25 модерни изобретения с древни корени

1. Палачинки - Консумираме ги редовно на закуска, а не се и замисляме откъде са дошли. Вкусната рецепта е била позната още на древните гърци преди 2500 години. Тогава ги правели от зехтин, пшеничено брашно, мед и извара.2. Огнехвъргачка - Когато стане въпрос за огнехвъргачката, обикновено разговорът се върти около Първата световна война - грешно, но масово е схващането, че е изобретена тогава. Само че още флотът на Византийската империя е притежавал забележителен флуид, който бил доста смъртоносен и е горял дори във вода. Наричали го "гръцки огън" и с негова помощ империята е оцеляла след арабските нашествия от VII и VIII век.

3. Парфюм - Ако си мислите, че произходът на нежните ароматни изделия е свързан с французите, ще имате сериозни пререкания с археолозите. Наскоро те откриха в Пиргос, Кипър, парфюмерия отпреди 4000 години. Вече знаем защо гърците са казвали, че хубавата жена „мирише като богиня“.4. Душове - Преди римляните да измислят луксозните бани и спа центрове, древните гърци измислят душовете, които са доста подобни на тези, които използваме и днес.5. Футбол - Има много теории за произхода на най-обичания днес спорт и повечето от тях са изгубени във времето. Малко известен факт е например, че когато римските войници превзели Британия, те се забавлявали с игра, в която два приблизително равни отбора се опитвали да запратят надута топка отвъд очертана на земята линия в най-далечния край на противниковото поле. Играта се наричала харпастум и се смята за предшественик на модерния футбол.


http://www.sportsecrets.net/gallery/european-football/european_football.jpg

6. Автоматите за напитки и храни - В Древна Гърция употребата им е била свещена. Описана от Херон Александрийски, първата такава машина е работела с монети, за да дава точно определено количество светена вода на вярващите. Депозираната паричка падала върху блюдо на лостов механизъм, който отварял клапан и оттам изтичало определено количество светена вода. Когато монетата падне от блюдото, клапанът се затварял и водата секвала.7. Сеизмограф - Въпреки че все още не можем с точност да предскажем появата на земетресения, сме изминали сериозен път в разработката на уреди за улавяне и записване на сеизмичната дейност. Този процес на усъвършенстване на апаратите започва преди около 2000 години с изобретяването на първия сеизмоскоп през 132 г.пр.Хр. от китайския учен Джан Хън. Уредът бил удивително точен в улавянето на земетръси от разстояние и не е разчитал на люлеене или движение на мястото, на което е разположен.8. Кънки за лед - Ако сте си мислили, че пързалянето на лед е модерен спорт от зимните Олимпийски игри, помислете пак. Проучването на Федерико Форменти от Оксфордския университет показва, че най-ранните кънки за лед са проектирани в южна Финландия преди 3000 години! Първоначално те били просто заострени и изгладени животински кости, които се поставяли под обувката и хората не се пързаляли, а по-скоро плъзгали върху леда, за да спестят енергия през студените зими.9. Паста за зъби - Най-старата ѝ формула е създадена от древните египтяни. Те смилали каменна сол, мента, черен пипер и сушени цветя от ирис и ги смесвали, така че да създадат почистващ прах. Въпреки че тази смес причинявала кървене на венците, учените смятат, че в предпазването на зъбите е била доста по-ефективна от веществата, които нашите прабаби и дядовци са ползвали преди век.10. Джакузи - Смята се, че египтяните били първите, които използвали баните за терапевтични цели около 2000 г. пр.Хр. Древните гърци последвали примера им, но едва римляните усъвършенствали практиката с изобретяването на горещите вани, които патрициите разполагали в собствените си вили за лечение и удоволствие.


http://media.silive.com/entertainment_impact_tvfilm/photo/hot-tube-time-machinejpg-d99884a78bff1fd2_large.jpg

11. Плувен басейн - Археолозите откриха т.нар. Голяма баня, може би първия плувен басейн в историята, в древния град Мохенджо Даро в Пакистан и се смята, че е съградена през третото хилядолетие пр.Хр.12. Пица - И тук древните гърци имат своя принос - те са първите, които развиват традиция по приготвянето на невиждан до момента пай, считан от историците за прототип на пицата. В Атина наричали този голям и кръгъл пай "плакос". Той бил направен от замесено с ечемичено брашно тесто, вода и вино. След изпичането на пая в дървена пещ гърците го подправяли със зехтин и козе сирене и го нарязвали на парчета, точно както ние правим с днешната пица.13. Бетон - Няма да сбъркаме, ако кажем, че римляните са първите, които успешно забъркват бетон от вар и вулканична скала. По-впечатляващото откритие на историците е, че бетонът на древните римляни е превъзхождал качествата на съвременния, що се отнася до издръжливостта във времето.14. Четка за зъби - Повечето историци са единодушни, че предшественик на четката за зъби е дъвчащата клечка. Най-ранните такива пръчици са открити във Вавилон около 3500 г. пр. Хр. и в египетска гробница от 3000 г. пр.Хр. Дъвчащите пръчици в единия си край са били раздърпани (като четка), а в другия - заострени (като клечка за зъби). Доста компактно, ако се замислим...15. Будилник - Чували ли сте някога за "будилника на Платон", който, впрочем, е първият в историята? Може да звучи тенденциозно, но отново първенци са древните гърци, макар техните да са били доста по-сложни от съвременните и да работели с вода, а не с ток или батерии.


http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2011/1/11/1294745354845/Alarm-clock-007.jpg

16. Сапун - обществена заблуда е, че луксозните почистващи препарати като сапуна са сравнително модерно изобретение. Най-ранните свидетелства за производство на сапунени материали датират около 2800 г. пр.Хр., а мястото е древен Вавилон. Формулата включвала вода, алкален и масло от кайсия, както е записано на глинена плочка от 2200 г.пр.Хр.18. Опериране на катаракта - Много преди съвременната медицина, тази на древните индийци е измислила форма на хирургическо отстраняване на катаракта, която е представена от легендарния лекар Сушрута. Той описва подробно методиката в своето произведение "Сушрута Самхита".19. Централно отопление - Още преди римската хипокаустова система минойците са прокарвали тръби под подовете на домовете си, които са провеждали топла вода, за да поддържат стаите топли през зимата. Минойците строели домовете си така, че подовите плочки да са издигнати над цилиндрични колони, които създавали достатъчно място под пода, където горещите изпарения от централния огън циркулирали и се разпространявали през тръби в стените.20. Батерии - Т.нар. "Багдатска батерия" представлява глинено гърне с меден цилиндър отвътре и е считана за едно от най-важните археологически открития в историята, когато става дума за древна технология. Въпреки сложния си дизайн "Багдатската батерия" е най-старата, откривана някога и различни експерименти показват, че тя може да произвежда 2 V ток. Въпросът за какво древните са използвали тока остава отворен за момента.21. Роботи - Не, не става дума за електрически съоръжения и хуманоидни машини като киборги и андроиди, но преди 2400 г. гръцкият математик и изобретател Херон Александрийски е измайсторил своеобразен дървен робот. Изобретението било във формата на птица, можело да разперва крила и да лети на 200 метра височина. Машината била захранвана от компресиран въздух или вътрешен парен двигател.22. Пластична хирургия - Днес тя се свързва най-вече с Холивуд, но първоидеята принадлежи на древните египтяни. Пластичната поправка на счупен нос е спомената за първи път в папируса на Едуин Смит - препис от древен египетски медицински текст, който е и най-старият познат хирургически трактат, датиращ от времето на Старото царство (3000-2500 г. пр. Хр.)


http://www.bmctt.com/wp-content/uploads/2013/08/plasticsurgery1.jpg

23. Контактни лещи - легендарният антрополог и психолог сър Джон Лейърд открива през 1850 г. в асирийския дворец на Нимруд на територията на днешен Ирак нещо, което шокира света - Лещите на Нимруд. Това са кристални пластинки на над 3000 г., които хората използвали, за да подобряват зрението си.


http://images.gizmag.com/hero/stem-cell-contact-lens.jpg

24. Автоматични врати - Добре известен факт е, че древните гърци са имали повече от един бог и свещениците трябвало да измислят атракции за масите, така че да се връщат в храмовете със своите дарове към почитаните божества. Мислили, мислили и създали автоматичните врати. Те се поставяли в олтарното пространство и когато човекът, желаещ да направи своя дар към някой от боговете, пристъпел напред, вратите на олтара се отваряли, задвижвани от невидима огнена система в олтара.


http://www.mlahanas.de/Greeks/Technology/Tech0004.jpg

25. Нанотехнологии - Те се считат за едно от най-важните археологически открития на ХХ век, тъй като променят начина, по който много учени мислят за света. Чаша на 1600 г. показва, че римляните са били "на ти" с нанотехнологиите. Под слънчевите лъчи електроните в метала на огряното място започват да вибрират по начин, който променя цвета в зависимост от позицията на наблюдаващия и това е основната причина известната изумруденозелена чаша на Ликург да изглежда червена, когато е осветена отзад.


снимка: http://someinterestingfacts.net/wp-content/uploads/2013/01/Lycurgus-Cup.gif

Още от Интересно

Понякога трябва да бъдем егоисти в любовта!

Егоизмът е определян като лошо качество. Да, но зависи за какво става въпрос. Ако пренебрегваш другите и техните интереси, заради своите, винаги гледа...

Дрешките, които трябва да купите за бебето си

Появата на малкото човече в живота на мама и татко е най-важният ден и за двамата. И трябва да сме подготвени за този ден. Кои са дрешките, които всяк...

Победата над рака – мисията възможна

"Щастливите хора не се разболяват от тази болест." 8 мита за рака на гърдата Още преди 150 години са изказани предположения за същест...

Щастливите хора не боледуват от рак

"Щастливите хора не се разболяват от тази болест." 8 мита за рака на гърдата Още преди 150 години са изказани предположения за същест...

Как да свалим килограмите без изобщо да броим калориите

Решили сте, че искате да сте по-здравословни, за да свалите килогармите. За много хора, този подход води до броене на калории. Има няколко причини, ...

Как тази млада дама спечели битката с анорексията

Днес обръщаме поглед към историята на една млада дама, сблъскала се и, за щастие, преборила анорексията. Тя се казва Кати Хог.  Мъките ѝ запо...

Рецептите на Катето Евро: зрял боб в гърне

Моя дядо Петър, който ме е отгледа, държеше много на храната, искаше да му се приготвят минимум по 4-5 ястия на ден. Както вече съм казвала за него, ...

Йога против настинка, простуда и вируси

Честото практикуване на йога засилва имунната система и защитава от вируси. Но йога може да ви помогне и ако вече сте настинали, имате бронхит, запу...

Как няколко минути донесоха „Оскар“ на шестима актьори

Никол Кидман Никол Кидман ни смая с уникалното си превъплъщение в образа на писателката Вирджиния Улф във филма "Часовете" от 2002 г. ...

Малки тайни за голямо щастие

Да бъдеш щастлив, независимо какво ти се случва, е колкото лесно, толкова и трудно. Готови ли сте да отворите сърцето си, да погледнете света с детски...