Чужденци, които дадоха много на България – част I

Благодетелят на българските сираци - Пиурс О'Махоуни

Със сигурност много малко българи знаят кой е Пиърс О’Махоуни - известният  ирландски  благородник и протестант националист, филантроп и виден българофил.

Пиърс О'Махоуни е роден на 9 юни 1850 година  в Дъблин и  произхожда от благороднически уважаван род от графство Кери.  Той  учи в Оксфорд и  завършва с отличие Кралския земеделски колеж  в Сиренсестър.

Ирландският благородник  изкарва 17 мандата в английския парламент като защитава каузата за автономия на Ирландия.  Именно там О'Махоуни се сближава  с Уилям Гладстон, от когото научава за трагедията на поробения български народ.  Двамата защитават българската кауза в британския парламент след потушаването на Априлското въстание.

В началото на 20-ти век, на път за Русия, О'Махоуни минава през България.  Ужасяващите съобщения за зверствата след Илинденско-Преображенското въстание и съдбата на хилядите прокудени от родните си места бежанци, трогва сърцето му.

Без да се колебае, ирландският благородник решава да използва полученото наскоро наследство от прадядо си в размер на 300 000 лири стерлинги /огромна сума за онова време/ , за да помогне на бедстващите.

През 1903 година О'Махоуни се заселва в България, купува двуетажна къща на мястото на днешния хотел ‘Родина’ в столицата  и след основен ремонт  и преустройство, основава сиропиталище ‘Св. Патрик’  за деца сираци от Македония и Одринско.

Ирландецът сам лично издирва тези деца, като пътува из цялата страна въпреки тежката зима.  Срещу името на всяко дете е записано: ‘баща убит’, или ‘майка убита’,  или ‘в неизвестност’, или ‘роднините измрели’.

На 30 април 1904 година сиропиталището е официално открито и осветено. Децата, дошли от затънтени села и расли в мизерия, за пръв път виждат легла с чаршафи, електрическо осветление, чешми и тоалетни в сградата.  За тях се грижат лекари. Те учат няколко езика, като английски им преподава съпругата на техния благодетел - Алис.

За летния отдих на тези деца,  О'Махоуни построява специална вила в Костенец.  Той винаги присъства на молитвата преди лягане, а в неделя всички заедно присъстват  на литургията в църквата ‘Света Неделя’.

Говори се, че лична трагедия е накарала О' Махоуни  да се отдаде с цялото си сърце на благородната кауза с осиновяването на 32 български деца. Единият му син бил загинал при злополука, а с другия бил в конфликт и не поддържал връзка .

О'Махоуни бил висок и красив мъж  с благородна осанка. Той бил истински обичан от своите питомци. Никога не повишавал тон, но не се и примирявал с пропуските и нарушаването  на реда.  За виновните си имал наказание - не им подавал ръка за ‘лека нощ’.

Почти всички възпитаници на ирландеца завършват висше образование  - стават учители, лекари, юристи, има и един художник.

О’Махоуни поддържа своите български синове и дъщери до края на живота си през 1931 година.  От България, обаче, той си тръгва доста по-рано, защото не може да се примири със съюзяването на страната ни с Германия по време на Първата световна война.

Повечето от осиновените деца се записват  в Македоно-одринското  опълчение, а четирима тръгват с него за Ирландия. Всичките деца взимат  фамилията  на осиновителя си.

През януари 1915 година  О’Махоуни е награден лично от цар Фердинанд I  с орден ‘За гражданска заслуга’. По време на пребиваването си в България той  приема православието, но не спира да е член на Ирландската църква. През 1927 година, обаче, О’Махоуни е принуден да избира между двете  религии и в крайна сметка приема  католицизма.

Пиърс О’Махоуни умира на 31 октомври 1930 година в Дъблин. Никой в България не продължава неговото дело и накрая сиропиталището е разрушено.

Още от Интересно

Мариана Цонева: Гордея се, че с Митко си запазихме семейството

Когато любовта е главната движеща сила в едни дълги взаимоотношения, това си личи от далече.  И когато знаеш, че това е твоят човек и няма смисъ...

Днес смъкваме килограми с лекота

В първите часове на деня Луната е още в знак Стрелец. От 01:38 до 09:09ч се движи на празен ход и след това преминава в знак Козирог. Добре е да отдел...

Всичко, което трябва да знаем за Великия пост преди Великден

Вчера Православната църква отбеляза Местни заговезни и сложи началото на Великденските пости.  Да, те започват официално от началото на другата ...

Седмичен хороскоп за периода 20 февруари- 24 февруари 2017г.

Можете да следите седмичния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен През последните няколко седмици животът ви е абсолютен хаос,...

Афроамериканка с албинизъм показва, че красотата е “различна” и вълнуваща (снимки и видео)

Виждали сте модели с естествено руса коса и млечно бяла кожа, нали?Диандра Форест (Diandra Forrest) обаче е различна. Тя е афроамериканка с… алб...

Риана и Синди Крауфорд черпят днес

"Мъжете станаха изключително мързеливи, момичетата - изключително нападателни, и това много подбива авторитета на жената в България. Трябва...

Материалист или манипулатор. Какви са негативните ни черти според зодията?

Овен – нетърпеливи, изискващи и упорити Представителите на тази зодия до такава степен потъват в забързаното си и напрегнато ежедневие, че ле...

Дневен хороскоп за понеделник, 20 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Днес стойте близо до човек, който знаете, че си заслужава. Ще ...

Дневен хороскоп за вторник, 21 февруари

Направете си чаша ароматно кафе, насладете се на старта на деня и вижте какво ви очаква в нашия дневен хороскоп! Към хороскопа >>> ...