Митове и истини за кандидатстването за работа

Ходенето на интервю за работа изглежда като разрешаване на сложна загадка с няколко нива, за която трябва да се подготвяме сериозно в продължение на години.

Съвети за намиране на работа има всякакви. Как да се облечем, как да приготвим CV, как точно да оформим мотивационното писмо и всичко изглежда така, сякаш ако направиш и една грешна стъпка, всичко ще се срути.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАЧОВЕШКОТО СЕБЕЛЮБИЕ ИЛИ СТРАХЪТ ДА НЕ БЪДЕМ "РАЗКРИТИ"В СВЕТА НА БРАТЯ ГРИМЕДНА НОЩ В ИТАЛИЯРОШАВИТЕ МИСЛИ НА ЕДНО 60-ГОДИШНО МОМИЧЕ

Сякаш интервюиращия не търси човек за работа, а търси някой, който си е написал CV-то по точно определени правила.

А освен всичко, често съветите нямат нищо общо с реалността и по-скоро биха ви навредили, отколкото да ви помогнат да си намерите работа.

Допитахме се до специалиста Човешки ресурси в Нетинфо - компанията, която е собственик на Edna.bg, както и на още много от най-обичаните български сайтове (abv.bg, vbox7, sinoptik.bg, vesti.bg).

Тя ни разказа кои от елементите по кандидатстване за работа са наистина важни - кои не. Или иначе казано, разби най-популярните митове и потвърди истините.

Ето ги.

Митове:

- Снимката е дискриминиращ фактор. Не е, защото тя помага да се запомни кандидата. Макар че не е професионално да ви отхвърлят заради снимка, постарайте се да си направите приветлива снимка, която да прикачите към документите си.

Снимка: Thinkstock

- Важно е документите да са оформени добре: Важно е, разбира се, но е важно и какво пише. Автобиографията трябва да е кратка, но информативна, без излишни подробности. Нито да е от 5 реда, нито от 5 страници.

От самосебе си се разбира, че трябва да е грамотно написана. Иначе каквото и да сте написали вътре, какъвто и опит да имате, няма да е от полза, ако е пълна с грешки.

- Не се вписва опит, който не се отнася до позицията - всъщност е по-добре човек, ако е в началото на кариерата си, да покаже, че е бил активен.

Всяка работа по време на студенството е хубаво да се посочи, независимо каква е била. Ако посочите само образованието си, ще изглежда така, сякаш сте лежали на гърба на родителите си и нямате никакъв практически опит в работна среда.

Ако кандидатствате за мениджърска позиция, можете да си позволите да съкратите маловажните детайли.

- Не говори добре за теб, ако често си сменял професионалните си сфери - това не винаги е задължително вярно. Понякога обстоятелствата налагат човек да работи различни неща, без значение дали като цяло е лоялен към работодателите си или не.

От друга страна различните сфери на работа дават разнообразен опит на кандидата, което понякога може да е предимство.

Снимка: Thinkstock

- Трябва да се представиш добре на интервюто - да се държиш така, както повеляват съветите, да внимаваш как си кръстосваш краката, накъде гледаш и изобщо - да се опитваш да играеш театър и да се показваш такъв, какъвто не си.

Това е най-голямата грешка. Човек трябва да е открит, честен и да не увърта на зададените въпроси. Лъжата винаги се усеща.

- Не поставяйте прекалено високи условия на интервюто. Нормално е да имате условия, но ако са наистина фактор за започването на работа, напишете ги в CV-то. Като цяло, изисквания могат да поставят само кандидати за високи мениджърски позиции.

Истина:

- Облеклото наистина е важно. Тук няма две мнения. По дрехите посрещат. Бъдете чисти, спретнати и съобразете дрехите си с мястото, на което кандидатствате.

Ако започнете работа, ще представяте не само себе си, но и компанията, така че аз съм си такъв" в случая не е правилен начин на мислене. Оставете спортните дрехи, суичърите и кожените якета за свободното си време.

- Трябва да се запознаете с компанията, в която кандидатствате. Направете предварително проучване за фирмата, позицията, задълженията ви. Така ще решите сами за себе си дали искате да работите там.

Снимка: Thinkstock

- Предоставяне на препоръки от предишен работодател - те в България не се използват и не се взимат предвид при решение и избор на кандидат.

- Препоръките се взимат предвид, когато са дадени от настоящ служител на новата компания. Това не означава връзкарство", а гарантиране за новия човек от страна на някой, който вече се е доказал във фирмата.

- Важно е да е спазват сроковете в комуникацията с работодателя. Ако не получите обаждане, явно не сте попаднали в списъка с избрани кандидати за работа, които ще отидат на следващо интервю.

- Не е правилно да кандидатствате за всички позиции в една компания. Това показва, че сте неориентиран.

- Съобразете се с времето за интервю на работодателя. Дори да сте още на старата си работа, трябва да направите усилие и да се появите в уречения ден и час.

- Не бива да се злослови за предходни работодатели. Каквито да са причините за напускане, можете да ги опишете без злоба и лични нападки.

Още от Живот

Илияна Илиева за ролята на родителите в Американския колеж

Доброто взаимодействие между родители, учители и ученици в системата на средното образование е изключително важно. Когато тези свързани общности работ...

Плаване по Яндзъ – най-голямата река в Китай

Трийсетте години на XX век. След дълго обикаляне по света мистериозният ирландец Камерън пристига по море в Китай в търсене на смисъла на своето същес...

Седмичен хороскоп за 20-26 февруари

Очертава се динамична седмица с промени. Повече за това какво ви очаква, вижте в седмичния ни хороскоп. Овен Доста успешен период за представителите ...

Хороскопът ви за 15 февруари

Астрологията е наука, която изучава взаимодействието между Слънцето, Луната и останалите планети и отражението им върху живота, хората и причините...

Бродуейският мюзикъл „Авеню Q“ вече и на родна сцена

Мюзикъл с кукли, но за възрастни. На пръв поглед звучи като абсолютен нонсенс, но представлението „Авеню Q“, чиято премиера се състоя на 1...

Ще можем да изкачим Еверест, без да излизаме от вкъщи

Чудили ли сте се какво би било да изкачите връх Еверест? Малцина обаче са онези, които имат този шанс, или поне така беше досега. Нова виртуална ...

Мисъл на деня от Паулу Коелю

„Видях, че самотата е по-силна, когато се опитваме да се борим с нея, и отслабва, когато просто не ѝ обръщаме внимание.“ – цитат от книгата „Вещицата ...

Най-красивото обяснение в любов за Свети Валентин

По време на Средновековието влюбените си разменяли послания на 14 февруари, наричайки ги „валентинки“. Литературното бижу, събрало между к...

Кои са най-недооценените характеристики на всяка зодия

Има много черти на слънчевите знаци, които са свръхнадценявани. Като например сексуалността на хората от зодия Скорпион, приказливостта на личност...

Фонтанът в Женевското езеро – емблемата на Швейцария (галерия)

Фонтанът в Женевското езеро е една от най-ярките емблеми на Швейцария. С впечатляващите си 140 метра височина фонтанът привлича стотици хиляди туристи...