Събуди се и живей! Интервю с Магдалена от Naturelita

Отвън бе мразовито, зимно утро, а в уютното кафене на партера на офис-сградата на редакцията ухаеше на свещи с аромат на канела и ябълки. В уречения час на срещата ми с Магдалена, нито минута по-късно, се появи и самата тя - висока, елегантна, с лека походка и лъчезарна усмивка.


Поканата за интервю, която ѝ отправих преди празниците, и която тя с охота прие, се роди спонтанно. Познавам добре блога ѝ за здравословно хранене Naturelita, следя го от почти година вече, а съвсем наскоро се появи и първата ѝ книга -По-здрави бебета. Всичко за храненето от раждането до 2 години". Исках да я видя на живо, да я разпитам повече за професията ѝ като нутриционист, която в България все още не е особено популярна, да почерпя знание и вдъхновение за храненето и здравето като цяло и да я разпитам нещичко и за новата ѝ книга, която ще бъде полезно четиво за всяка бъдеща или настояща майка. Магдалена бе така мила да ми сподели всичко, от което се интересувах, и дори след интервюто не спрях да задавам въпроси и да я бавя за предстоящия ѝ работен ангажимент. Но се надявам, че ми е простила натрапчивото любопитство. А сега ви предлагам да прочетете и интервюто, което тя даде за Woman.bg...Представи се с няколко думи.

Казвам се Магдалена и съм завършила холистична нутриционистика. Това е канадска специалност, която е близка до диетологията с елементи на психология. Метод, който гледа на човека като на едно цяло от навици, убеждения, начин на живот и се стреми да му предложи начин на хранене, който да не бъде режим или диета, а ежедневие, което следва неотменно, ежедневие, което го изпълва с енергия и жизненост. При различни заболявания правилното хранене може да помогне за тяхното лечение или преодоляване, без, разбира се, да гледаме на него като на някаква панацея, без да отричаме традиционната медицина и другите форми на лечение. В случая се търси холистичният подход.

Като цяло забелязвам, че си доста умерена. Ти допускаш в един здравословен начин на хранене включването не само на растителни продукти, но и на животински, които, разбира се, произхождат от контролирана среда - пасищни животни, свободно гледани кокошки и пр. Доколко е важен за теб този баланс на фона на все по-честото залитане в крайности като веганизъм, суровоядство и пр.?

Аз съм против залитанията и излизането от баланс. В България стана модерно през последните години хората да се делят на подобни групи - вегани, последователи на Дюкан, различни форми на диета като 90-дневната. Истината е, че в началото всеки един контролиран начин на хранене може и ще даде някакви резултати. Хората, които преминават на изцяло растителна храна, всъщност се подлагат на детокс. Те се чувстват пълни с енергия, по-жизнени, често пъти различни заболявания биват излекувани или поне овладени до известна степен. И това ги прави много запалени последователи на въпросния хранителен режим, до степен такава, че започват да го проповядват и опитват да го налагат на хората около себе си. Истината е, че с течение на времето един такъв ограничаващ начин на хранене носи със себе си и различни последици. Например, дефицит на Омега 3 мастни киселини, недостиг на цинк и желязо. С течение на годините у тези хора, не при всички, но в един сериозен процент от тях, започва да се наблюдава недостиг на мазнини, слабост, проблеми с фокусирането, със запомнянето на информация, суха кожа, чупливи нокти и т.н. Опитът ми показва, че ако от менюто се премахнат определени хранителни групи, е необходимо липсата им да се балансира с подходящи хранителни добавки. В противен случай неминуемо се стига до нарушения и хранителни дефицити.

Какво те подтикна и вдъхнови да започнеш да изучаваш храната, здравето и благоденствието на хората посредством нея? Здравословен проблем, залитане по някаква wellness мода или чисто вътрешно притегляне към тази материя?

За мен това бе част от пътя към търсене на лично призвание. Първата ми професия е свързана с икономика, работех в голяма фирма, където се научих на много неща като професионализъм, самодисциплина, внимание към детайлите и т.н. Но в същото време усещах, че това не е истинското ми призвание и че искам да правя нещо различно. Винаги, когато си задавах въпроса какво всъщност искам да правя, се редуваха отговори от тип на искам да работя с хора", искам да ги вдъхновявам да живеят по-добре", искам да мога да пиша и да творя", а в същото време като един типичен Телец винаги съм обичала хубавата храна, гурме храната. Когато научих за професията нутриционистика и попаднах на институти, в които се преподава тази специалност, открих пресечна точка на всичко онова, което харесвам да правя, и реших, че това е моето нещо, това е моят път. Записах да следвам в Канадски институт за природно хранене (CSNN). След като завърших, продължих да се обучавам в различни формати, курсове и тренинги и вече практикувайки професията си да научавам много от самата работа.Супа със сладък картоф, морков и джинджифил

Кои са нещата, които се промениха в теб и за които си най-благодарна?

На първо място, смятам, че станах много по-толерантна, приемаща, разбираща и неосъждаща хората.

Сблъска ли се с неразбирането, та дори и раздразнението на околните, когато започна да променяш начина, по който възприемаш храната и здравето?


Давам си сметка, че всеки от нас върви по своя път и на всеки му отнема различно време да стигне до определено място, до конкретна цел. Например, в началото, когато започнах да се занимавам със здравословно хранене, както повечето хора, които откриват нещо ново и искат да го предадат на своите близки и приятели, започнах да ги убеждавам колко е добре за тяхното здраве да променят храненето си, да не консумират това или онова и съвсем нормално това се посрещаше с неразбиране и с резистентност. Хората, които са свикнали с определен начин на живот, не приемат лесно наложената им отвън промяна. Постепенно осъзнах, че това не е правилният подход и че не можеш да накараш никого насила да промени себе си и начина си на живот. С времето станах наистина много по-толерантна и приемаща. Не се опитвам да съм проповедник, налагащ някакви нови порядки. В същото време, когато някой ме потърси за съвет, за помощ, винаги съм готова да я дам, при това без излишна доза критика към ситуацията, в която човекът е изпаднал.

Ти си известна на българите с блога за здравословни съвети и рецепти Naturelita. Разкажи повече за него - кога и как се реши да стартираш блога, какви трудности срещаш преди и сега в поддържането му?

Стартирах блога още докато учех в института по природно хранене (CSNN). Първоначално, идеята ми беше да си комуникирам с хора от целия свят, които се интересуват от този начин на живот, затова и блогът беше изцяло на английски език. В последствие, когато започнах да практикувам професията в България, исках да стигна до повече хора тук и поведох блога на български. До момента в него има много рецепти и полезни съвети за хранене, но от тази година планирам доста сериозна промяна - от блог ще се превърне в сайт. Освен традиционните рецепти, вече ще има много повече съвети, програми, безплатни електронни книги и видеа, уебинари... Всичко това постепенно ще се превърне в една платформа, с която ще мога да демонстрирам отношение си към храната и храненето, към холистичния начин на живот и се надявам да достигна до повече хора през глобалното виртуално пространство.

Какви са впечатленията ти за българската жена - доколко насериозно взима храненето и ползите от него, опитва ли се да приобщи към новия си начин на живот семейството и близките и с какъв успех?

Впечатлението ми е, че сред българските дами все по-често се появява интересът към здравословното хранене, разбирането, че то е в основата на здравето и добрата визия. На лице е желание да научават повече и да съумяват да прилагат здравословното хранене на практика както за себе си, така и в семействата си. Осъзнавам, че това е дълъг и труден път и не всички са готови за него. Все още не е голям процентът на жените, възприели здравословното хранене като начин на живот, а не като поредната модна диета. Но съм сигурна, че в бъдеще това ще се промени. Често пъти катализатор за това да се насочат към здравословното хранене е появата на децата. Когато една бъдеща майка или майка на малко бебе иска да избере най-доброто за своето дете, разбира, че личният пример далеч не е без значение и че на първо място трябва да се погрижи за собственото си добро хранене, за да може след това да помогне и на детето си да се храни пълноценно и разнообразно.

Не е ли много скъп този начин на живот - плодове, зеленчуци, ядки, семена, супер храни, яйца от свободни кокошки, месо и млечни пр...

Още от Звезди

Цвети Стоянова: Нищо не съм видяла от живота, тепърва излизам по заведения

Цвети Стоянова, която оцеля след опит за самоубийство, се опитва да забрави периода си на гимнастичка. „Може да звучи странно, но това не беше ед...

Учени от „Харвард“ откриха как да си подсигуриш ...

И определено не е чрез самоизтъкване....

Ирина Шейк изглежда зашеметяващо при първата си ...

31-годишният супермодел на Victoria's Secret се появи в изрязана рокля на кинофестивала в Кан....

Чар или бедствие: Кейти Пери заложи на леопардови щампи

Певицата бе хваната от папараци в Лондон...

Chanel предлагат луксозен бумеранг на цена 1500 долара

Интересен аксесоар, който не сме се сещали да носим....

Ники Михайлов – без отбор, но с нов татус

Националът по футбол и гадже на Николета Лозанова - Николай Михайлов, отдавна е пристрастен към туша. Затова не е кой знае каква изненада да видим...

Мика Стоичкова призовава да не се страхуваме да кърмим на публични места

Кърменето на бебчо е най-нормалният и мил процес. Българката все още се притеснява като че ли да го прави на обществени места, но в това няма нищо сра...

Има ли надежда за Бранджелина? Пит и Джоли на тайна среща

Холивудските актьори Брад Пит и Анджелина Джоли, които в момента са в процес на развод, започнаха тайно да се срещат, съобщава Hollywood Life, поз...

Джони Деп: Ще бъда карибски пират, докато не стана на 150!

Джони Деп сериозно промотира последния епизод на „Карибски пирати. Отмъщението на Салазар.“ Звездата гостува в шоуто на Елън Дедженеръс и водещата...

Бела Хадид отново се разголи на кинофестивала в Кан

Получаваме дежавю от миналогодишния кинофестивал в Кан. Бела е призвана да носи рокли с цепки до гърлото....