Мъчат ме негативни мисли

Всеки човек го измъчват негативни мисли, но когато това стане до степен вече нетърпима започваме да се чудим: Какво се случва с нас? Защо сме толкова негативни?

Мислите намират отражение в нашето тяло и не са съвсем безобидни. Представете си лимон. А сега си представете, че отрязвате едно голямо парче и го здъвквате. Слюнчестите жлези при повечето хора реагират само от мисълта за лимон.

Сега си представете, че сте на морски бряг легнали на плажа със затворени очи и се наслаждавате на звуците на природата. На полъха на вятъра, плискането на вълните и граченето на гларусите.

Мислите въздействат не само върху нашия ум, а върху тялото и върху емоциите ни. Позитивни мисли, като радост, щастие, достойнство, реализация, ни водят до положителни резултати, като спокойствие, ентусиазъм, енергичност, любов. От своя страна отрицателни мисли, като малоценност, критика, страх, ни водят до негативни резултати – напрегнатост, тревога, гняв, умора. Но това мисля, че всеки от нас го знае.

Защо тогава мислим негативно?

Лошите мисли трябва да се лекуват като всички други пристрастявания – чрез търпение, привързаност към живота, прошка, обич към себе си. Защо като знаем, че с лошите мисли, силата на ума ни създава отрицателна действителност, продължаваме да го правим? – Заради чувството ни на малоценност . Това е една дълбоко вкоренена вяра „не съм достатъчно добър. “ От там идва несигурност и ниско самочувствие. Малоценността подкопава всички наши добри идеи и утвърждава всички наши лоши мисли.

Когато си представим нещо хубаво, че ни се случва, малоценността изкача и казва: „Не, това не е вярно“. Когато ни се случи нещо прекрасно, малоценността отсича: „Това е твърде хубаво, за да е истина. “А когато стане нещо неприятно, тя пак изкача с твърдението: „Ето, казах ли ти. “
Когато една добра мисъл ни дойде на ум, малоценността и лепва етикет „невярна“. Докато с лошите мисли, те сякаш са си у дома. Веднага са провъзгласени за верни и точни.

Можем да вярваме на неуспехите си, но ако решим да се променим, да подобрим мнението за себе си, трябва да се борим, да работим упорито и не само на ментално ниво.

Ако до преди 100 години едва 20 % от учащите са завършвали гимназия, то днес на преден план излизат само най-доброто от най-доброто. – Едно три годишно дете, което може да прочете цяла енциклопедия или шест годишно, което свири ариите на Моцарт, като все едно то ги е писало. Това обаче е действителността и не друг а ние самите правим тези сравнения, при които сме губещата страна и така се оставяме да ни завладеят негативни мисли.

Известен британски философ е казал: „Не можеш да си представиш колко лошо мнение имам за себе си и колко малко го заслужавам. “

Негативните мисли могат да разболеят човек. Съществуват и не малко примери за това. Сърдечно-съдовите болести са пряко свързани с общото умствено, емоционално и физическо състояние. Колкото по-спокойно е тялото, толкова по-спокойно е сърцето и по-малко се натоварва сърдечно съдовата система. Един тежко болен, не може да си позволи да мисли негативно иначе това би ускорило краят му.

Страхът е друг фактор при човек, който води до негативни мисли. Всеки от т. нар. „рискова група“ е кандидат за епидемията от страх, която се разпространява по-бързо от вирусна инфекция и е сред най-заразните болести на нашето време. Всеки дребен симптом автоматично се превръща в ума ни във фатална болест.

За жалост обаче както вече споменах, мислите могат да се материализират и в този случай е така. От чисто медицинска гледна точка негативното мислене потиска имунната система, увеличава кръвното налягане, като създава много високо ниво на стрес и умора в тялото.

Човек трябва да се изправи лице в лице със страховете си и да приключи веднъж за винаги с тях. Страхът е просто едно чувство и не може да ни попречи или да ни накара да направим каквото и да било, освен ако не се оставим да ни завладее. Страхът от смъртта също не трябва да се подценява.

„Хората, които живеят пълноценно не се страхуват от смъртта. “

В някои религии, хората плачат когато се ражда човек и се радват, когато умира. Те вярват, че нещастията са само на земята, за да ни научат на нещо. Както баба Ванга бе казала: „Ако знаете колко е хубаво там, всички ще искате по-бързо да отидете. “

Завистта и омразата са също лош съветник. „Ако можехме да видим през чуждите очи живота на всеки, то там бихме открили тревоги и страдания, достатъчна да обезоръжат всякаква враждебност. “

И все пак какъв е изходът от лошите мисли. – Акцентирайте върху положителното! Срещайте се с приятели, разхождайте се в парка, гледайте комедии, танцувайте на силна и енергична музика, запишете се на курс по живопис. Всичко това е нужно за да избягате от натрапчивите мисли. Колкото по-запълнено ви е ежедневието с положителни емоции, толкова по-малко ще мислите за лошото. Кроете планове за бъдещето но не забравяйте настоящето, та нали то е това което преди сте си представяли като бъдеще. Радвайте му се.

Трябва да знаете, че да се чувстваме изгубени, тъжни, гневни и наранени понякога е нормална част от живота. От време на време да си поплачем на приятелско рамо само би ни помогнало. Не е добре, когато човек се затваря в черупката си с лоши мисли. Това води до депресии . Да сме ядосани също е естествена реакция на възстановяването, при която трябва да преминем, а не да останем в него.

Аз съм убедена, че пътят към по добро здраве, богатство и щастие минава през съсредоточаване върху здраве, богатство и щастие и несъмнено полагането на труд за тях.

Нека да направим един експеримент: напишете 10 неща, които бихте искали да имате, да ви се случат. Сложете ги на видно място и се съсредоточавайте ежедневно върху тях. Така след една година отчетете резултата. Ако сте изпълнили половината или повече, значи експеримента работи, ако ли не отделяйте повече време за тяхната реализация.

*Научете се да мислите положително. Вместо да си повтаряте: „Искам да сваля килограми“, казвайте си „Искам стройно и енергично тяло“. Вместо да си казвате: „Искам да преодолея негативното мислене“, кажете си: „Искам да се радвам на всичко хубаво в моя живот“. Да се отучи човек от лоши мисли е трудно, но става по-лесно, като не забравяме, че прибавяме към живота си „целта“ и премахваме от него вредния навик.

*Правете разлика между „забелязване на негативното“ и „негативното мислене“ . Ние не сме отговорни за всяка мисъл, която се стрелва в ума ни, а само за тези, които задържаме. Живеем в свят на негативна обратна връзка. Често сигналът, който ни казва, че на нещо трябва да се обърне внимание, е негативен. Забелязването на такива сигнали не е негативно мислене. Притеснението е това, което ни води към лоши мисли. Точно него трябва да сведем до минимум в живота си.

*Често депресиите са в следствие на притеснение, страх и чувство за малоценност. Един депресиран мозък не е в състояние да се съсредоточи по-продължителен период от време върху позитивна тема.

Депресията със сигурност засяга ума и емоциите, но също така засяга и физическото тяло. По точно казано, депресията е следствие от неспособността на тялото да поддържа необходимото ниво от невротрансмитери в мозъка. Това са тези клетки в организма, които предоставят течност, чрез която мозъка комуникира с множеството си клетки. Когато нивото на невротрансмитерите е прекалено ниско, се затруднява комуникацията, функцията на мозъка става нехармонична и в резултат на това се появява депресията.

Депресията не се лекува лесно, но най-новите медицински открития водят до много добри резултати. На пазара са редица антидепресанти препарати, които с подходящо терапия от около 15-20 посещения, могат да излекуват всеки.

Сега много от вас, които четат тези редове биха били скептични към този тип медикаменти. Но съвременните антидепресанти са доказани като едни сред най-безопасните препарати от всички изписани с рецепта. И ако тези хапчета ни карат да се чувстваме щастливи и успеят да ни променят психичната нагласа, защо тогава да не се обърнем към тях както към всяко друго лекарство при необходимост. Разбира се е желателно да се пият по лекарско предписание и не перманентно!

Но да се върнем към нашата тема за негативното мислене. Много хора се пристрастяват от тези мисли. Това значи, че тези мисли ги контролират. Ако някоя сфера от живота ви ви притеснява много, не я изпускайте от очи . Всеки път когато се сетите за това си го отбелязвайте на картонче. При много хора, когато видят черно на бяло колко време отделят за нещо негативно, могат да се осъзнаят и да си кажат „стига толкова“.

Друг съвет, който бих ви дала е неминуемо да се доверите на партнъора до вас (ако това е възможно). Прекарайте време с него, изискайте да направи нещо хубаво за вас, да се почувствате значими.

Също така бих препоръчала, да не се събирате с негативни хора . Лошите мисли са едни от най-заразните, както вече споменах по-горе.

Мислете положително! Поискайте щастие. Пожелайте си благоденствие. Обичайте се!

Оскар Уайлд е казал: „Да обичаш себе си, значи да си влюбен за цял живот. “

Съсредоточете се в хубавото в живота и ако все пак не успявате да изтриете някои ужасни мисли от съзнанието си, ще ви науча на един трик.

Вземете лист хартия. Напишете в него всички тези тежки, трудни и даже страшни мисли, които ви мъчат и искате веднъж за винаги да се отървете от тях. В този лист не спазвайте етикети и правопис. Напишете всичко така както ви изниква в съзнанието с всички нецензурни думи, които ви идват на ум по този повод, тъй като никой няма да го чете, дори и вие. След като приключите писмото вземете кибрит или запалка и го изгорете, като спазвате условията за безопасност! Пепелта от писмото я изхвърлете в тоалетната, пуснете водата и като казвате на глас, че всички тези мисли ще отидат далеч от вас и от вашето съзнание с това писмо.

А вие как гоните лошите мисли?

Споделете и своето мнение:

Още от Живот

Мелания блести в златна рокля преди клетвата на Доналд Тръмп

  Галерия Мелания - красивата страна на Тръмп 13 снимки Съпругата на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп – ...

Васко Василев и Ара Маликян: Бяхме бедни, но щастливи!

„Бяхме бедни, но щастливи!“ – това си припомниха Васко Василев и Ара Маликян за студентските си години, когато двамата световноизвес...

Хороскоп за 20 януари

В петък трябва да бъдем внимателни в делата и в това какво споделяме. Добре е да се погрижим за здравето и любовния живот. Ако сте зодия Рак или Везни...

7 неща, които никога да не изхвърляте от гардероба

Всички имаме нужда от основно почистване на гардероба, преди да започнем с покупките. По този повод – направете си един пълен списък с нещата, ко...

Тя е само на 2, но ще дефилира на Седмицата на модата в Ню Йорк

Модната индустрия обича младите модели. Една от тях обаче е едва на 2 години. Момичето е от Сидни и се прослави в Instagram в качеството на моден ...

Скандал и дързост в черно и бяло

Колкото и да се радваме на всякакви разнообразни вдъхновения в кампаниите, трябва да признаем едно – провокацията ни действа. Още по темата ...

Националният етнографски музей представя традициите на Сурва и Василица

Събитията за опознаване на народните празници в България, част от кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ продължават на...

Първият танц на Доналд и Мелания Тръмп като президентско семейство

Доналд Тръмп даде тържествена клетва в Капитолия, Вашингтон и официално встъпи длъжност като 45-ият президент на САЩ. Първата му реч като президент и ...

5 златни правила за перфектно CV

Съставянето на CV се оказва не чак толкова лесна задача. Понякога допускаме грешки, пишем прекалено много неща или омаловажаваме важните, така да се к...

Мисъл на деня от Пол Нюман

„Хората остават женени, защото го искат, а не защото вратата е заключена.“ Пол Лиънард Нюман е американски актьор и режисьор от еврейски произход, род...