Женската гледна точка: 30 неща, които трябва да направиш преди 30

Казват, че февруари е "мъжкият" месец, а март пък бил "женски". Подобни категоризации не са ни любими, но решихме все пак да проверим - наистина ли представителите на Марс и Венера са толкова различни в мисленето, любовта и цялостното си отношение към живота?

За да си отговорим на тези въпроси, поканихме в продължение на няколко седмици да ни гостуват двама популярни блогъри - мъж и жена.

Миналия понеделник писателят Стефан Кръстев, известен във виртуалното пространство и като Cefules, състави прекрасен списък с 30-те неща, които според него един мъж трябва да е осъществил в живота си преди да навърши 30 години.

Помолихме и Мария Василева от блога "Разпилени парченца" да направи същото, само че по отношение на дамите. Резултатът отново е вдъхновяващ. Предлагаме ви да го прочетете и да направите собствената си равносметка.

Казват, че годините между 20 и 30 са определящи за това какъв ще бъде животът ни...

Не знам дали всички мои 30 неща важат за всички жени (момичета?) под 30, но знам, че това са най-важните уроци и преживявания за мен. И не, не съм ги отметнала всичките. Все пак съм на 28!

И така, преди да навърши 30, една жена трябва:

1. Да се научи да се предизвиква. Да живее с и от адреналин. Да заобича риска. Иначе казано, да преодолее страховете си.


2. Да си намери хоби. Не само, че след тежък работен ден или седмица е хубаво човек да има нещо любимо за отмора, но и защото хобитата са супер тема за малки и големи разговори, срещат те с интересни хора. И те правят по-интересна.

3. Да се научи да танцува. В моето съзнание жените са (сме) извор на живот, на енергия, на страст, на любов... Не се сещам за по-добро изразно средство от танца.

4. Да тренира чувството си за хумор. Тук е важно да спомена, че хуморът е заразен. Ако имаш готини, весели приятели, чувството за хумор си идва естествено. Важно е да се тренира и самоиронията.

5. Да говори пред публика. Малко умения са по-важни от умението да говориш добре - спокойно и убедително. Ако не се чувстваш комфортно в тази роля, намери начин да го тренираш: курсове, книги, лекции. Цял живот ще ти се налага в различни ситуации да защитаваш мнението и интересите си. И трябва да го правиш добре.

6. Да се научи да слуша. Жените сме склонни повече да говорим и по-малко да слушаме. Но какво гласи приказката - имаме по една уста и по две уши, за да слушаме повече, отколкото говорим. Понякога така се раждат най-добрите идеи. А и има моменти, когато тишината между двама души е вълшебна...

7. Да си води дневник. Дори да е за кратко, воденето на дневник е навик, който ще се отплати. Успокоява те, подрежда те, дава ти опорни точки. И действа като машина на времето.

lilie Mélo
8. Да се научи да готви. Кой каквото ще да казва, истина е, че мъжете оценяват високо добрите кулинарни умения. Освен всичко, те са знак и за грижа.

9. Да се научи да спестява. Знам, че е трудно и че онези разкошни обувки може и да не те дочакат, ако ей сега веднага не си ги купиш. Но колкото по-рано се изгради подобна култура, толкова по-уверена и спокойна ще се чувстваш.

10. Да научи чужд език. Най-добре два. Английският е a must, каквото и да говорим. Езиците носят свобода.

11. Да живее извън дома. Най-добре веднага след завършване на средното образование. А най-въздействащо е в същите тези години да поживееш сама в чужбина. Усещането е много различно, когато не всичко е на 2-3 часа път или един телефонен разговор. Уроците са по-големи и се помнят повече.

12. Да пътува много. Човекът е човек, когато е на път. През новите места опознаваш себе си.

13. Да работи. Каквото и да си говорим, не е работа да си без работа. Изключвам майките с (малки) деца, защото годините ме научиха да уважавам този избор на посветеност, когато ситуацията го позволява. Иначе, колкото по-рано човек започне да работи, толкова по-добре. В никакъв случай обаче не споделям феминизма в крайностите му.

14. Да си избере кауза. Когато правиш добро на обществото и/или света, правиш добро и за себе си.


15. Да се научи да снима. За целта трябва не голяма инвестиция в апарат и малко време. Крайният резултат си заслужава, защото нека не се слъжем - всички забравяме. Колкото повече снимки, толкова повече спомени. Ако снимките са добре направени, удоволствието от пътуването назад през годините ще е двойно.

16. Да заобича спорта и движението. Даже не само движението, но да се научи да полага грижа за себе си. Да си подарява време за здраве и красота.

17. Да се научи да търси обратна връзка. Има хора с много ясна и правилна преценка за себе си, но те са единици. Останалите имаме нужда от коректив. Обратната връзка не е нещо, срещу което да се бунтуваш, а което да чуеш и осмислиш. Разбира се, има значение кой ти я дава.

18. Да си намери ментор. И е, и не е свързано с точка 17. Менторът е повече от човек, който ти дава обратна връзка. Той е и модел за подражание. На него може да разчиташ за съвет и посока. Може да бъде някой в сравнително близкото ти обкръжение, или човек, на когото се възхищаваш и сама си му предложила да ти стане ментор. Звучи страшно, но повечето хора по-скоро биха се поласкали.

19. Да си открие стила. На дрехи, на аксесоари, на места, които обича, на музика, на всичко. Стилът показва порастване. Показва, че човек вече е в мир със себе си.

20. Да се научи да шофира. Свобода на движението. Независимост.

21. Да е ОК с хаоса, но и да знае що е то agenda. Да управляваш времето си е безценно умение, което на практика много малко хора владеят. Независимо дали са на 20, 30 или 50.


22. Да се влюби. Тук каквото и да кажа, е излишно. Любовта носи смисъла на дните.

23. Да бъде с разбито сърце. Така де, как иначе ще знаеш какво е? Пък и ще минеш през цяла дъга нови емоции.

24. Да бъде сама. За да може човек да има хармонична връзка, първо трябва да се е научил да бъде сам. За да не се вкопче после в друг човек. Да не задушава.

aleksandra88/deviantART
25. Да се научи да се грижи за приятелите си. С всяка година, времето ни става все по-малко: работа, мъж, деца, куче... Така и срещите ни с приятели често остават извън графика. Когато обаче го осъзнаеш и се обърнеш назад, ще има толкова много пропуснато, че подхващането от този момент нататък ще е или трудно, или невъзможно. Затова полагай грижи навреме.

26. Да запомни, че ако иска да се развива, трябва да излезе извън зоната си на комфорт. Тук може да се върнете към началото на списъка. Накратко, учим само, когато сме извън зоната си на комфорт. Удобството предполага единствено рутина, навик, застой.

27. Да се научи да поема отговорност за съдбата си. Сигурно сте чували онази приказка, че ако нямаш план, всяко пристанище може да ти бъде крайна спирка. Да, ама ние не искаме всяко пристанище. Искаме да сбъднем мечтите си. Затова си ги представете в 3D и ги запишете.

28. Да си направи план. Даже няколко - за годината, за 5 години, за 10. Не, че ще ги изпълни всичките, но като се изгуби, ще знае къде е и закъде е тръгнала.


29. Да зареже всичко и да започва отначало. Най-хубавото на тези години е, че новото начало не е страшно. Още се чувстваме млади, свободни, безгрижни. Каквото не стане днес, ще стане утре. Това усещане и свободата, която носи, трябва да се използва.

30. Да изгледа "Why 30 is not the new 20". Въпреки всичко казано дотук.

Бонус: Да се научи да казва "не". Да не дава по 1000 втори шансове. Да цени повече и себе си, и времето си. Да се научи да не живее в миналото, а тук-и-сега с поглед напред в бъдещето. Да осъзнае, че майките понякога (често?) са прави.

А най-важното? Най-важното е, че думичката "трябва" не същестува. Заменете я с "искам". Бъдете себе си и се харесвайте! Няма по-секси от жена със самочувствие.

Още от "Мъжката и женската гледна точка":

Мъжката гледна точка: За лъжата и изневярата
Женската гледна точка: За изневярата и годините

Мъжката гледна точка: 45 причини да се влюбиш
Женската гледна точка: Влюбвам се, когато...

Ако искате да следите тази и други рубрики в Jenite.bg, можете да се присъедините към нашата страница във Facebook!

Още от Интересно

5-те принципа в живота на всяка зодия

"Не отлагай за утре това, което можеш да свършиш вдругиден!" "Романтиката е за посредствените хора." ...

Отиде си Роро...Почивай в мир!

„Приятели, буквално ме няма през последните два дни. На легло съм. Имам нужда от любовта ви“, написа във вторник култовият водещ от ММ...

Изложба съблече българския мъж

Темата за голото мъжко тяло е широко застъпена в необятния свят на изкуството. Виждаме го в наследството на древните цивилизации, в стенописите на хри...

Стилни и креативни в избора си на плочки за баня!

Как да изберем подходящите плочки за баня? Уморени сте от скучния и доста остарял външен вид на банята си? Време е за промяна! Цялостното изграждане н...

Онова, дето го правиш в спалнята, не го прави на работа!

Над половината от офис служителите във Великобритания са флиртували на работното си място, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на р...

Всеки от нас има нужда от онази живителна сила - прошката

Прошка. Една-единствена дума, а значи толкова много. Една дума, а изисква толкова много усилия. ...

Скарлет Йохансон: Не е нормално да си моногамен

Вижте какво още сподели актрисата за семейния живот пред "Плейбой"...

Какво е парено тесто и как да го приготвим

Французите си приписват авторството на лекото парено тесто или, както те го наричат pâte à choux, от което се получават пухкавите и ...

Mamma mia: Как да къпем и масажираме бебето през първите няколко месеца

В новия епизод Меги ще ви запознае с най-новия член  на Mamma Mia – Мишел. Тя ще ви покаже колко са полезни масажите за бебето и как да го...

Созопол - топ европейска дестинация за 2017 г.

Няма турист, който да е посетил слънчевия Созопол и да не е възкликнал с думите на поета: "Стреснат, трогнат, очарован!" Красивата крепост...