Люк Бесон: Да поправим заедно несправедливостта към младите

Едно от най-големите имена в съвременното кино, френският режисьор Люк Бесон има свой призив за солидарност. Той бе публикуван в сайта на Le Monde. Доста различен е и неочакван за масовите нагласи.

"Братко, ако знаеше колко ме боли за теб днес, за теб и твоята прекрасна религия, толкова осквернена, унизена, сочена с пръст. Да забравя силата ти, енергията ти, хумора ти, сърцето ти, братството ти. Не е честно и заедно ще поправим тази несправедливост. Милиони сме тези, които те обичаме и всички ще ти помогнем. Започваме от началото. Какво е обществото, което ти предлагат?

Основано на парите, печалбата, сегрегацията и расизма. В някои предградия безработицата сред хората до 25 г. достига 50%. Изключват те заради цвета на кожата или името. Контролират те 10 пъти дневно, натъпкват те в общежития и никой не те представлява. Кой може да живее и да се развива в такива условия?

Поставят печалбата над всичко. Режат и продават дървото с ябълките и после се чудят, че вече няма плодове. Там е истинският проблем и всички заедно трябва да го разрешим.

Призовавам властимащите, големите босове, всички лидери: помогнете на тази унизена младеж, която не иска друго, освен да бъде част от обществото. Икономиката е в услуга на хората, не обратното. Да направиш добро е най-голямата печалба. Скъпи властимащи, имате ли деца? Обичате ли ги? Какво искате да им оставите? Пари? Защо не по-справедлив свят? Това ще накара децата ви да се гордеят повече с вас.

Не можеш да изградиш щастието си върху нещастието на другите. Не е нито християнско, нито еврейско, нито мюсюлманско. Егоистично е и това захвърля нашето общество и нашата планета право към стената. Ето това е работата, която трябва да свършим от днес нататък, за да почетем нашите мъртви.

Тероризмът няма да победи никога.

И ти, братко, ти също имаш работа. Как да се промени това общество, което ти предлагат? Бачкайки, учейки, вземайки молива по-често от калашника. Хубавото на демокрацията е, че ти дава достойни средства да се защитиш. Вземи съдбата си в ръце, вземи властта.

250 струва да си купиш калашник, а по-малко от 3 евро - да си купиш химикалка и твоят отговор да има хиляди пъти по-голямо въздействие. Вземи властта и играй по правилата.

Вземи властта демократично, помогни на приятелите си. Тероризмът никога няма да победи. Историята е тук, за да го докаже. Красивият образ на мъченик има втори смисъл. Днес се раждат хиляда Кабю и хиляда Воленски.

Вземи властта и не оставяй никой да има власт над теб. Ако предполагаемите отговорни за тази трагедия са наистина тези, знай, че двамата окървавени братя днес не са твоите братя и ние всички го знаем.

Това не са нищо повече от двама слабохарактерни, изоставени от обществото и прелъстени от един проповедник, който им е продал вечността Радикалните проповедници, които си правят бизнеса и си играят с нещастието, нямат добри намерения. Те използват твоята религия за себе си. Това е техният бизнес, тяхното малко предприятие. Утре братко мой, ще бъдем по-силни, по-свързани, по-солидарни. Обещавам ти го. Но днес, братко мой, плача с теб."

Източник: "Мениджър Нюз"

Още от Звезди

Тереза Маринова показа супер тяло по бански в Пукет

Тереза Маринова сподели снимки от последната си екзотична и видимо доста романтична почивка на остров Пукет. Олимпийската ни шампионка в леката ат...

Бременната Джина Стоева с провокативни снимки

Певицата в напреднала бременност Джина Стоева засне провокативна сесия за списание „Жената днес“. 40-годишната Джина е споделила някол...

Показаха първи кадри от продължението на „Наистина ...

Хю Грант, Кийра Найтли, Лиам Нийсън... всички те се завръщат!...

Започна се: Николета и Ники вече и от кревата

Възродената светска двойка – Николета Лозанова и Николай Михайлов, стават все по-активни в демонстрацията на любовта си. Те няколко месеца криеха...

Мелания Тръмп запазва градинката на Мишел в Белия дом

Съпругата на президента на САЩ Доналд Тръмп – Мелания, реши да запази градината, която нейната предшественичка Мишел Обама създаде на територията ...

Ева Лонгория разкри, че косата й е посивяла на 18 години

Актрисата боядисва бялата си прическа от тийнейджърска възраст....

Принц Хари – готов да живее на три места, заради Меган

Възлюбената на принц Хари, актрисата Меган Маркъл не смята да изоставя своята кариера, която се развива между САЩ и Канада, дори да получи предлож...

Кайли Дженър призна, че се е пристрастила към ...

19-годишната риалити звезда разказва за натиска на Инстаграм и останалите социални медии....

Джоли проговори за развода с Брад: Справям се някак

Анджелина Джоли за първи път проговори за трудната си раздяла с Брад Пит. Актрисата сподели пред BBC News през сълзи, че с отчуждения си съпруг ви...

Дъщерята на Джако: Той е моето вдъхновение!

Единствената дъщеря на Майкъл Джексън – Парис, съвсем скоро стана главна героиня в новия брой на списание CR Fashion Book. В откровено интер...