Митове и истини за кандидатстването за работа

Ходенето на интервю за работа изглежда като разрешаване на сложна загадка с няколко нива, за която трябва да се подготвяме сериозно в продължение на години.

Съвети за намиране на работа има всякакви. Как да се облечем, как да приготвим CV, как точно да оформим мотивационното писмо и всичко изглежда така, сякаш ако направиш и една грешна стъпка, всичко ще се срути.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАЧОВЕШКОТО СЕБЕЛЮБИЕ ИЛИ СТРАХЪТ ДА НЕ БЪДЕМ "РАЗКРИТИ"В СВЕТА НА БРАТЯ ГРИМЕДНА НОЩ В ИТАЛИЯРОШАВИТЕ МИСЛИ НА ЕДНО 60-ГОДИШНО МОМИЧЕ

Сякаш интервюиращия не търси човек за работа, а търси някой, който си е написал CV-то по точно определени правила.

А освен всичко, често съветите нямат нищо общо с реалността и по-скоро биха ви навредили, отколкото да ви помогнат да си намерите работа.

Допитахме се до специалиста Човешки ресурси в Нетинфо - компанията, която е собственик на Edna.bg, както и на още много от най-обичаните български сайтове (abv.bg, vbox7, sinoptik.bg, vesti.bg).

Тя ни разказа кои от елементите по кандидатстване за работа са наистина важни - кои не. Или иначе казано, разби най-популярните митове и потвърди истините.

Ето ги.

Митове:

- Снимката е дискриминиращ фактор. Не е, защото тя помага да се запомни кандидата. Макар че не е професионално да ви отхвърлят заради снимка, постарайте се да си направите приветлива снимка, която да прикачите към документите си.

Снимка: Thinkstock

- Важно е документите да са оформени добре: Важно е, разбира се, но е важно и какво пише. Автобиографията трябва да е кратка, но информативна, без излишни подробности. Нито да е от 5 реда, нито от 5 страници.

От самосебе си се разбира, че трябва да е грамотно написана. Иначе каквото и да сте написали вътре, какъвто и опит да имате, няма да е от полза, ако е пълна с грешки.

- Не се вписва опит, който не се отнася до позицията - всъщност е по-добре човек, ако е в началото на кариерата си, да покаже, че е бил активен.

Всяка работа по време на студенството е хубаво да се посочи, независимо каква е била. Ако посочите само образованието си, ще изглежда така, сякаш сте лежали на гърба на родителите си и нямате никакъв практически опит в работна среда.

Ако кандидатствате за мениджърска позиция, можете да си позволите да съкратите маловажните детайли.

- Не говори добре за теб, ако често си сменял професионалните си сфери - това не винаги е задължително вярно. Понякога обстоятелствата налагат човек да работи различни неща, без значение дали като цяло е лоялен към работодателите си или не.

От друга страна различните сфери на работа дават разнообразен опит на кандидата, което понякога може да е предимство.

Снимка: Thinkstock

- Трябва да се представиш добре на интервюто - да се държиш така, както повеляват съветите, да внимаваш как си кръстосваш краката, накъде гледаш и изобщо - да се опитваш да играеш театър и да се показваш такъв, какъвто не си.

Това е най-голямата грешка. Човек трябва да е открит, честен и да не увърта на зададените въпроси. Лъжата винаги се усеща.

- Не поставяйте прекалено високи условия на интервюто. Нормално е да имате условия, но ако са наистина фактор за започването на работа, напишете ги в CV-то. Като цяло, изисквания могат да поставят само кандидати за високи мениджърски позиции.

Истина:

- Облеклото наистина е важно. Тук няма две мнения. По дрехите посрещат. Бъдете чисти, спретнати и съобразете дрехите си с мястото, на което кандидатствате.

Ако започнете работа, ще представяте не само себе си, но и компанията, така че аз съм си такъв" в случая не е правилен начин на мислене. Оставете спортните дрехи, суичърите и кожените якета за свободното си време.

- Трябва да се запознаете с компанията, в която кандидатствате. Направете предварително проучване за фирмата, позицията, задълженията ви. Така ще решите сами за себе си дали искате да работите там.

Снимка: Thinkstock

- Предоставяне на препоръки от предишен работодател - те в България не се използват и не се взимат предвид при решение и избор на кандидат.

- Препоръките се взимат предвид, когато са дадени от настоящ служител на новата компания. Това не означава връзкарство", а гарантиране за новия човек от страна на някой, който вече се е доказал във фирмата.

- Важно е да е спазват сроковете в комуникацията с работодателя. Ако не получите обаждане, явно не сте попаднали в списъка с избрани кандидати за работа, които ще отидат на следващо интервю.

- Не е правилно да кандидатствате за всички позиции в една компания. Това показва, че сте неориентиран.

- Съобразете се с времето за интервю на работодателя. Дори да сте още на старата си работа, трябва да направите усилие и да се появите в уречения ден и час.

- Не бива да се злослови за предходни работодатели. Каквито да са причините за напускане, можете да ги опишете без злоба и лични нападки.

Още от Живот

5 начина да спреш да се притесняваш за всичко

Нека да изясним нещо - тревожността не е същото като обсесивно-компулсивно разстройство или друг психически проблем като панически атаки и депресията....

В дома на Таня Боева (видео)

„За да си истинска звезда, трябва да те познават и извън страната ти.“, пожела си Таня Боева на имения си ден в ефира на предаването &bdqu...

Северна Америка – пътешествие из дивите дебри на природата (галерия)

  Галерия Северна Америка и нейните красоти 10 снимки Дивата природа привлича вниманието на любителите на пътешествията...

Ефектни снимки с Photoshop (галерия)

Историята познава много таланти, гении. Голяма част от тях са самоуки. В наши дни като че ли по-често се сблъскваме с таланта на твореца. Представяме ...

Под един покрив? 6 съвета как да се преместите без стрес

Срещнали сте човек, с когото сте щастливи и логично в даден момент се местите у тях. Съвместният живот обаче не е шампанско и рози, дори да ви изг...

Хороскопът ви за 16 януари

Астрологията е наука, която изучава взаимодействието между Слънцето, Луната и останалите планети и отражението им върху живота, хората и причините...

5 златни праивла за перфектно CV

Съставянето на CV се оказва не чак толкова лесна задача. Понякога допускаме грешки, пишем прекалено много неща или омаловажаваме важните, така да се к...

Готови за 2017: Плажна идилия

Докато ние борим студа и ниските температури, модната индустрия ни дава все по-добри идеи за това как да изглеждаме добре... на плажа. Още по т...

Нина Добрев призна, че вкъщи говорят само на български

Холивудската актриса от български произход Нина Добрев разказа, че родителите й много са настоявали да запази родния си език и у тях се е говорело сам...

Победителите от конкурса "Празнично ухание в кухнята"

Скъпи читатели, Кулинарният конкурс на Az-jenata.bg „Празнично ухание в кухнята“ приключи! Благодарим на всички читатели, които се включих...