Нека ви разкажа

За него няма да намерите нищо в гугъл, няма да чуете клюка в някое кафе, няма да говорят за него по телевизията, няма да ви го препоръча колежка, трудно ще го откриете сред многотиите в книжарниците, където мястото за стойностната българска литература е все по-малко.

Не го познавам и аз. Не знам къде живее. Има ли жена, деца, какво работи. Но неговите истории искрено ме спечелиха и изненадаха, затова искам да ви разкажа.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАПОЧИТАМЕ СВЕТА ТАТЯНАЗА ДОБРОТО ТРЯБВА ДА СЕ ГОВОРИСТУДЕНОТО ВРЕМЕ НЕ ОЗНАЧАВА СКУКАСТРЯСКАЩАТА ТАЙНА НА ОСТРОВ БАЛИ

Цветът на доброто" е сборник с разкази, написани от Светлослав Дончев, с много любов към човека и с истински талант на разказвач като от времето на големите майстори в жанра. С чувствителността на човек като от миналия век, с лекотата на опитен майстор, почти анонимният разказвач ни разкрива един шарен свят от различни човешки съдби на обикновени хора.

Никой от героите му не е изключителен, не е нито добър, нито лош, но историите, които им се случват са онези частици човешкост, които карат сърцето ни да трепти.

Краткият разказ е труден и неблагодарен жанр. Чете се бързо, но и бързо се забравя. В днешно време живее повече в интернет и в специализираните литературни издания. Сборниците с разкази, ако не са на някой нашумял автор, рядко успяват да предизвикат особен интерес.

Свикнали сме да свързваме разказите с перото на Йовков и Елин Пелин или с това на Чехов и Мопасан. А това са все автори от списъците със задължителна литература.

Днешно време като че ли повече се издават и четат романи. Обяснимо.

Снимка: ИК Жанет 45

Но разказите имат особено очарование, и удобството бързо да влезеш в историята. Иска се обаче майсторлък да можеш в рамките на няколко страници да изградиш характери, да заплетеш сюжет и да развълнуваш читателя. Да му покажеш тъмните кътчета на душата и светлите стремления на духа. За радост нашето непознато пораснало момче -разказвач умее всичко това.

За Чехов, безспорно един от най-големите майстори на краткия разказ, казват, че е особено жесток към героите си, но неговата привидна жестокост крие всъщност огромната му любов към човека. Към дребните му слабости и големите му възможности.

Ще ви предложа и един женски поглед към краткия разказ. Наскоро излязлата книга на Ганка Филиповска 30 щриха за любовта". След безспорния ѝ успех с предишните разкази, събрани в Сонет 103", и този път дръзката и талантлива варненка ни предлага голяма доза оголена човешка болка от/за любов.

Разделени на две части - Графика и Сграфито, нейните любовни щрихи ни рисуват картини на страшни, но красиви човешки съдби. Всъщност по-точно е да кажа - разтърсващи, покъртителни, спиращи дъха. Особено въздействащи са разказите от втората част, които са истории от минали времена, случили се по кърджалийско, турско, както и по време на тъжното и черно скиталчество и страдание на бежанците от Тракия.

Снимка: Жанет 45

Все истории, изпъстрени с много кръв и смърт, но и с онази голяма любов, с която ни обича Господ, но с която са се обичали людете от онези времена.

Това са като че ли оживелите истории, стоящи зад стотиците народни песни, останали в съкровищницата на величествения ни фолклор. Никой днес не се пита случило ли се е това, за което се пее в тежките странджански, тракийски и родопски песни, но всеки натръхва от красотата и силата им.

И макар на пръв поглед да няма нищо общо между разказите на Ганка Филиповска и тези на Светослав Дончев, аз откривам общото желание да държат будна и жива традицията на майсторското и сладкодумно като на седянка разказване на онези истории, които с малки стъпчици, една по една отварят в душите ни място за състрадание, милосърдие, доверие, вярност, всеотдайност, любов. Правят го с таква лекота и в същото време с майсторство и безспорен талант.

В моята лична библиотека тези две книги стоят до прекрасните разкази на Людмил Тодоров, есетата-проповеди на Теодора Димова (Четири вида любов"), спортните истории за чудесата на човешкия дух на Иво Иванов (Кривата на щастието").

Още от Интересно

Това, което жените не обичат да чуват

Понякога, когато мъжете правят комплимент на жената до тях, не осъзнават колко снизходително звучат. И така на пръв поглед безобидните коментари в...

30-дневно предизвикателство: почистете дома си!

Никога не е късно да започнете това предизвикателство и да направите дома си едно по-хубаво място. Просто започнете днес и следвайте плана 30 дни. Пла...

Обичах един мъж, гледах го в очите и си казвах: „Господи, колко си ми нужен!“

"Всяка жена среща мъж, който разделя живота ѝ на две: преди срещата с него и след това.""Има хора, уютни като роден дом. Прегръщаш ги и разбираш: аз с...

Как казват „Здравей“ по света?

Най-разпространеният поздрав у нас несъмнено е ръкостискането, но в различните краища на света съществуват най-невероятни и разнообразни начини да каж...

30-дневно предизвикателство: почистете дома си!

Никога не е късно да започнете това предизвикателство и да направите дома си едно по-хубаво място. Просто започнете днес и следвайте плана 30 дни. Пла...

Как да приемате критиката като интелигентен човек

Основателят на сайтовете Insight и Inc - Джъстин Барисо, твърди, че един от най-сигурните методи за успех е да се вслушвате в градивната критика. Малк...

Срамна работа, ама хубава

Преди няколко дни попаднах в часа по танци в едно столично училище, който води хореографът Петър Илиев като част от програмата “Танцуващи хлапет...