Как да говорим с децата си за алкохола

Децата ни започват да се напиват от все по-ранна възраст. Защо го правят?

По същата причина, поради която и ние се напивахме като ученици - защото искахме да сме големи, да решаваме сами, да се почустваме по-силни, да се справим със задръжките и срама, за да се направим на интересни....

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАКАКВО СЕ СЛУЧВА С МАЙКАТА СЛЕД РАЖДАНЕТОКАК ДА СПРЕМ ХРЕМАТА ЗА ЕДИН ДЕНСНИМКИТЕ ВЪВ ФЕЙСБУК - ПЪРВО МИСЛИ, ПОСЛЕ СПОДЕЛЯЙВРЕМЕ ЗА ПАЩЪРНАК

С тази разлика, че сега възрастта е паднала до немислимите 11-12 години.

А това вече е достатъчно притеснително.

Срещнахме се с психолога Яна Алексиева по време на една нетрадиционна родителска среща... в бар.

Целта на тези срещи е да се говори за децата и алкохола в по-свободна обстановка. Често присъстват известни личности, сами те родители и психолози, с които заедно да намерим път към сърцата на децата си така, че да ги предпазим от проблемите, доколкото е възможно.

Кога да обясним най-рано на детето за алкохола?

Темата за алкохола става интересна в още най-ранна детска възраст, тъй като детето забелязва, че ние възрастните пием нещо, от което не даваме на него. Яна Алексиева

Снимка: 8pm

Това, което бих посъветвала, е винаги когато детето прояви интерес към темата за алкохола, да му се отговаря, да не се пренебрегва темата или да се опитваме да се измъкнем.

Най-добре е детето да получи информация за важните теми от значимите възрастни, тоест от родителите си и впоследствие от учителите.

Конкретно подходяща и вече наложителна възраст за въвеждането на темата за алкохола е преди навлизане в юношеството (4-5 клас), когато все още децата ни имат търпение да ни слушат.

Като разговорът трябва да е приятен, ненатоварващ и да не е дълъг и с елементи на поучение.

Важно е родителите да са откровени и търпеливи.

Не е случайно, че и ние сме избрали точно тази възраст за срещите с родители, които провеждаме.

Родителите често казват на децата си Пиенето е за големите". Децата обаче разбират това буквално - Ако пия, значи съм голям. Често точно това е причината да се видят пияни петокласници например...

Снимка: ThinkStock

Не е случайно, че децата посягат към алкохола точно във възрастта на съзряване, алкохолът е много лесен и за съжаление достъпен символ на това децата да си кажат "Аз пия, значи съм голям".

По-скоро на мен ми се иска да насоча въпроса в посока на това да наблегнем и да помогнем на детето да се познава по-добре, да познава чувствата си, да има хобита и други важни неща, които да прави, за да се чувства значимо.

Когато има да ходи на тренировка, няма да има време да мисли дали да пие. Самата му среда ще е такава, че ще има по-интересни теми за разговор и по-интересни неща за правене.

Много е важна връзката между родителите и децата им да се поддържа, да има доверие помежду им и да имат качествено време, което да изкарват заедно.

Тийнейджър се прибира пиян вкъщи. Какво да направят родителите му?

В никакъв случай не трябва да го наказвате. През строгите наказания по-скоро отдалечаваме децата си, отколкото да се чувстват подкрепени.

Това, което бих съветвала, е родителите първоначално да се погрижат за децата си, чисто физически ( да ги сложат да си легнат или да им помогнат да се изкъпят) и след това когато и двете страни са се поуспокоили, е важно да се проведе разговор, родителите да споделят чувствата си, да поговорят, да не избегнат момента, а след време да го използват като средство за манипулация.

Няма нужда обаче разговорът да е тип морализаторство.

В почти всички случай и децата се чувстват виновно и напрегнато от това, че са прекалили с алкохола. Може да използвате и хумор и шеги, децата са личности които разбират.

Снимка: ThinkStock

Родителите трябва да са готови и за един сериозен разговор, ако зад това, че децата са пили, има друга причина- любовно разочарование, проблеми вкъщи, проблеми между родителите, проблеми с приятели или в училище.

Да пием ли с децата си?

В България битува мита за топването на пръстче, изпиването на пяната бира.

Мисля, че децата могат да минат и без това. То е като с вредната храна. Знаем,че има едни определени неща, които не бихме дали на децата си и знаем, че са малки.

Може да се обясни защо не трябва да се пие до определена възраст. Алкохолът уврежда клетките, човек не разсъждава правилно, не може да се контролира и т.н.

За по-големите дори е съвсем разбираемо, когато им се сподели факта, че по време на съзряване децата нямат онези ензими, които разграждат алкохола в организма, тоест той е още по-вреден.

Но, все пак знаем, че след определена възраст когато връстниците станат по-важни, когато започне времето на купони, може трудно да въздействаме на децата си да не пият, затова разговорът трябва да върви и в посока на умереност и мярка, ако все пак детето реши да опита и пие алкохол.

Снимка: ThinkStock

А да пием ли изобщо ПРЕД децата си?

Родителският модел безспорно е основният, който формира децата и мирогледа им, ценностите им. Но, децата трябва да живеят в истината и реалния живот.

Тоест няма как никога да не пием, да се правим на въздържатели, ако не сме такива.

Важно е детето да вижда, че в семейството му се пие умерено и в определени моменти и че алкохолът не е поставен на пиедестал, който гарантира забавление или пък разрешава проблеми.

Как да различим експериментите в тази сфера със сериозния проблем с алкохола? (въпросът не е само за децата, някои от възрастните също не осъзнават кога алкохолът вече е проблем)?

Мисля, че има достатъчно признаци и то в дълъг период от време, в който може да се забележи, че експериментът вече не е само експеримент.

Трябва да наблюдаваме емоционалното състояние на човека, дали променя настроенията си, по-затворен ли е, дали припознава алкохола като спасение.

Но, най-важното е не губим човешката си връзка с този човек и да се опитваме да му окажем подкрепата, от която има нужда.

Най-добре в такива случаи да се потърси помощ от специалисти.

Повече информация за кампанията може да се види на сайта www.predi18.org

Още от Родители и семейство

Трябва ли бременните жени да избягват козметичните продукти?

Учени предупреждават, че бременните жени трябва да избягват да използват козметични продукти. Съединение, намерено в повечето дезодоранти, червила и п...

7 януари – Честит имен ден на Иван и Ивана!

На 7 януари православната църква чества Ивановден – денят на свети Йоан, който кръщава Иисус Христос в река Йордан. Свети Йоан Кръстител е нарич...

Ето колко калории горим, докато вършим домакинска работа

За тези, които не желаят да вършат домакинската работа, знанието, че с тази дейност може да се изгори значително количество калории може да бъде добра...

Идеалните подаръци за пораснали момчета

Ако още не сте успели да подарите на любимите си хора нещо хубаво за празниците, не е късно. Обикновено най-трудно решаваме какъв подарък да вземем на...

Д-р Енчев прибра Теди Велинова и малката София у дома

Д-р Ангел Енчев подари на съпругата си Теодора Велинова златен часовник в знак на благодарност, че на 6 февруари го дари с дъщеричка. Малката София и...

1 февруари – Трифон Зарезан

На 1 февруари отбелязваме Трифон Зарезан, празникът на лозарите, кръчмарите и виното. По стара традиция рано сутрин стопанката на дома омесва и опича ...

Убиваме децата си и го наричаме „любов“

Любовта е търпелива. Любо...

6 януари – Честит имен ден на Йордан и Йорданка!

На 6-и януари честваме празника Богоявление – денят, в който според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йо...

CELLfie - Новата луда мода при бебешките снимки

Всички вече знаем какво е селфи, думата се сдоби с официално значение и навлезе в почти всички езици. Ако все пак някой не е наясно, думата произхожда...

Д-р Енчев и Теди Велинова имат дъщеря

Теди Велинова е станала майка за втори път, с това се похвали съпругът ѝ д-р Ангел Енчев във Facebook. Стилистката е родила дъщеря, която носи името С...