Извънредно: Опасни за здравето лимони на пазара!

Оказва се, че евтини лимони, внос от Турция, вече са залели всички държави на Балканите. У нас обаче, за разлика от съседни страни, не са поставени надписи с обяснение, че плодовете са обработвани с отровен химикал и кората им не трябва да се яде.

Много хора се оплакват, че лимоните не пускат сок и имат необичаен вкус. Въпреки това обаче те се купуват от пазари и големи вериги предвид това, че вече могат да се намерят и на доста по-ниска цена. Така, хората могат да си купят и лимони за около 2 лева за килограм.

Тези по-евтини плодове обаче може да са опасни.

Химикалът се казва Имазалил" и се прилага много за отглеждане на цитрусови култури, придавайки им повече здравина и добър външен вид.

Химикалът е много отровен, дразни кожата и причинява сълзене на очите, прониква през целия плод, не само през кората. Затова е необходимо да мине известно време - карантина, след която плодовете могат да се консумират, но само вътрешната им част.

Преди употреба цитрусите трябва да бъдат много добре измити с топла вода и сапун, препоръчват лекарите.

Принципно Имазалил" е стабилен при високи температури. Може да доведе до стерилитет при възрастните хора и е доказано канцерогенен, а при малките причинява проблеми с централната нервна система.

Счита се, че цитрусът става много вреден, ако изядете само един голям лимон дневно. Затова, внимавайте, ако все пак купувате въпросните евтини лимони от Турция. Изхвърляйте кората и не изяждайте повече от половин лимон дневно.

Това се посочва в хърватски сайт, след като получава от свои читатели множество етикети.

На тях има предупреждение за вредния химикал, като подобни надписи все още не са открити у нас.

Според родни производители на плодове и зеленчуци, само около една трета от продукцията по пазари и магазини е от България.

Над 70% от цитрусите, ябълките, и още доста плодове и зеленчуци, са вносни.

Междувременно, част от последните сигнали на граждани, по които са работили инспекторите от Агенцията по храните във Варна, са, че са попаднали на кебабчета с кости, баклава с орехови черупки и салата "Снежанка" с лош вкус.

Към момента не са постъпвали оплаквания за фрапиращи изненади" в храни, купени в търговската мрежа в морската столица, подобно на тези от други градове в страната, обясни д-р Валерия Костадинова от местния Отдел по контрол на храните.

Често сигналите на гражданите не се потвърждават, а нарушения не се откриват, отбеляза още д-р Костадинова.

Инспекторите на Агенцията са проверили 45 борси, търговски обекти и предприятия в последните три месеца. На едно от местата са открити 160 месни консерви, чиито етикети не са били преведени на български. Стоката е върната за поставяне на стикери, след което отново е пусната в търговската мрежа. От други обекти са иззети 91 килограма месо, което е съхранявано при температура, надвишаваща 4 градуса.

Храната е била дадена на екарисаж, защото е съществувал риск от хранителни отравяния. За унищожаване са иззети и 3,5 килограма мюсли заради несъответствие в етикетирането.

61 обекта са проверили екипите на Агенцията по храните само по време на Коледните и Новогодишни празници, добави още д-р Костадинова, като нарушения не са открити.

Наскоро пък се разбра, че близо 13 тона храни са бракували инспекторите от Агенцията по храните за последния месец.

14 обекта за производство и търговия са затворени, съобщи пред БНР директорът на Агенцията по храните.

Сред най-често срещаните нарушения, които инспекторите констатират са липса на етикети, стоки с изтекъл срок на годност и
чужди тела в храните!


В българските храни може да се намери всичко - от камъчета и буболечки, до ножчета и пирони, отбеляза тогава директорът на Агенцията по храните.

Девет тона от конфискуваните, заради нередности, храни са моркови, при които е установено завишено съдържание на пестициди.

Оказва се, че, купувайки и родни, и вносни храни, трябва да бъдем много, много, Внимателни какво консумираме!

Още от Здраве, диети и спорт

Можем да стегнем тялото за няколко минути на ден

Редовната физическа активност ни прави по-красиви, чувстваме се и по-добре. Освен това намалява рискът от развитие на различни състояния, като сър...

Руска рецепта премахва космите завинаги

Старите рецепти, завещани ни от нашите баби, правят чудеса. Една от най-старите руски народни рецепти помага за нула време да забравите за нежеланите ...

5 мита относно месечния цикъл, на които да не вярвате

Вярно е, че месечният цикъл е период, за който жената не иска да говори, в който няма много настроение е унила, но някои неща са доста преувеличени. Е...

Как салатата ви кара да пълнеете вместо да отслабвате?

Когато следваме диета за отслабване, най-често наблягаме на салатите като най-полезни и нискокалорични. Салатата обаче може да ни накара да напълнеем,...

4 храни, които подуват корема

Що се отнася до подуването на корема, храната често е основен виновник. Добре известно е, че консумацията на бобови култури е в черния списък, но ...

Как да се грижим за белега след цезаровото сечение?

Цезаровото сечение се налага, когато има усложнения в бременността и има опасност за майката или бебето. Като всяка една операция, и след тази остава ...

Как да се грижим за белега след цезаровото сечение?

Цезаровото сечение се налага, когато има усложнения в бременността и има опасност за майката или бебето. Като всяка една операция, и след тази остава ...

Съвети за грим над 60 години

Жените над 60 години също са красиви. За да подчертаят чертите си, те също могат да използват магията на грима. ...

Миризмата на тялото също е показател за здравето ни

Вижте 3 примера, при които трябва да вземете мерки...

Промяна на позата ще облекчи симптомите на депресия

Страдащите от депресия трябва само да променят позата, в която седят, за да облекчат симптомите на състоянието си, показва ново проучване на екип от п...