Как да поливате цветята у дома

Една от най-важните грижи за растенията е поливането.

Колко често и колко зависи от годишния сезон, околната температура, състоянието на растението и фазата на развитието му, а също и от качествата на почвата, големината на съда и мястото му в стаята.

Дойде ли пролетта увеличаваме поливането, което трябва да е още по-обилно през лятото. И в двата сезона е обичайно ежедневното поливане.

През есента растенията се поливат обикновено през ден, а през зимата още по-рядко.

Болните растения е необходимо да се поливат много внимателно, защото причина за заболяването може да бъде не само недостигът, но и излишъкът на влага в саксиите.

Най-обилно растенията се поливат през периода на растеж

Когато техният растеж спре, поливането постепенно се намалява. А почвата в саксиите трябва да бъде леко влажна. Имайте предвид, и, че глинестата почва задържа повече влага и изсъхва по-бавно от песъчливата. Затова колкото по-малка е саксията, толкова по-често трябва да се поливат растенията, понеже в малките саксии почвата изсъхва по-бързо.

Как да разберем дали растението има нужда от поливане?
Ето кои са признаците:

1. Увяхване на листата
2. Намаленото тегло на саксията
3. Необходимостта от поливане на големите растения се определя при почукване на саксията - ако звукът е глух, почвата е влажна, а ако е звънлив, е суха.

Как да поливаме?

Водата трябва да овлажнява цялата почва в саксията, а излишната да изтича в подложката под нея. След около два часа част от водата в подложката се всмуква от почвата, а останалата може да се излее.

През лятото при палмите, драцената, фикусите и при цитрусовите видове водата може да се остави до пълното и всмукване, а при папратите, циперуса, блатните и водните растения в подложките трябва да има непрекъснато вода, като се следи да не плесеняса.

Важно е да се полива в края на саксията, за да не се мокрят стъблата и листата на растенията и да не се подкопава почвата.

Най-добре е да се полива с дъждовна или със снежна вода. Снежната вода има прекрасно влияние върху саксийните растения, като ускорява растежа и развитието на растенията. Много подходяща е цикламите - цъфтят богато и дълго, а цветовете им са по-ярки.

Снежната вода влияе положително и върху развитието на игликата, папратите, мушкатото, хризантемата, бегонията.

Езерната и речната вода също са благоприятни за поливане на стайните растения, а водата от водопроводите трябва да престои преди поливане, поне 12 часа в помещението, където растат цветята.

Растенията в хладни помещения не бива да се поливат с топла вода. А при поливане със студена вода стъблата и корените на растенията загниват, а понякога листата и цветните им пъпки окапват.

Най-подходящото време за поливане на растенията зависи от годишния сезон - през летните месеци се полива вечер, тъй като през нощта водата се изпарява по-малко, а през есенните и през зимните месеци - сутрин.

Презасадените растения се поливат малко, тъй като почвата, която не е обхваната от корени, изсъхва.

За стайните растения излишната влажност на почвата в саксията е по-вредна, отколкото засушаването, защото от прекомерна влажност може да загинат корените, в резултат на което може да загине и растението.

За да запазим растенията трябва и да ги напръскваме с чиста и топла вода. Растенията, чиито листа са гъсто покрити с власинки като мушкатото, не трябва да се пръскат, защото върху листата им се образуват петна и те могат да загният.

Когато се налага да заминете за известно време, поставете растението в съд с пясък. Него и повърхността на почвата трябва да покриете с мъх (сфагнов торф или горски торф). Полейте цветето, а пясъкът и мъхът навлажнете. Преместете саксиите на полусянка, ако обичайно се намират до слънчевите прозорци.

Още от Дом и дизайн

Непродаваем: Каменистият оазис на Сюзън Самърс за 15 милиона долара

Сюзън Самърс е американска актриса, модел и бизнес дама. Тя е най-известна с ролите си в американските телевизионни сериали, сред които „Стъ...

Лукс: В парижкия апартамент на Селин Дион

Селин Дион реши да продаде апартамента си в Париж за сумата от 9,3 милиона щатски долара, една година след смъртта на съпруга си Рене Анджелил. За...

Пилея – интересна със своите красиви листенца

Пилеята е много интересно растение, което е забележително заради листата си, не заради цветовете. Тя е тропическо растение, което вирее много добре у ...

Кайли Дженър и Ким Кардашян релаксират в разкошно имение в Мексико

Моделът Кайли Дженър обича лукса и му се наслаждава, както в дома си в САЩ, така и в Мексико. След като миналата година красавицата продаде дома си за...

Нестандартни жилища: Сферична къща от Тасмания

Съпрузите Джон и Пени Смит се занимават основно с геодезия, макар всеки да си има друга професия. Пени е грънчар, а Джон се подвизава като дизайне...

Красив интериор за баня в пастелни цветове (галерия)

Пастелните цветове са успокояващи и красиви. Ето защо са много подходящи и често използвани в интериорния дизайн. Пастелните тонове са подходящи и за ...

В бляскавия дом на Джейн Фонда в Бевърли Хилс

Джейн Фонда е решила да се раздели не само с последния мъж в живота си – музикалния продуцент Ричард Пери, но и с дома, който двамата споделяха в ...

Мода в дизайна: За и против тесните домове

Животът ни се променя интензивно. Съвсем нови тенденции заливат ежедневието ни. А от гледна точка на дизайна – архитектурата и интериорът днес са ...

Новият апартамент на Жизел и Том е по-красив и от тях

Новият апартамент на супермодела Жизел Бюндхен и съпругът ѝ Том Брейди може да се окаже по-красив от самите си собственици. Бразилската хубавица и...

6 неща, които всяка двойка трябва да има в спалнята

1.Подходяща боя Pexels Изберете успокояващи тонове, които ще ви успокояват. Спалнята е място за почивка и там  трябва да сме най-отпуснати и спок...