Какво (не) знаем за грипа

Знае се, че грипът е най-тежката вирусна инфекция. Протича с висока температура, силна отпадналост, главоболие и болки в мускулите, дразнеща кашлица, хрема. Затова родителите са притеснени за здравето на децата си и търсят отговор на въпроси, свързани с грипа, независимо от къде идва и как се казва..

Имат ли имунитет преболедувалите?

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАНАЙ-ВАЖНОТО ЗА ТЕГЛОТО ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТДЕТЕТО МИ Е ЖЕРТВА НА ОНЛАЙН ТОРМОЗ. АМИ СЕГА?ЧУДОТО СРЕБЪРНА ВОДАСЕКСУАЛНО ОБРАЗОВАНИ ЛИ СМЕ?

След всяко вирусно заболяване за известно време организмът е невъзприемчив към същия причинител, защото си е изработил антитела. При някои болести, като например варицела и заушка, имунитетът е за цял живот и преболедувалото дете никога повече няма да се разболее, дори когато порасне.

С грипа положението не е така. Имунитетът е нетраен и продължава няколко месеца, най-много година. Ако детето ви е преболедувало наскоро, в близките месеци няма да се разболее от същия вирус. Лошото е, че има десетки други и най-вероятно ще се разболее от някой от тях, особено ако посещава детска градина.

Да се имунизират ли децата с противогрипна ваксина?

Вече е късно за ваксина, но по принцип е добре да се имунизират децата от рисковите групи - често боледуващите и с усложнения, с хронични заболявания като диабет, астма, бъбречни, сърдечни и т.н. При тях се очаква по-тежко протичане и усложнения и трябва да се вземат мерки.

Как да предпазим децата от грип?

Няма средство, което да гарантира на 100%, че детето няма да се разболее от грип. Вашият педиатър познава здравословното състояние на детето ви и ще ви даде най-добрия съвет.

Снимка: Thinkstock

Деца, които по принцип са здрави и рядко боледуват, могат да приемат природни, безобидни средства за профилактика. Това са мед и производните му - прополис, пчелен клей и пчелно млечице, различни билки. Доказан помoщник на имунната система е джинджифилът и ехинацеята, има я на капки, на таблетки, чай, влиза в състава на различни медикаменти.

Котешкият нокът (саменто) е мощен имуномодулатор, но е по-скъп. Доброто старо рибено масло, но вече в по-приемлив вид и миризма, също влиза в борбата срещу вирусите.

Черният бъз не е за подценяване, включен е в състава на много имуномодулатори. Хомеопатията и шуслеровите соли също предлагат добри средства, както за профилактика, така и за лечение. Педиатърът може да ви препоръча и противовирусни медикаменти по съответната схема.

Как се лекува грипът?

Антибиотиците са безсилни при вирусните заболявания, използват се противовирусни медикаменти. Симптоматично лечение означава прием на лекарства за облекчаване на симптомите - температура, главоболие, кашлица, болки в гърлото и т.н.

Снимка: Thinkstock

На кои храни да се наблегне, за да не се разболеем?

Първи помощници на имунната система са антиоксидантите - витамини и микроелементи като цинк, магнезий, селен. Те спокойно могат да се набавят от храната при пълноценно хранене. За да е такова, премахнете лакомствата, те убиват апетита за полезните храни и детето никога няма да посегне към ябълката, ако наблизо има шоколад или сладкиш.

За сведение на бабите трябва изрично да се спомене, че пълните деца са по-застрашени от грип и боледуват по-тежко. Излишната мастна тъкан произвежда елементи на възпалението (цитокини) и имунната система се изтощава при справянето си с тях. Здравословно хранене означава включване в менюто на всички полезни вещества (въглехидрати, белтъчини, мазнини) в разумни количества - пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци, прясно месо и риба, яйца, мляко и млечни произведения.

Първенци в противогрипната класация са чесънът, лукът (всякакъв), лимоните (алкализират лигавиците и вирусите трудно виреят), медът, а за родителите - чаша добро червено вино.

Да спрем ли детето от детска градина?

Разумно решение по време на грипна епидемия. При възможност задръжте детето вкъщи за една-две седмици, докато отмине опасността. Ограничаването на контактите с много хора е най-добрата профилактична мярка. Но не единствената.

Снимка: Thinkstock

За да се снабдява организмът с всички полезни вещества, трябва добро кръвообращение. Това се постига с много движение, а не със стоене пред компютъра и телевизора.

Ако детето е закалено, хранено правилно, спортува или се движи достатъчно, вероятността да стане жертва на вирусите намалява значително.

Още от Здраве, диети и спорт

4 маски с мед за перфектна кожа

Медът е може би най-полезният натурален продукт. Той е не само вкусен, но и изпълнен с множество полезни природни вещества, заради които често го нари...

Руска рецепта премахва космите завинаги

Старите рецепти, завещани ни от нашите баби, правят чудеса. Една от най-старите руски народни рецепти помага за нула време да забравите за нежеланите ...

Подути лимфни възли на врата: Какво трябва да знаем?

Подуването на лимфните възли е ясен знак, че организмът страда. Не бива обаче веднага да си мислите за най-страшното – рак. Има редица заболявания, ко...

Защо трябва да се целуваме по-често?

При всяка целувка има обмен на слюнка и микроби между партньорите. По-голямата част от бактериите в слюнката се срещат сред всички ни, но около 20...

Червеният винен оцет – страхотно полезен!

Говорили сме много за ползите за здравето от ябълковия оцет. Време е да поговорим за червения винен оцет. Той не е предвиден само за салатен дресинг, ...

Как да се грижим за белега след цезаровото сечение?

Цезаровото сечение се налага, когато има усложнения в бременността и има опасност за майката или бебето. Като всяка една операция, и след тази остава ...

4 неща, които всяка жена трябва да знае за яйчниците си

Може би не се замисляте за тези наши най-добри приятели на жените, но те са много важни и е добре да сме по-запознати с функциите им. Ето петте най-ва...

Моринга – чудното лековито растение

За него се говори рядко, но това е растение, което има редица здравословни ползи. Моринга – известно още като „дървото чудо“, на кое...

Хранене и диета според зодията – Телец

Представителите на зодия Телец са истински гастрономи. Те имат огромен апетит и знаят как да се наслаждават на храната. За тях цената и количеството с...

Какво затруднява отслабването?

Загубата на излишни килограми е битка, в която невинаги водим. Често се случва в началото да печелим, като теглото започва сигурно да се понижава,...