Вижте езика си и разберете от какво сте болни

Върху повърхността на езика са проектирани всички органи в човешкото тяло и е възможно болестите да бъдат открити още преди да са се появили първите симптоми, които сигнализират даден здравословен проблем.

Върхът на езика издава състоянието на белите дробове и сърцето, средната му част състоянието на стомаха, задстомашната жлеза, черния дроб и далака, а коренът (страничните части) състоянието на червата и бъбреците.

По линията, която разделя езика на две половини се познава състоянието на гръбначния стълб.

Много фактори като например цвета, вкуса, както и температурата на храната, които приемате, лекарствата, които пиете, оказват влияние върху външния вид на езика.

Принципно здравият човек има бледорозов език, без налепи и с равна грапава повърхност, покрита с фини зрънца. През зимата и пролетта те са леко жълтеникави или белезникави, а през лятото и есента те са червеникави.

Налеп на езика означава, че нещо в организма не функционира добре.

Ако налепът е по-тънък, то заболяването е в начален стадий, но ако е по-дебел, заболяването вероятно вече е хронично. Колкото по-светъл и тънък става налепът, толкова повече се подобрява здравословното ви състояние.

Налепът в основата на езика сигнализира за проблемите в червата и бъбреците, а кафяв налеп в края на езика, симетричен на разделящата линия, за двустранна пневмония.

Белият налеп по краищата и първата третина на езика насочват към белите дробове, а ако е по краищата и задната третика - към бъбреците. Ако целият ви език е покрит с бял слой е възможно да страдате от дисбактериоза и стоматит.

За сигурен хроничен бронхит говори пенообразният налеп по краищата и първата третина на езика.

При жълтеникав цвят на езика се счита, че имате проблеми с храносмилането или черния дроб.

Видимо плътно бяло покритие подсказва натравяне на организма или запек. При кафеникав цвят се касае за увредени бели дробове, стомах или черва, а тъмносивият и тъмнокафявият предупреждават за нарушени функции на стомашно-чревния тракт или, че организмът е обезводнен.

Ако е по-блед от нормалното, това означава, че сте изтощени и ви е нужна почивка, а червенината показва, че функциите на белите дробове и сърцето са увредени, може да става въпрос и за инфекциозна болест.

Гладък и блестящ език подсказва анемия, а виолетов цвят, че белите ви дробове не функционират добре или да имате проблем с кръвта.

При син език обърнете внимание на сърдечносъдовата система, бъбреците и белите дробове, а ако е тъмносин особено се налага постоянно лекарско наблюдение.

Ако линията по средата на езика е изкривена в края, вероятно страдате от шийна остеохондроза.

Извивка в средата говори за изкривяване на гръдната част на гръбначния стълб, а чупка в основата за поясно-кръстна остеохондроза.

Ако откривате отпечатъци от зъби на езика си, но не такива от случайно прехапване, вероятно става дума за проблеми с храносмилането.

Зачервеният връх на езика говори за проблеми със сърцето.

Още от Интересно

Влюбването разбърква мозъка ви. Вижте какво се случва с него

Влюбването е едно от най-странните неща, които могат да се случат на човек. Когато човек е влюбен, той определено се променя. Странните и нелогични пр...

Между Шагал, примитивистите на 20 в. и беларуския фолклор: чудните светове на Анна Силивончик

Наивно изкуство просто не съществува.Така отговаря Анна Силивончик, когато наричат картините й наивистични.И макар да се ласкае, че я сравняват с Марк...

Как изглеждат любимите ни храни, преди да стигнат до магазина (22 любопитни снимки)

Знаете как изглеждат ябълки на дърво, нали? Тези, които са имали щастието като деца да прекарват летата си на село, могат да ви разкажат и как изглежд...

Дневен хороскоп за сряда, 22 февруари

Добро утро! Започнете деня си с чаша ароматно кафе и нашия дневен хороскоп. Вижте какво ви очаква днес ТУК. –––>>> Към х...

Когато популярността в социалната мрежа е по-важна от живота...(Видео)

Несъмнено социалните мрежи заемат основно място в живота на съвременния човек. Доколко това е полезно, само времето ще покаже. Да те улесняват кому...

Най-красивите дами от 90-те: Преди и сега

Снимките, които ще сподеl...

Така се приготвя вкусен oвчарски пай

Необходими продукти: 300 г телешка кайма 300 г зеленчуци 1/2 ч. ч. червено вино 1 глава лук 6-7 картофа 1 яйце 50 г масло подправки прясно мляко ...

Притча за вечното щастие

Веднъж щастието вървяло...