Децата могат, ако ние им позволим

За бебетата трябва да се грижим. Трябвa да правим всичко вместо тях, защото те са абсолютно беззащитни.

Още на третия месец обаче уменията на малкото човече започват да се увеличават със скоростта на светлината.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТААКО БЕБЕТАТА МОЖЕХА ДА ГОВОРЯТПЕТ МИНУТИ С КНИГА, ЧАСОВЕ ПРЕД КОМПЮТЪРА – ИМАТ ЛИ ПРОБЛЕМИ С ЧЕТЕНЕТО ДЕЦАТА5 ГРЕШКИ ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ГРИПАКАК ДА ГОВОРИМ С ДЕЦАТА СИ ЗА АЛКОХОЛА

Понякога растежът е толкова бърз, че родителите не успяват да се пренaстроят към новите условия и продължават да вършат много неща вместо децата си.

Някои продължават да го правят и след абитуриентския бал на същите тези деца.

Да научите детето си на самостоятелност означава да спечелите двойно - ще превърнете беззащитното бебе в пълноценен човек и ще спечелите време за себе си.

Колкото по-рано вашето дете придобие самочувствието, че може да се справя само - със задачи, съобразени с възрастта му, разбира се, толкова по-уверено дете ще отгледате.

Най-голямата трудност, която ще срещнете в тази задача да е прескочите собствения си порив да правите всичко вместо тях.

Затова си пригответе дрехи с по-дълбоки джобове и сложете ръцете си там.... :)

Малки сутрeшни задачки

Снимка: Thinkstock

Детето ви може да си прибира пижамата под възглавницата малко след като проходи. Научете го да го прави и го оставете всяка сутрин само да извършва тази задача.

По-нататък ще включите миенето на зъбите, оправянето на леглото, сресването на косата.

Някъде към три годишна възраст обуването на панталонките и чорапите също са изпълними задачи за децата. Нека те облекат това, което могат, вие ще помогнете с останалото.

Само си предвидете едни допълнителни 15 минути...

Ти можеш сам!

Колкото обичат да правят разни неща само, толкова обичат и да ги глезим, като вършим вместо тях дори елементарни задачи.

А и е напълно разбираемо - кой ли не обича да правят разни неща вместо него.

Покаже ли ви веднъж, че може да прави нещо, не го оставяйте да ви шантажира и да ви кара да го правите после вие.

Снимка: Thinkstock

Естествено, те не винаги искат, но никога не се предавайте без борба, т.е без да го убедите с думи ти можеш сам".

Къщата според размера

Децата се справят по-трудно със задачите вкъщи, защото домовете ни са приспособени за ръста на възрастни хора.

Ако му приготвите маса и столче за неговия ръст, ако сложите приборите му на ниско място, то ще може само да слага масата, да си взима чаша, лъжица или вилица.

Това е и една от причините, заради които вдетската градина се справят сами с много повече задачи, отколкото вкъщи - там всичко е миниатюрно.

Винаги, когато правите нещо - чистите, готвите, подреждате, давайте и на детето задачи според способностите му. Една малка кърпа за бърсане на прах и малко комплектче за миене на пода ще превърне вашето дете в най-големия мамин помощник.

Отпуснете се

Обичайно не даваме на децата си да правят почти нищо, защото ни е страх да не се наранят и защото не искам къщата да се превърне в бойно поле.

Снимка: Thinkstock

По въпроса с нараняванията е хубаво да се концентрирате върху реалните, а не предполагаемите опасности, които всеки родител има навик да си въобразява.

Обезопасете дома си и спрете да си представяте как вилицата случайно отскача от другия край на кухнята, удря се в шкафа и попада върху нищо неподозиращото ви дете, което всъщност дори не е в същата стая.

Колкото до цапането - то е полезно за здравето.

Всичко е състезание

Това е най-лесният начин да накарате детето си да свърши нещо - като му отправите предизвикателство.

Според мен не можеш да си хвърлиш дрехите в коша за пране сам" вероятно ще бъде опровергано в същия миг.

Не спирайте порива му за експерименти

Децата често правят нещата не както трябва. По-точно не както НИЕ искаме да се правят. Безкрайните ни опити да ги научим как трябва" често убива креативността им, внушава им, че нищо не могат да правят и ги обрича на зависимост от чуждото мнение.

Ако иска да прибере доматите в печката, нека го направи. Когато печката ви потрябва, ще извадите доматите и ще обясните защо е по-добре всъщност да седят в хладилника.

А ако иска да остави куклата си да спи във вашия чехъл през нощта, защото това всъщност е удобно топло легло, не бързайте да посочвате правилното" място в къщата за кукли, а се радвайте, че детето ви има въображение.

Още от Родители и семейство

Стъклените ви прибори ще заблестят с тези съвети

Няма домакинство, което да не се е снабдило със стъклени или кристални прибори като чаши, вази, бутилки, пепелници и др. Стъклото е вероятно от най-кр...

Цитати на Харуки Мураками

„Всеки, който се влюбва, търси липсващите парчета от себе си.“ – Харуки Мураками Красиви думи на един съвременен японски писател. Ха...

Кога е най-подходящият момент да подарите на детето си мобилен телефон

Децата прекарват около 4 часа на ден пред телевизора. Това сочи статистиката. В САЩ цифрите са дори много по-високи просто защото телевизорът играе ро...

4 отличителни черти на токсичните родители

Мисията на всеки родител трябва да бъде да направи всичко възможно децата му да растат в сигурна и благоприятна среда, в която да се чувстват щастливи...

Вдъхновение на седмицата: Уроци на Буда за щастие

Нова седмица, нови възможности, нови мечти. Време е да вземем доза вдъхновение, която ще ни помогне да започнем деня си позитивно и да постигнем целит...

Седмичен хороскоп за 19 - 25 декември 2016

Празничната седмица ще бъде динамична и напрегната за някои представители на зодиакалните знаци. Ще трябва да балансираме между личните и служебни зад...

Ето как да не отгледате злоядо дете

Родителите често се сблъскват с една изгубена битка – да накарат децата си да ядат здравословна и разнообразна храна. На много от възрастните им е поз...

Домашни лекове при ечемик на окото

Едно от неразположенията, с което почти всеки от нас се е сблъсквал в детска или по-късна възраст е ечемикът на окото. Малката болезнена подутина, коя...

Научете детето да пише и чете по метода на Монтесори

Началото на четенето и писането са едни от най-съществените моменти в живота на малките деца. Без тези умения, не биха могли да продължат да развиват ...

Убиваме децата си и го наричаме „любов“

Любовта е търпелива. Любо...