Люк Бесон: Да поправим заедно несправедливостта към младите

Едно от най-големите имена в съвременното кино, френският режисьор Люк Бесон има свой призив за солидарност. Той бе публикуван в сайта на Le Monde. Доста различен е и неочакван за масовите нагласи.

"Братко, ако знаеше колко ме боли за теб днес, за теб и твоята прекрасна религия, толкова осквернена, унизена, сочена с пръст. Да забравя силата ти, енергията ти, хумора ти, сърцето ти, братството ти. Не е честно и заедно ще поправим тази несправедливост. Милиони сме тези, които те обичаме и всички ще ти помогнем. Започваме от началото. Какво е обществото, което ти предлагат?

Основано на парите, печалбата, сегрегацията и расизма. В някои предградия безработицата сред хората до 25 г. достига 50%. Изключват те заради цвета на кожата или името. Контролират те 10 пъти дневно, натъпкват те в общежития и никой не те представлява. Кой може да живее и да се развива в такива условия?

Поставят печалбата над всичко. Режат и продават дървото с ябълките и после се чудят, че вече няма плодове. Там е истинският проблем и всички заедно трябва да го разрешим.

Призовавам властимащите, големите босове, всички лидери: помогнете на тази унизена младеж, която не иска друго, освен да бъде част от обществото. Икономиката е в услуга на хората, не обратното. Да направиш добро е най-голямата печалба. Скъпи властимащи, имате ли деца? Обичате ли ги? Какво искате да им оставите? Пари? Защо не по-справедлив свят? Това ще накара децата ви да се гордеят повече с вас.

Не можеш да изградиш щастието си върху нещастието на другите. Не е нито християнско, нито еврейско, нито мюсюлманско. Егоистично е и това захвърля нашето общество и нашата планета право към стената. Ето това е работата, която трябва да свършим от днес нататък, за да почетем нашите мъртви.

Тероризмът няма да победи никога.

И ти, братко, ти също имаш работа. Как да се промени това общество, което ти предлагат? Бачкайки, учейки, вземайки молива по-често от калашника. Хубавото на демокрацията е, че ти дава достойни средства да се защитиш. Вземи съдбата си в ръце, вземи властта.

250 струва да си купиш калашник, а по-малко от 3 евро - да си купиш химикалка и твоят отговор да има хиляди пъти по-голямо въздействие. Вземи властта и играй по правилата.

Вземи властта демократично, помогни на приятелите си. Тероризмът никога няма да победи. Историята е тук, за да го докаже. Красивият образ на мъченик има втори смисъл. Днес се раждат хиляда Кабю и хиляда Воленски.

Вземи властта и не оставяй никой да има власт над теб. Ако предполагаемите отговорни за тази трагедия са наистина тези, знай, че двамата окървавени братя днес не са твоите братя и ние всички го знаем.

Това не са нищо повече от двама слабохарактерни, изоставени от обществото и прелъстени от един проповедник, който им е продал вечността Радикалните проповедници, които си правят бизнеса и си играят с нещастието, нямат добри намерения. Те използват твоята религия за себе си. Това е техният бизнес, тяхното малко предприятие. Утре братко мой, ще бъдем по-силни, по-свързани, по-солидарни. Обещавам ти го. Но днес, братко мой, плача с теб."

Източник: "Мениджър Нюз"

Още от Звезди

Руби Роуз: Радвам се, че не си смених пола

Австралийската актриса Руби Роуз, която в момента е звезда във филма „Трите хикса: Завръщането на Ксандър Кейдж“, позира за корицата на новия брой...

Брад Пит и Анджелина Джоли с първо общо изявление ...

Изглежда най-одумваната холивудска двойка напредва с процедурата по развода....

Бодибилдърка се похвали с мускулите си в Иран, арестуваха я

Бодибилдърка в Иран бе арестувана за публикувани "неприлични" снимки в социалните сайтове, в които се вижда как тренира. Жената била призната за в...

Чарли Шийн подкара Риана, изгаври се и с колежки

Чарли Шийн отново извади пиперливия си език, този път срещу своите колежки от Холивуд и бивши екранни партньорки. Запитан коя измежду Селма Блеър,...

Гаджето на принц Хари най-накрая се запозна с Кейт ...

Връзката между принц Хари и актрисата Меган Маркъл е все по-сериозна....

Пълничка 15-годишна балерина очарова света с грация ...

Лизи Хауел стана известна със своите пищни форми, които не й пречат да танцува балет по-добре от връстниците си....

Продават използвана от Райън Гослинг дъвка

Може Райън Гослинг да я е дъвкал (ех!), но не сме сигурни, че бихме си я купили....

Гери Халиуел дари със син Кристиан Хорнър

44-годишната Гери Халиуел роди син на съпруга си Кристиан Хорнър, шеф на тима на „Ред Бул“ във „Формула 1“. Тя пусна и първи кадър на бебето в Twi...

Чар или бедствие: Маги Желязкова показа мускулесто дупе

Мисис България се хвали с постиженията във фитнеса...

Брад Пит изглежда по-добре от всякога след ...

Актьорът е отслабнал след развода, но не от мъка....