Как умението да казваме НЕ ни движи напред

В днешната епоха на нестихваща конкуренция и информационно наводнение всеки иска да му обърнете внимание, да отделите време за него, за неговото предложение, продукт или проблем. В това няма нищо лошо. Стига да умеете да казвате НЕ. Ако се отзоваваме на всяка покана, никога няма да ни остане време за онова, което действително искаме да постигнем.

Изграждането на ясни граници е една от най-важните способности, които е нужно да овладее човек за своето личностно и професионално израстване. Когато казвате НЕ на нещата, които не ви помагат, вие казвате ДА на нещата, които са добри за вас. Като казвате НЕ, отваряте пространството, необходимо, за да кажете ДА.

За повечето от нас обаче е изключително трудно и неудобно да кажат НЕ, дори тогава, когато знаят, че трябва. Искаме да правим добро впечатление на околните и да не ги разочароваме. Казваме ДА на прекалено много неща - от чувство за вина или от желание да се докажем.

Важно е да изградим ясни граници, така че да казваме ДА само на нещата, които харесваме, които ни движат напред и които не ни откъсват от целите ни.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат:

Дайте си 24-часова пауза, за да решите. Преди да приемете покана, професионална или лична, си дайте едно денонощие време. Не отговаряйте на момента. Помислете дали има смисъл и дали действително искате да го направите. Помислете и за останалите си ангжименти. Можете просто да кажете: "Благодаря за поканата! Нека да си погледна графика и да се свържа с вас утре." Ако е нещо, което много ви се иска, но просто не можете, се постарайте да предадете това послание: "Благодаря много за поканата. Не мога в момента, но с удоволствие бих го направил вбъдеще и се надявам да ме потърсите отново."

Кажете НЕ спокойно и твърдо. Знаем как да казваме ДА, но не знаем как да казваме НЕ, поради което понякога се въвличаме в лавина от оправдания, особено ако става въпрос за нещо, което не ни се прави. Ако сте помислили върху предложението и отговорът е НЕ, кажете го учтиво, но твърдо. Ето как можете да го направите, без да се усуквате на възел от вина и оправдания:

Ако действително не искате да го правите: "Благодаря за поканата. За съжаление няма да мога, но благодаря, че се сетихте за мен!"

Ако ви притискат за причина, кажете: "Просто няма как да успея, но много ви благодаря!"

Ако сериозно ви притискат, кажете: "Имам прекалено много ангажименти и просто не съм на разположение. Но ви благодаря."

Не давайте половинчати отговори, "може би" или конкретики. Няма нужда да лъжете: не е лъжа да кажете, че имате други неща за вършене.

А ако действително ви се иска да приемете поканата и не можете, но искате отсрещната страна да ви има предвид, посочете това изрично:

"Благодаря ви много за поканата. С удоволствие бих се включил/а (помогнал/а и т.н.), но за съжаление в момента не мога. Надявам се отново да се сетите за мен!"

Опростете ангажиментите си. Махнете се от организации, в които членувате без особен смисъл. Ако не ви харесва и не ви помага, откажете се. Нека всеки ангажимент, който поемете, да си струва вашето време. И "за удоволствие" е абсолютно валидна причина.

Създайте си празно място в календара. Кажете не на срещите, обедите, вечерите и всякакви събития, които не са ви приятни. Знаете за кои става въпрос.

Обърнете внимание на нещата, които "е хубаво (би трябвало)" да правите. Ако чувствате някаква доброволна работа като досадно задължение, което просто "е добре да се прави" и тя не допринася с нищо за развитието ви, спрете. Участвайте в тези неща, в които виждате смисъл и намирате удовлетворение.

Определете си граници и се придържайте към тях. Да се научите да казвате НЕ означава да определите границите си, както на работното място, така и у дома, и да сте ясни по въпроса. Всеки учи хората как да се отнасят с него, така че трябва да ги приучим да спазват нашите граници.

Например, ако не желаете да ви безпокоят, просто кажете: "Съжалявам, но не мога точно сега. Правя нещо друго. Какво ще кажеш за 4 следобед?"

Ако не искате да работите вечер или в почивните дни, кажете НЕ. Нека хората да знаят кога ще бъдете на разположение, а след това не отговаряйте на повикванията, съобщенията или имейлите, докато не дойде този момент. Нужно е да накарате хората да свикнат. Когато се върнете, можете да кажете - "Съжалявам, не можах да ви върна обаждането по-рано. Ако не е нещо извънредно, не работя през почивните дни."

За да постигнете целите си, трябва да поставите граници, които ще ви позволят да се развивате в посоката, в която искате. Това значи да различавате нещата, които ви водят натам, от тези, които ви отклоняват. Бъдете целенасочени в действията си - за да кажете ДА, трябва да можете да кажете НЕ.

Източник: Obekti.bg

Още от Живот

За трудните отношения между родители и деца

Представяме ви дългоочакваната първа съвместна книга на Букай-баща и син за трудните взаимоотношения между родители и деца! Идеята за проекта се родил...

Мисъл на деня от Пол Нюман

„Хората остават женени, защото го искат, а не защото вратата е заключена.“ Пол Лиънард Нюман е американски актьор и режисьор от еврейски произход, род...

Оймякон – най-мразовитото село в света (галерия)

Мислите, че ви е студено – помислете отново! Някои хора не мрънкат на -20 градуса и няколко сантиметра сняг. Тази година зимата може и да ни изн...

Хороскоп за 21 януари

Звездната карта показва, че събота ще бъде сравнително спокоен ден. Приятни емоции и успехи могат да очакват Телците и Девите.  Телец Настроениет...

10-те най-далечни града (галерия)

  Галерия Топ 10 на най-отдалечените градове 10 снимки Забързаното ежедневие, работата, задръстванията, мръсният въздух ...

Грация: Свръхгабаритна балерина се прочу с пируетите си (ВИДЕО)

Пълната американка Лизи Хоуел се прочу в социалните мрежи, благодарение на свои фотографии и видео, в които са заснети тренировките й по балет, пи...

Нов начин на мислене за здравето

Новата книга от автора на „Най-доброто лекарство сте вие“ д-р Фредерик Салдман предлага нов начин на мислене за здравето – отваряне ...

Хороскопът ви за 21 януари

Астрологията е наука, която изучава взаимодействието между Слънцето, Луната и останалите планети и отражението им върху живота, хората и причините...

Националният етнографски музей представя традициите на Сурва и Василица

Събитията за опознаване на народните празници в България, част от кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ продължават на...

Ивайла Бакалова срещна любовта в Дубай

Откакто се премести да живее и работи в Дубай, Ивайла Бакалова пази в тайна личния си живот и рядко споделя нещо пред медиите. Но красавицата този път...