дори заразно

Още от Интересно

Любовен хороскоп за 21-ви януари

И днес Луната остава в Скорпион. Тя образува добър аспект с Плутон и Венера. Това прави деня наситен с емоции и приятни моменти. Необходимост от посто...

5 начина, по които домашните любимци ни правят по-здрави

Американците харчат по средно 60 милиарда долара на година за домашните си любимци. Цялото това време прекарано в купуването на костюми за Хелоуин, ...

Когато звездите са просто обикновени хора...

Асоциираме холивудските звезди с блясък и изящество. Свикнали сме да ги виждаме на червения килим стилни и винаги с разкошен тоалет, прическа и грим. ...

Дневен хороскоп за неделя, 22 януари

Добро утро!  Неделя е ден за почивка и време със семейството и приятелите! Вижте какво ви очаква днес ТУК.  –––>>...

ТЕСТ: Как изглеждаш в очите на другите?

Чудили ли сте се как Ви възприемат хората? Ние Ви предлагаме един забавен тест, чрез който да разберете какво мислят другите за Вас. Това е много вере...

Как Мадона "взриви" обществото

Поп певицата Мадона, която каза в изпълнена с нецензурни изрази реч по време на "Похода на жените" във Вашингтон в събота, че...

Истините на Хийт Леджър

Днес е една от най-тъжните дати в историята на шоубизнеса и по-специално киното, тъй като преди 9 години на нея се сбогувахме с актьора Хийт Леджър. ...

Женската еякулация: в търсене на тайната на удоволствието

Когато заговорим за секс и удоволствие под завивките като най-нормално и обичайно приемаме да говорим за еякулацията на мъжа. Но знаете ли, че ж...

Синдромът Многострадална Геновева: Кои хора страдат от него?

Има хора, които винаги са негативни и освен че се фокусират предимно върху проблемите си, имат склонността прехвърлят вината върху обстоятелствата и х...