Как правилно да приготвим чай и полезните свойства на всички видове чай

Важно е да знаем как да приготвим правилно чай, за да се насладим максимално на вкуса и да запазим всичките му полезни свойства.

Основните видове чай - черен, зелен, червен, жълт и бял се добиват от едно и също растение - чаения храст, чрез определени технологии.

Вижте кои са най-важните характеристики на всеки вид чай, какви полезни качества притежава и как се приготвя правилно.ЧЕРЕН ЧАЙ

Това е може би най-популярният вид чай. Получава се след специална обработка на чаените листа. Като напитка има червеникаво-оранжев цвят и силен аромат. Съдържа повече кофеин от другите чайове. Има превъзходен вкус. Зарежда с енергия и повишава настроението. Бори стреса и притежава много полезни качестваКак правилно да приготвим черен чай и да запазим неговите полезни свойства

Полезни свойства на черния чай

Черният чай влияе ободряващо на организма. Високото му съдържание на кофеин разсънва и концентрира вниманието, подобно на кафето.

Пиенето на черен чай отпуска и гони лошите мисли. Бори умората и тонизира. Редовната му консумация предпазва от рак и радиация.

Укрепва стените на кръвоносните съдове. Навикът да пием черен чай е добра защита срещу инсулт, сърдечно-съдови болести и рискови стресови състояния.

Има свойството да стабилизира нивото на кръвното налягане, което го прави безценен помощник при изхимични болести и хипертония, за хора с високо кръвно.

Черният чай е добър съюзник е в борбата с килограмите, но не бива да се прекалява с него 2-3 чаши на ден са достатъчни, повече могат да доведат до възбуда, безсъние и хранително разстройство.

Пиенето на черен чай намаля нивото на лошия холестерол в организма и редуцира до минимум приема на мазнини. Това го прави особено полезен за диабетици

Черният чай способства за по-доброто усвояване на витамин С. Предпазва от кариес и предотвратява разрушаването на зъбите. Полезен е за пушачи.

Как правилно да приготвим черен чай

1 ч. лъж. на 200-400 мл. вода
Вода 90-100 °С
Запарва се 4-7 минути
Добре е да се използва чиста, прясна вода, която се оставя да кипне в подходящ съд на котлона. В чайника се поставя 1 чаена лъжица черен чай и се залива с 200 мл. вряла вода не по-малко от 90°. Оставя се да се запари за 4-7 минути. Ако се държи повече време, чаят няма да стане по-силен накрая и ще нагарча неприятно.

След като се налее в чашата черният чай трябва да се разбърка прецизно, за да може да се разтворят добре етеричните масла, които се съдържат в пяната на повърхността му.

ЗЕЛЕН ЧАЙ

Може да се каже, че зеленият чай масово се смята за най-полезен. Като напитка има бледо зелен или жълтеникав цвят и няма аромат. Вкусът му е леко тревист. Може да се пие в големи количества. Съдържа минимум кофеин и не предизвиква безсъние при предозиране. Обработва се най-малко в сравнение с останалите видове чай, за това притежава повече полезни качества.Как правилно да приготвим зелен чай и да запазим неговите полезни свойства

Полезни свойства на зеления чай

Удължава живота, подмладява и предпазва сърцето. Разширява кръвоносните съдове и стимулира работата на сърцето. Помага за възстановяване сред прекаран инфаркт.

Предпазва от рак. Има необикновени антиракови свойства да блокира производството на лоши ензими, които са катализатор за растежа на раковите клетки.

Редовната консумация на зелен чай предотвратява появата на диабет. Запареният зелен чай повишава активността на инсулина.

Предпазва от остеропороза. Пиенето на 2 и повече чаши зелен чай на ден повишава плътността на костите и намаля риска от остеропороза.

Зеленият чай облекчава стреса и ободрява. Стимулира умствената и физическа работоспособност. Подсилва имунитета и предпазва от настинки.

Подобрява обмяната на веществата. Има способността да изгаря мазнините, което го прави силно оръжие в борбата с наднорменото тегло.

Зеленият чай е мощен източник на антиоксиданти. Редовното пиене на зелен чай работи в полза на младостта и красотата.

Как правилно да приготвим зелен чай

3 г. смес от зелен чай на 200 мл. вода
Вода 80 °С
Запарва се 5 минути
Препоръчително е зеленият чай да не се залива с вряла вода, за да действа пълноценно и да не се нарушат вкусовите му свойства. Чаят се залива с гореща вода до 80 °С и се оставя да се запари за 5 минути. Ако стане твърде концентриран, трапчив или горчив може да се разреди допълнително с вода.

ЧЕРВЕН ЧАЙ

Този чай е познат у нас най-вече с видовете червен Оолонг чай и чай от ройбос. Като напитка има оранжево-червеникав до рубинено-червен цвят и по-силен аромат в сравнение с останалите чайове. За разлика от тях не съдържа кофеин и оксалова киселина и има сравнително ниски нива на танин. Подходящ е за бременни и малки деца. Притежава всички полезни качества на зеления чай и няма неговите недостатъци.Как правилно да приготвим червен чай и да запазим неговите полезни свойства

Полезни свойства на червения чай

Подобрява функцията на бъбреците и не спомага за образуване на камъни. Може да се пие редовно в големи количества дори от хора с бъбречни камъни, защото не съдържа оксалова киселина

Благоприятства за повишаване на имунитета. Богат е на полифеноли, които са полезни за здравето. Оказва антиракови, противовъзпалителни и противовирусни ефекти.

Червеният чай действа очистително. Пречиства организма от шлаки и токсини. Помага при махмурлук и стомашно неразположение. Облекчава стомашните спазми и коремните болки. Може да се използва и като средство за отслабване.

Помага при безсъние. Червеният чай не съдържа кофеин за разлика от останалите видове чай. Това го прави отлична напитка за възстановяване на нормалния сън.

Може да се използва като ефективно средство за лечение на някои алергии свързани с дихателната система на организма като алергичен бронхит и сенна хрема

Червеният чай успокоява кожата. Нанесен с тампон директно върху проблемните зони по кожата, облекчава различни кожни проблеми като пъпки, акне, слънчево изгаряне, дори екземи.

Увеличава продължителността на живота. Влияе благоприятно върху потока на енергията в организма. Подходящ е за активни хора, спортисти и хиперактивни деца.

Как правилно да приготвим червен чай

2 гр. червен чай на 200 мл.вода
Вода 95-98° С
Запарва се 8-10 минути
Тук ще направим уточнението, че пропорциите за приготвяне на червен чай зависят най-вече от вида на самия чай и от вашите вкусови предпочитания.

Ако приготвяте червен чай от ройбос количеството може да е по-щедро 2 гр. или 5 ч. лъж. на 200 мл. вода. Водата се сварява предварително. Добре е да се махне от огъня малко преди да кипне. След това чаят се запарва с вряла вода за 10 минути. Не пречи, ако престои във водата повече време. Запарката може да се съхранява в хладилник. Запазва качествата си за седмица. Може да се консумира и студен, и горещ, както предпочитате.

ЖЪЛТ ЧАЙ

Този чай е от по-редките видове, дори в родината му Китай. Счита се за висококачествен чай, но е малко разпространен у нас и в Европа. Като напитка има златисто жълт цвят и приятен аромат. Отличава се от останалите видове чай предимно с изтънчения си вкус - нежно тръпчив и леко кисел, с привкус на незряла финика. Също като другите чайове има множество полезни качества.Как да приготвим правилно жълт чай и да запазим неговите полезни свойства

Полезни свойства на жълтия чай

Едно от най-големите предимства на жълтия чай е, че притежава всички полезни свойства на зеления и няма тревист вкус. В аромата му се долавят стафиди.

Жълтият чай има диоретичен ефект. Пречиства добре бъбреците и спомага за извеждане на камъни и песъчинки от пикучния мехур и бъбреците.

Пиенето на жълт чай дайства като ефикасен природен антибиотик. Има силно очистително действие и се смята за противоотрова.

Влияе добре на отделителната система в организма. Способства за нормалното функциониране на черния дроб и жлъчката.

Жълтият чай е силен антиоксидант. Елиминира свободните радикали в организма и подобрява функциите на много органи.

Как правилно да приготвим жълт чай

4 г. жълт чай на 200 мл. вода
Вода 85 °С
Запарва се 1-2 минути
За да се усети пълноценно деликатния вкус на жълтия чай е добре да се приготвя с чиста планинска вода, а не с вода от водопровода. Все пак, това е чай за ценители с изключителни вкусови качества, които галят сетивата. Водата се загрява до температура 85-90 °С или се оставя да заври и после се охлажда. Самият чай се запарва за кратко, максимум за 2 минути, а запарката може да се използва няколко пъти. Жълтият чай се консумира задължително чист.

БЯЛ ЧАЙ

Може да се каже, че белият чай е най-натурален. Приготвя се от листни пъпки и свежи листенца на чаения храст с минимална обработка. Като напитка изглежда прозрачен с много светли оттенъци. Има специфичен вкус и аромат. Притежава всички полезни качества на другите чайове, допълва ги и действа най-мощно от всички видове чай.Как правилно да приготвим бял чай и да запазим неговите полезни свойства

Полезни свойства на белия чай

Белият чай е рекордьор по съдържание на антиоксидантни вещества. Подтиска стареенето и умората. Помага за възстановяване на организма.

Помага на белите дробове да функционират правилно. Влияе благоприятно на артериите и цялата сърдечно-съдова система.

Действа успокояващо и регенериращо на кожата. Подпомага възстановяването на тъканите след рани и травми. Екстрактът от бял чай осигурява защита на кожата от UV лъчите на слънцето

Белият чай има способността да унищожава гъбички и вредни бактерии. Редовната му консумация прочиства организма и помага за възстановяване при инфекциозни болести.

Тонизира тялото и повишава имунитета. Дарява организма с незаменими хранителни вещества. Препоръчва се да се пие ежедневно за цялостно укрепване на здравето

Може би единственият му недостатък е, че е по-скъп от останалите видове чай и се намира сравнително по-трудно.

Как правилно да приготвим бял чай

2 ч. лъж. бял чай на 200 мл. вода
Вода 50-70 °С
Запарва се не повече от 5 минути
Водата за запарката не бива да е вряла, защото високата температура съсипва аромата на белия чай. Препоръчва се мека топла вода с температура 50-70°. Чаят се запарва за не повече от 5 минути в керамичен, порцеланов или стъклен чайник. От листенцата могат да се приготвят няколко запарки, всяка следваща има различен вкус.

Ароматът на белия чай не е така силен както при други чайове, за сметка на това е по-дълготраен. Вкусът се усеща няколко минути след първата глътка.

Още от Здраве, диети и спорт

Как да се справим със запека на бебето?

Има бебета, които като че ли по рождение имат по-лениви стомахчета. Така може няколко дни бебчо да не е ходил до голяма нужда, което не е особено добр...

Най-скъпите червила в света

Червилото е неделима част от козметичните продукти в чантата на всяка една жена. Дамският аксесоар дава завършен вид на всяка визия. ...

Как се променят женските гърди с годините

Някои сутрини се събуждаш и можеш да се закълнеш, че те са пораснали или намалели с половин размер през нощта. И колкото и да се гледаш гола в огледал...

Храните, които не трябва да консумирате на първа среща

Ако ви предстои първа среща с потенциален партньор, който истински ви интригува, трябва да внимавате какво си поръчвате за хапване, ако ще излизат...

Лоши навици, увреждащи бъбреците

Бъбреците са много важни органи. Те филтрират токсините от кръвта и отделят излишните вещества от организма. Ако бъбреците се разболеят тежко, животът...

Как да си върнете бързо формата след бременността?

Всички родили жени си задават един и същи въпрос: "Как по-бързо да си върна предишните килограми и да вляза в старите дънки?" Не е лесно, изискват се ...

Тренировка за ръце и корем, за която не ви е нужно никакво оборудване(2 част)

Започнете оформянето на тялото си с тази лесна тренировка, която ще оформи корема и ръцете ви, без да използвате каквито и да било фитнес уреди. Дайте...

Ранният пубертет при момичетата носи риск от болести

Когато гърдите на едно момиче започват да се развиват преждевременно, това може да е знак, че в бъдеще тя ще има здравословни проблеми с бюста си,...

Как да свалим високата температура на детето?

Ако детето е вдигнало много висока температура, над 38, е нормално да се притесните и да искате да я отстраните. Затова ще си поговорим подробно за ви...

4 страшни неща, които се случват от седене по цял ден

Проблемът не е в самото седене, а в пасивното седене. Както ти е известно, да седиш е лесно – не изисква никакво усилие и за това хората го прав...