Чужденци, които дадоха много на България – част I

Благодетелят на българските сираци - Пиурс О'Махоуни

Със сигурност много малко българи знаят кой е Пиърс О’Махоуни - известният  ирландски  благородник и протестант националист, филантроп и виден българофил.

Пиърс О'Махоуни е роден на 9 юни 1850 година  в Дъблин и  произхожда от благороднически уважаван род от графство Кери.  Той  учи в Оксфорд и  завършва с отличие Кралския земеделски колеж  в Сиренсестър.

Ирландският благородник  изкарва 17 мандата в английския парламент като защитава каузата за автономия на Ирландия.  Именно там О'Махоуни се сближава  с Уилям Гладстон, от когото научава за трагедията на поробения български народ.  Двамата защитават българската кауза в британския парламент след потушаването на Априлското въстание.

В началото на 20-ти век, на път за Русия, О'Махоуни минава през България.  Ужасяващите съобщения за зверствата след Илинденско-Преображенското въстание и съдбата на хилядите прокудени от родните си места бежанци, трогва сърцето му.

Без да се колебае, ирландският благородник решава да използва полученото наскоро наследство от прадядо си в размер на 300 000 лири стерлинги /огромна сума за онова време/ , за да помогне на бедстващите.

През 1903 година О'Махоуни се заселва в България, купува двуетажна къща на мястото на днешния хотел ‘Родина’ в столицата  и след основен ремонт  и преустройство, основава сиропиталище ‘Св. Патрик’  за деца сираци от Македония и Одринско.

Ирландецът сам лично издирва тези деца, като пътува из цялата страна въпреки тежката зима.  Срещу името на всяко дете е записано: ‘баща убит’, или ‘майка убита’,  или ‘в неизвестност’, или ‘роднините измрели’.

На 30 април 1904 година сиропиталището е официално открито и осветено. Децата, дошли от затънтени села и расли в мизерия, за пръв път виждат легла с чаршафи, електрическо осветление, чешми и тоалетни в сградата.  За тях се грижат лекари. Те учат няколко езика, като английски им преподава съпругата на техния благодетел - Алис.

За летния отдих на тези деца,  О'Махоуни построява специална вила в Костенец.  Той винаги присъства на молитвата преди лягане, а в неделя всички заедно присъстват  на литургията в църквата ‘Света Неделя’.

Говори се, че лична трагедия е накарала О' Махоуни  да се отдаде с цялото си сърце на благородната кауза с осиновяването на 32 български деца. Единият му син бил загинал при злополука, а с другия бил в конфликт и не поддържал връзка .

О'Махоуни бил висок и красив мъж  с благородна осанка. Той бил истински обичан от своите питомци. Никога не повишавал тон, но не се и примирявал с пропуските и нарушаването  на реда.  За виновните си имал наказание - не им подавал ръка за ‘лека нощ’.

Почти всички възпитаници на ирландеца завършват висше образование  - стават учители, лекари, юристи, има и един художник.

О’Махоуни поддържа своите български синове и дъщери до края на живота си през 1931 година.  От България, обаче, той си тръгва доста по-рано, защото не може да се примири със съюзяването на страната ни с Германия по време на Първата световна война.

Повечето от осиновените деца се записват  в Македоно-одринското  опълчение, а четирима тръгват с него за Ирландия. Всичките деца взимат  фамилията  на осиновителя си.

През януари 1915 година  О’Махоуни е награден лично от цар Фердинанд I  с орден ‘За гражданска заслуга’. По време на пребиваването си в България той  приема православието, но не спира да е член на Ирландската църква. През 1927 година, обаче, О’Махоуни е принуден да избира между двете  религии и в крайна сметка приема  католицизма.

Пиърс О’Махоуни умира на 31 октомври 1930 година в Дъблин. Никой в България не продължава неговото дело и накрая сиропиталището е разрушено.

Още от Интересно

Любовният хороскоп за днес - 15 януари

Днес наблюдаваме Луна в Дева, затова и денят ще е спокоен и продуктивен в професионален и личен план. Днес ще сме по-разсъдливи и рационални по отноше...

Най-култовите цитати от любимите ни “Приятели”

Рос, Моника, Чандлър, Джоуи, Фийби и Рейчъл - кой ли не си е мечтал за подобна банда от страхотни приятели, с които да споделя радости и неволи. Те ни...

Утре е Антоновден! Който подхване работа, ще боледува цяла година

На 17-ти януари църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики. На този ден имен ден празнуват Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Ан...

Направи си сама: Цветен маникюр

Посрещаме новата седмица с един интересен видео урок за всички дами, които обичат да оформят и декорират ноктите си сами. Въпросното клипче прослед...

Дневен хороскоп за събота, 14 януари

Добро утро, момичета! Преживяхте ли и този петък, 13-ти? Да? Добре!  Нека продължим напред със страхотния съботен ден и да видим какво ни очакв...

Мураками и бягането като метафора на живота

Харуки Мураками е един от най-четените съвременни писатели, който разбърква умовете на хората. Той е страстен бегач върху асфалта и белия лист. С посл...

Малки европейски градчета, които трябва да посетите

Всички те могат да бъдат използвани за фон на пощенски картички. Вижте най-красивите скрити европейски градчета, които носят духа на Стария континент ...

Уникални кадри разказват за годините на Обама в Белия дом (Снимки)

Независимо дали световната общественост одобрява или не новия президент на САЩ е факт, че само след няколко дни Доналд Тръмп ще встъпи в длъжност и ще...

10 рокли, които всяка жена трябва да има в гардероба си

Роклята - онази най-женствена дреха, която може да подчертае прекрасно извивките ни и да ни накара да се чувстваме като богини. Дори и дамите, които о...

3 начина да бъдете труднодостъпни жени

Ако любовният ви живот прилича на въртележка, на която има само мъже, които никога не се обаждат пак, е време да направите промяна. Не е тайна, че мъж...