Връзка без секс - има ли смисъл?

Здравейте,

Редовно чета статиите ви. Опитвам се да намеря решение за моята ситуация. От години съм с един партньор, но в последно време нещата не вървят.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАРОШАВИТЕ МИСЛИ НА ЕДНО 60-ГОДИШНО МОМИЧЕЕТО КАК СЕ СБЪДНА ЕДНО НОВОГОДИШНО ОБЕЩАНИЕНЕВИДИМАТА ЗАПЛАХАЗАЩО СЕ ВЪВЛИЧАМЕ В "ОТРОВНИ" ВРЪЗКИ?

Той е почти идеален в отношенията ни, но в интимен план е малко различно. Това, което искам да попитам е, когато свърши сексът в една връзка, има ли смисъл тя да продължава?

* * *

Здравейте,

Струва ми се, че прибързвате с обобщаващите въпроси.

Аз лично вярвам, че смисълът на една връзка не е сексътсам по себе си, та да бъде липсата му причина за прекратяване на отношенията.

Общението между двама души е мотивирано от много други фактори - емоционални, духовни, социални... Сексуалното преживяване е само един от всички аспекти на връзката. Липсата му може и да е разочароваща в някои случаи - когато нуждите за физически контакт у единия партньор не могат да бъдат удовлетворени от другия.

Но преди да слагаме край на едни идеални отношения, каквито твърдите, че са вашите, защото в тях липсва този тип взаимодействие, е добре първо да се обърне внимание на причините за липсата на сексуална мотивация у партньора.

Снимка: Thinkstock

Дали са по-скоро физиологични или психологически? И дали става въпрос за липса на сексуален интерес от страна на партньора или за проблем при осъществяването на интимния контакт? Поставям всички тези въпроси, само с идеята да преместя вниманието ви от обобщението, което не само размазва картината, но и я изкривява и изопачава.

Сексът е една от най-митологизираните теми в нашето общество.

В книгата "Жената, която търсеше любовта" от Ивинела Самуилова (която скоро спечели приза "Носител на всенародната любов" в конкурса "Копнеж по човечни книги" на фондация "Човешката библиотека"), главната героиня Ади открива любовта само след като успява да демитологизира много от общоприетите постулати за нея, сред които на първите места е издигнатата в култ роля на секса като основен фактор за щастието в отношенията.

Както казва един от героите в книгата, двойките сигурно си лягат вече с ръководства за секс, от страх да не сбъркат нещо. Истината е, че както всяко друго нещо в живота ни, вторачим ли се твърде сериозно, направим ли го твърде важно и значимо, шансът да изгубим реалната преценка за ситуацията е много голям.

Снимка: Thinkstock

Милтън Ериксон, един изключителен съвременен американски психотерапевт има много интересно предложение за свой клиент, който бил диагностициран с еректилна дисфункция. Психологът му препоръчал да носи в джоба си дезодорант и да го гали от време на време. Техниката много бързо се справила с проблема - явно една еректилна дисфункция не може да понесе подобно отношение и еректира възмутено.

Ако вашият случай не е такъв, а става въпрос за липса на интерес изобщо у партньора ви, може да пробвате много други техники, за да еректирате интереса. Например преименуването, за което говорихме в предишната статия.

Спомнете си епизод, в който сте се чувствала щастлива и удовлетворена и преименувайте "този, който не иска да прави секс" в "този, който ми разказва вицове след страхотен секс и двамата се забавляваме много", например. Или си поиграйте с думата секс. Кекс? Може да врътнете един кекс и да го раздадете като за "Бог да прости" вашия проблем.

Или пък да си закачите плакат на Айфеловата кула - не ви ли прилича и на вас на един... символ в ерекция - при това, с френски акцент? За още шантави идеи винаги може да разчитате и на участниците в групата "Животът може да е чудо" във "Фейсбук".

Поздрави, Алексей

* Въпроси към Алексей можете да задавате на edna@netinfocompany.bg. Анонимността ви е гарантирана.

Още от Любов и секс

7 типа жени, от които всички мъже бягат (винаги)

Но в истинската връзка, няма как да се държиш като своето перфектно „аз“ през цялото време. Разбираемо е - тогава се намесват кавгите за к...

Спираме цигарите с орална любов

Оказва се, че освен за мъжете оралната любов е полезна и за жените. С нея успешно може да бъдат отказани цигарите. Американски учени от Ню Йорк провед...

Най-добрите и най-лошите любовни комбинации в годината на Петела

Родените под знака на петела според китайския хороскоп винаги се опитват да открият най-доброто в любовта. Способни са да преследват вечната любов пре...

20 признака, че имаш наистина лош секс

Нарекохме също така материала "Знаците, че трябва да обезкостиш едно момче, защото напълно може да се замени с вибратор!" Женските зоди...

Любовен хороскоп за 2-8 януари 2017

Новата година започва с романтични перспективи. Венера ще се премести на 3 януари в знака на Риби и ще насърчи безусловната любов, прошката и състрада...

10 неща, които не трябва да искаш от него

Често казваме „той е длъжен“ или „тя е длъжна“, без да се замисляме – откъде в крайна сметка се взеха тези „дългов...

ГОДИШЕН ЛЮБОВЕН ХОРОСКОП 2017

Виж какво ни казаха звездите за теб!...

5 знака, че тя иска флирт, а не сериозна връзка

По принцип мъжете са тези, които по-трудно се ангажират с дългосрочни отношения, тъй като държат много повече на своята независимост. В съвременни...

Зодиите говорят: Как да направите партньора си щастлив

Вижте какво прави половинката ви истински доволна, базирано на зодиакалния ѝ знак...

7 еротични игри, които ще направят сексуалния Ви живот много по-добър

Сексът е нещо, което никога няма да ни омръзне! Галене, близане, проникване, страст.. не, това е нещо, което ще е винаги на мода. Когато сме с един чо...