Вижте езика си и разберете от какво сте болни

Върху повърхността на езика са проектирани всички органи в човешкото тяло и е възможно болестите да бъдат открити още преди да са се появили първите симптоми, които сигнализират даден здравословен проблем.

Върхът на езика издава състоянието на белите дробове и сърцето, средната му част състоянието на стомаха, задстомашната жлеза, черния дроб и далака, а коренът (страничните части) състоянието на червата и бъбреците.

По линията, която разделя езика на две половини се познава състоянието на гръбначния стълб.

Много фактори като например цвета, вкуса, както и температурата на храната, които приемате, лекарствата, които пиете, оказват влияние върху външния вид на езика.

Принципно здравият човек има бледорозов език, без налепи и с равна грапава повърхност, покрита с фини зрънца. През зимата и пролетта те са леко жълтеникави или белезникави, а през лятото и есента те са червеникави.

Налеп на езика означава, че нещо в организма не функционира добре.

Ако налепът е по-тънък, то заболяването е в начален стадий, но ако е по-дебел, заболяването вероятно вече е хронично. Колкото по-светъл и тънък става налепът, толкова повече се подобрява здравословното ви състояние.

Налепът в основата на езика сигнализира за проблемите в червата и бъбреците, а кафяв налеп в края на езика, симетричен на разделящата линия, за двустранна пневмония.

Белият налеп по краищата и първата третина на езика насочват към белите дробове, а ако е по краищата и задната третика - към бъбреците. Ако целият ви език е покрит с бял слой е възможно да страдате от дисбактериоза и стоматит.

За сигурен хроничен бронхит говори пенообразният налеп по краищата и първата третина на езика.

При жълтеникав цвят на езика се счита, че имате проблеми с храносмилането или черния дроб.

Видимо плътно бяло покритие подсказва натравяне на организма или запек. При кафеникав цвят се касае за увредени бели дробове, стомах или черва, а тъмносивият и тъмнокафявият предупреждават за нарушени функции на стомашно-чревния тракт или, че организмът е обезводнен.

Ако е по-блед от нормалното, това означава, че сте изтощени и ви е нужна почивка, а червенината показва, че функциите на белите дробове и сърцето са увредени, може да става въпрос и за инфекциозна болест.

Гладък и блестящ език подсказва анемия, а виолетов цвят, че белите ви дробове не функционират добре или да имате проблем с кръвта.

При син език обърнете внимание на сърдечносъдовата система, бъбреците и белите дробове, а ако е тъмносин особено се налага постоянно лекарско наблюдение.

Ако линията по средата на езика е изкривена в края, вероятно страдате от шийна остеохондроза.

Извивка в средата говори за изкривяване на гръдната част на гръбначния стълб, а чупка в основата за поясно-кръстна остеохондроза.

Ако откривате отпечатъци от зъби на езика си, но не такива от случайно прехапване, вероятно става дума за проблеми с храносмилането.

Зачервеният връх на езика говори за проблеми със сърцето.

Още от Интересно

Един топмодел на 43 - възхода и падението на Кейт Мос

Днес Кейт Мос навършва 43 години, като няма как да не подчертаем, че тя е не просто известна манекенка и фотомодел, а символ на цяла епоха в модния би...

Мисли на Луис Карол - велик писател и неразбрана личност

На днешната дата преди 119 години си отива един велик писател и крайно неразбрана личност - Чарлс Латуидж Доджсънен, по-известен с псевдонима си Луис ...

Любовният хороскоп за днес - 15 януари

Днес наблюдаваме Луна в Дева, затова и денят ще е спокоен и продуктивен в професионален и личен план. Днес ще сме по-разсъдливи и рационални по отноше...

Бабини хитринки за всеки дом

Замислете се добре, преди да изхвърлите тези неща...

5 бабини трика срещу грип и настинка!

1. Ако ви болят ушите... Ако ви болят ушите или ви мъчи синузит, напълнете памучен чорап с една чаена чаша морска сол, след което го завържете. Сложе...

Седмичен хороскоп за периода 16 януари- 20 януари 2017г.

Можете да следите седмичния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Това ще бъде доста спокойна седмица за вас в сравнение с пос...

5 причини, че никога не трябва да изпускате приятел, който е Козирог

Имам приятели от зодия Овен и Водолей, но до скоро не осъзнавах колко много от моите приятели са зодия Козирог. Двамата ми най-добри приятели са к...

Какво ми казва селфито ти?

Т.нар."дък фейс" говори за невротични наклонности...

Защо емоциите предизвикват физическа болка?

Надяваме се, че никога не ти се е случвало да се чувстваш толкова тъжна, че да изпитваш болка. Всъщност популярният израз „къса ми се сърцето“, далеч ...

Рапърът Кристо насърчава хората да вярват в себе си с новата си песен "Стъпвай смело"

"Стъпвай смело" е най-новата песен на Кристо. Във видеото на парчето виждаме кадри с тигър и слон, които спокойно се разхождат по жълтите павета на фо...