Земното строителство се завръща!

От пръст сме направени и на пръст ще станем. Но между двете избираме да се заобиколим с бетон, стомана, стъкло... забравяйки хилядолетните традиции да превръщаме тази земя под нас, както наричаме и планетата си, в достъпен и съвършен строителен материал. Днес тя отново излиза на мода – евтина е, има я навсякъде, екологична, красива. Все повече хора се захващат със земно строителство. А за да им помогне, арх. Варвара Вълчанова написа първото практично ръководство за всеки на български език.

(Книгата „Земно строителство" поръчайте оттук.)Полагане на изолация от земя и слама между дървен гредоред

Варвара живее в Холандия, има 3 деца, но това не я спира всяка година да се връща в България, в едно малко селце, където възражда старите традиции на земното строителство. Традиции, които, за щастие, все още не са напълно изгубени и заслужават да получат своя нов шанс в бъдещето. Преди 12 години тя купува 3 къщи в изоставената махала Раховица в родопско село. До тях няма път, почти разрушени са, но с неуморен труд и строителен ентусиазъм възвръща истинския им блясък. Земя и камъни взема от отсрещния хълм, дървен материал – от близка дъскорезница, и единственото нещо, дошло отдалеч, са слънчевите панели за топла вода и ток (още: www.rahovitza.org).РАХОВИЦА
ЕКОЦЕНТЪР

През лятото Варвара обучава всеки, който желае да вникне в тайните на земното строителство. Интересът е все по-голям и затова преди година със собствени средства тя създава ръководство по земно строителство, първо по рода си на български език. Като допълнителен щрих си струва да се отбележи, че книгата, изпъстрена с практични илюстрации и многобройни снимки, е отпечатана на рециклирана хартия – в духа на земното начало...
А в нея са подробно и практично подредени всички нужни съвети, за да започнете сами - тук ви ги представяме накратко стъпка по стъпка в каретата, започващи от следващата страница. От първата - да разберете какъв тип е почвата, с която разполагате, колко е влажна и какъв е съставът й, през решението за какво точно ще я използвате, до крайния етап - направа на стена, под, запълване на гредоред или мазилка.


ОТ ВЕКОВЕ
ЗА ВЕКОВЕ

Всъщност любовта й към този строителен материал се пробужда, докато следва архитектура в университета в Гренобъл. За да се издържа, а и за да учи, си намира работа като мазач с естествени мазилки. Впечатляват я красивите меки тонове във всички цветове на природния материал.
И ако все още се чудите какво точно се има предвид под земя - това е материята, която се крие под най-горния плодороден слой. С други думи - неплодородната почва, съставена от камъчета, раздробени в различна степен от земната ерозия. Земята, подходяща за строителни цели, не бива да съдържа органични вещества, защото те се разлагат и „канят" при себе си плесените.
Примери за земно строителство могат да се намерят навсякъде в човешката история - непечена тухла е послужила за изграждането на първите градове. Дори отвъд океана - в столицата на инките Куско, 80% от сградите са от трамбована пръст.
Земята като материал е използвана от хилядолетия по всички краища на планетата, включително и в България. Всички стари къщи по нашите земи са от камък, дърво и земя – с това са разполагали хората, това и са ползвали. Строителните техники са се усъвършенствали и обогатявали от поколение на поколение.В един момент обаче, с навлизането на специализацията, местните материали са изоставени, защото изискват повече време и умения. Идват бетонът, стъклото, металите. За около половин век приложението на земните технологии е почти забравено, за да се възроди отново днес, с екологичния апел на новото време.

Все повече хора по света искат да живеят в истински дом, а не в поредната кутия. Усещането се поражда единствено когато той е построен с естествени, природосъобразни материали – земя, камък, дърво, слама. Такива къщи дишат, те са живи и ни свързват със Земята и Космоса, като пропускат техните енергии до нас, хората, за разлика от железобетонните апартаменти.ЗЕМЛЯНИ


Съвременните материали често се оказват с вредни примеси, които макар и в минимални количества влияят негативно на здравето. Земното строителство е напълно екологично.
За да се построи една бетонна сграда, са нужни огромни ресурси. Същото важи и когато дойде време тя да бъде разрушена. При естествените материали е лесно – те се добиват близо до строителния обект, изискват малко преработка и сами се връщат обратно в природата.
До неотдавна строенето със земя се асоциираше и с бедност – днес това е мит. През последните години на този материал залагат обикновено заможните семейства. Първо, защото е здравословно и второ - защото могат да си позволят скъпите земни материали и технологии. В Холандия например глинените мазилки са най-скъпи - 1 м2 тънка мазилка струва 10 евро. Подобна е картината в САЩ, Франция, Австралия, Германия.

ЗЕМЯ В ИЛЮМИНАТОРА

В България обаче, ако човек се захване с такова строителство, може да му излезе евтино. Достатъчно е да се научите сами да добивате и полагате материала - популярен вариант е да се чиракува при някого с нужните умения.Плюс в полза на земното строителство е и това, че стените са изключително красиви. „Няма човек, който да не го е оценил. И ние го чувстваме, докато работим цяло лято – опитомил си елемент на природата и си пресъздал атмосфера на нещо, което за човека е приятно. Една дебела стена от пръст регулира температурата, влажността на въздуха, климатът вътре е неописуем – трябва да си го изживял, за да го разбереш."
Плътността на земята може да се сравни с тази на камъка (1700-2200 кг/м3) и тя акумулира слънчевите лъчи и топлината и може да ги предава в продължение на няколко часа. По този начин успешно регулира разликите в градусите между деня и нощта. Полезна е и с това, че предпазва от пожари, защото като материал не гори - доказва го фактът, че открай време от нея се правят и самите пещи.
Земните къщи имат два основни недостатъка. Първият е, че не се справят добре при допира с вода. Проблемът се решава, като основите се вдигат на поне 60 см над повърхността, а козирката на покрива се „подава" с 40 см. Стара френска поговорка казва, че „земните къщи трябва да имат добри ботуши и добра шапка".
Вторият „минус" на земята е, че не се справя, когато от нея се очаква „пружиниране" или усукване – затова използването ѝ в чист вид не е сеизмично обосновано. Но срещу това също има решение. Сградата става устойчива, когато се комбинира дървен носещ скелет и земя като пълнеж. На други места по света, където не се намира дървен материал, се правят по-широки стени, които се укрепват с перпендикулярни издатини. Факт е, че земни къщи има в най-сеизмичните зони на планетата като Япония и Чили.

ЗДРАВО
НА ЗЕМЯТА

А може ли земните къщи да са високи? Свикнали сме българските селски домове да са на един или два етажа, но това ограничение не идва от технологиите, а по-скоро от битовата логика, че хората са обичали да живеят близо до земята. В Йемен могат да се видят 10-етажни такива сгради, които са издържали 400 години, във Франция и Германия има постройки на 7-8 етажа. А дори и у нас има високи „земни" примери – такива са почти всички манастири.
Архитектите у нас не са подготвени за работата със земя и това е една от причините Варвара да издаде наръчника си. „Докато още учех, идвах тук и обяснявах, че следвам строителство със земя във Франция. Приятелите ми се смееха и казваха, че в България такова нещо няма. „Ще те пратим на стаж в циганската махала" - ми беше любимата реплика. Но за щастие, минаха 10 г. и интересът става все по-голям", радва се тя.
А още по-хубаво е, че това важи не само за професионалистите – все повече любители избират сами да се заемат със строителство със земя, като осъзнат, проверен и природосъобразен избор. Именно към тях Варвара насочва ежегодните си обучения. Според нея е важно човек да има подготовка и опит, за да избягва грешки. Например ако мазилката не е добре дозирана, може да се напука. Ако не си разбрал как да разбъркаш или положиш материала, пък „дебне" конденз. В книгата ѝ са събрани най-честите проблеми и начините, по които ентусиастите могат да се справят с тях.
Известен плюс у нас е, че строителството не се държи от големи монополи, както е в много западни страни, и това прави по-лесно пробиването на нови идеи и техники, смята специалистката.
Миналата година в курса ѝ се включили четирима професионални строители от Шумен. Разказали, че вече им е омръзнало баналното градене с гипсокартон, при което се изхвърля половината материал, и затова търсят нещо различно.

КИРПИЧ
В СЪРЦЕТО

Най-запаленият от тях инвестирал 17 000 лв. в машина за пресоване на блокчетата. Когато Варвара учудено го запитала защо е толкова ентусиазиран за земното строителство, ѝ отговорил: „Като бях малък, при баба ми живеех в такава кирпичена къща и си спомням какъв беше климатът вътре. Като станах на 12-13 г., нашите построиха нова къща, преместихме се там, но не се чувствах комфортно. Ако не си го изживял, няма как да го разбереш."
Защото земното строителство е машина на времето, която директно може да те отведе в миналото на дедите, но и да ти покаже интересен поглед напред, към природосъобразното и уютно бъдеще...

Книгата „Земно строителство" поръчайте оттук.Тук е почти завършена една от къщите на Варвара в Раховица. Полага се земната мазилка.

Още от Дом и дизайн

Пилея – интересна със своите красиви листенца

Пилеята е много интересно растение, което е забележително заради листата си, не заради цветовете. Тя е тропическо растение, което вирее много добре у ...

Билбергия – как се отглежда огнената красавица

Цветята от семейство Бромелиеви са едни от най-атрактивните. Произходът им води началото си от Централна и Южна Америка. Характерно за тях е образуван...

Ла манзион „Демиле“ – пищното френско имение, пълно с антиквариат

Американският щат Тексас е известен с множеството си луксозни имения. Цените за пищните резиденции варират между 5 и 32 милиона долара. Срещу тези...

Лукс за 250 милиона: Най-скъпият дом в САЩ

Най-скъпият дом в САЩ беше обявен за продажба за впечатляващата сума от 250 милиона щатски долара. Къщата е създадена по проект на нейния собствен...

Кортни Кокс показва уникалното си имение в Малибу

Кортни Кокс показа зашеметяващия си дом в Малибу, малко преди да обяви разпродажба на своите мебели, за да освободи място за вещите на своя годени...

Скъпоструващи грешки, които правим при пазаруване

Когато пазаруваме трябва да мислим като мениджъри на ресторанти. Пресмятането на нужните продукти, тяхната годност и трайност – всичко това има ...

Креативни идеи за обзавеждане на детска стая (галерия)

Развитието на децата е белязано от всичко, което се случва в ежедневието им. Ето защо е важно в каква среда растат, с какви хора общуват, какъв пример...

Тагетес или турта – как се отглежда

Тагетес, наричан по нашенски просто турта, е прекрасно цвете. Родината му е Южна Америка. Среща се и в някои части на Северна Америка. Стъблото на таг...

В невероятния дом на Крисчън Грей от „50 нюанса сиво“

Филмите „50 нюанса сиво“ и „50 нюанса по-тъмно“ предизвикаха огромен интерес през последните две години. Мистериозният милиард...

Креативни идеи за обзавеждане на детска стая (галерия)

Развитието на децата е белязано от всичко, което се случва в ежедневието им. Ето защо е важно в каква среда растат, с какви хора общуват, какъв пример...