10 интересни факти за най-известните градове в света

Лондон, Ню Йорк, Рим, Мадрид и Брюксел - много туристи познават тези, а и много други градове добре и и често събират невероятни туристически преживявания, като пътуват из целия свят.

В Рим задължителен за посещение от туристите Фонтанът ди Трѐви, Бъкингамския дворец в Лондоннамира задължително място в списъка на забележителностите, които непременно трябва да се видят, в Белгия непременно трябва да се опита от вкусния им шоколад, Ню Йорк се нарича още "Big Apple". И още много други факти, които знае почти всеки ентусиаст-пътешественик. Нищо ново под слънцето.

Ето защо е време да видите всички тези известни дестинации от изцяло нова перспектива! Всеки град има своите тайни: странни, интересни, забавни и често невероятни истории и символики, които стоят зад известните паметници и места. Информация, която може би ще ви изненада и учуди. Факти, с които един ден - след като сте прочели тази статия и сте на (поредното) пътешествие, може да блеснете с думите: Знаехте ли, че всъщност?"

Ние от екипа на Dama.bg сме събрали за вас 10 от най-смешните и най-невероятни факта за най-известните градове в световен мащаб! Да започваме:



Париж

Париж е единственото място в света, в което буквата "М" в "McDonald's" не е жълта, а бяла. Градският съвет е настоял за тази промяна, тъй като жълтият цвят изглеждал "безвкусен".

Лондон

Резиденцията на кралицата, Бъкингамския дворец, е построена през 1702 година. Това, което днес вероятно никой не знае, е, че преди това, точно на мястото на двореца, се е намирал прословут бордей.

Осло

Кой би помислил? Осло е най-скъпият град в света - издръжката, стандарта на живот и цените на норвежката столицата надвишават дори и тези в Цюрих и Токио.



Банкок

Има най-дългото име в света - съдържа 163 символа. Официалното название на града е Крун Теп Маханакон Амон Ратанакосин Махинтара Ютая Махадилок Поп Ноппарат Ратчатани Буриром Удомратчанивет Махасатан Амон Пиман Аватан Сатит Сакататия Витсанукам Прасит.
Превежда се като Градът на ангелите, великият град, вечният град - скъпоценен камък, непревземаемият град на Бог Индра, великата столица на света, надарена с девет скъпоценни камъка, щастливият град, богат с огромен царски дворец, който напомня небесното жилище, където царува превъплътеният бог, град, даден от Индра и построен от Вишнукарма".

Ню Йорк

Ню Йорк има една от най-дългите пътни мрежи в света - с дължина от около 10 000 километра. Също и средната продължителност на пътуването до работа е рекордно: почти по 2 часа на ден!

Хонконг

В Хонконг се падат най-много луксозни автомобили Ролс Ройс на глава от население. И това не е чудно, тъй като през 2014 година именно хонконгски магнат направи най-голямата единична поръчка на коли Ролс Ройс - 30 "Фантома" за над 20 милиона долара. Предишният рекорд през 2006 година също е регистриран в Хонконг - само" 14 автомобила Фантом".



Лос Анджелис

Най-често името на града се изписва в съкратената му форма LA", което представлява едва 3,6% от пълното му име. Ако искате или ви се наложи да бъдете напълно точни, то трябва да използвате "El Pueblo de Nuestra Senora la Reinade los Angeles de Porciuncula".

Токио

В жилищните райони на Токио се падат по средно 3000 жители на квадратен километър, което го превръща в най-гъсто населената част на света. Цялото население е 37,833,000 души.

Сан Франциско

В Сан Франциско, Калифорния, не съществуват гробища. Или поне не нови - през 1900 година властите в Сан Франциско вземат решение, с което забраняват строежа на нови гробища. През 1912 г. се приема закон за изместване на гробищата в град Колма, Калфиорния, който има население от 1800 живи души и повече от 1,5 милиона мъртъвци.

Ватикана

Невероятно, но факт: Там е най-високият процент на престъпността в световен мащаб. Населението на Ватикана през 2006 г. е 492 души, като има заведени 341 граждански и 486 наказателни дела. Пресметнато от чисто статистическа гледна точка и сметнато на глава от населението, Ватикана се превръща в най-криминалното място на света. Близо 90% от престъпленията, обаче не са наказани, защото почти всички са извършени от туристи.

-------------------------

Виж още:

Англия - какво не знаем за нея?
Строго секретно: 10 тайни за чудесата на света
13 интересни факти за Япония

Още от Интересно

Принц Хари запозна приятелката си с Кейт и принцеса Шарлот

Според световните медии връзката на британския принц Хари с американскара актриса Меган Маркъл става все по-сериозна. Доказателство за това е и фактът...

Уникални кадри разказват за годините на Обама в Белия дом (Снимки)

Независимо дали световната общественост одобрява или не новия президент на САЩ е факт, че само след няколко дни Доналд Тръмп ще встъпи в длъжност и ще...

Спечели двоен билет за „Тартюф“

Включи се в играта на Jenite.bg и Театър "Българска армия". Заведи любим човек на театър и започни годината с изкуство! Отговори на нашия въ...

Седмичен хороскоп за периода 16 януари- 20 януари 2017г.

Можете да следите седмичния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Това ще бъде доста спокойна седмица за вас в сравнение с пос...

Защото понякога си тръгваш, макар и да обичаш...

Раздялата е приемана за нещо много лошо. Свързвана е с разбити сърца, истерични сълзи, месец лошо настроение (или липса на такова.) Но всъщност раздял...

Социалните мрежи - да вървим ли с тълпата или срещу нея?

„Офлайн е новият лукс.“ „В свят, в който всеки е прекалено показен, най-якото нещо е да останеш мистерия.“ „Да бъд...

Уменията, които ни правят успешни

Най-хубавите неща в живота са безплатните, но това не означава, че няма да ви отнемат време, концентрация и малко работа, за да получите. Без болка н...

Вятърът на промяната, или как да станем нов човек за 3 месеца

Едва ли на света има нещо по-сложно от това да разберем себе си, както и да отгатнем какво се случва в мислите и душата на някой друг. Макар да съще...

Защо емоциите предизвикват физическа болка?

Надяваме се, че никога не ти се е случвало да се чувстваш толкова тъжна, че да изпитваш болка. Всъщност популярният израз „къса ми се сърцето“, далеч ...

Днес настроението ви ще се променя рязко

Луната е в знак Дева. Време, в което човек се замисля за своето здраве и за режима си на хранене. Хората изпитват подсъзнателно желание за поддържане ...