Любопитни факти за модата

Повечето от нас се интересуват от модата, а дори и тези, които твърдят, че тя не е за тях, поглеждат скришом как са облечени другите. Подбрали сме ви десет любопитни факта за нея, които ще ви изненадат.

1. Прашки (дамско бельо)

Разновидност на днешните прашки е била изобретена в Ню Йорк още през 30-те години на ХХ век. По това време кметът на града бил вбесен от факта, че танцьорките излизали пред публика абсолютно голи.

Той заповядал на всички актриси да се прикрият незабавно. Тогава жените измисли модел гащи, който прилича на съвременните прашки.

2. Пола

Историята на появата на полата има корени в дълбоката древност - по всичко личи, че това е еволюирала бедрена препаска.

В началото поли са носели не само жените, а и мъжете. А появата на полата като част от женския гардероб се отнася към ХVI век.

3. Понятията "винтидж" и "ретро"

Говорейки за мода, малко от нас си дават сметка за разликата между "винтидж" и "ретро". Моделиерите казват, че "винтидж" вещите се отнасят за модата през 60-те години на XX век. А "ретро" - това са неща от по-късно време.

4. Ръкавели / копчета на ръкавите

Замисляли ли сте се защо на ръкавите на мъжките сака и на женските жакети се пришиват копчета или се слагат ръкавели? Какви функции могат да изпълняват те?

Оказва се, че това е изобретение на Наполеон Бонапарт. Той заповядал да се зашият копчета на ръкавите на куртките на войниците, за да се откажат от лошия си навик да ги използват за носни кърпички.

5. Смокинг

Названието на това вечерно черно сако идва от английското smoking - пушене. Пушещи дами в приличното аристократично общество са се срещали рядко и мъжете, за да им угодят, отивали да пушат в специална стая.

За да не се пропият дрехите им с миризма на цигарен дим, те обличали специално сако, което имало сатенени ревери. За връх на невъзпитанието се смятало да изтръскваш пепелта от пурата, тя трябвало да падне сама. И ако случайно попаднела на ревера, много лесно се изтръсквала от сатена без да оставя следи.

6. Бермуди

Женските бермуди се появили през 1930 г. На жените от Бермудските острови било забранено да оголват бедрата си на обществени места.

Затова те взели популярните тогава шорти и малко ги удължили, за да стигат до коляното.

7. Детски дрехи

Оказва се, че специализираните детски дрехи са се появили съвсем неотдавна. Първите опити да се създаде детски костюм са се осъществили чак през ХIХ век.

Дотогава децата обличали малки размери на дрехи, предназначени за възрастните.

Това било свързано и с мисленето в обществото. Например малкото момиченце трябвало да прилича на умалено копие на благородна и сдържана лейди.

8. Модните дефилета

Сега за ревюта се харчат огромни суми пари. А през XVI век моделиерите се стараели да свеждат разходите си до минимум. За да бъдат показани модните колекции не били нужни даже манекенки.

Понятията "манекенка" и "модел" се появили през XIX век. До тогава всички дрехи на моделиерите се показвали на кукли.

9. Бастун

Сега бастунът се асоцииа с нещо, което е необходимо на възрастните хора. Но всъщност той може да бъде оригинален аксесоар. Например френският писател Волтер имал колекция от 80 бастуна.

С няколко по-малко имал Жан-Жак Русо. Модата на бастуните буквално заляла Франция. С тях ходели и мъжете, и жените.

10. Ветрило

Сред цялото разнообразие от ветрила съществували особен вид театрални такива, които освен основното си предназначение изпълнявали и други помощни функции.

Зрителите пишели и рисували по тях части от пиесите и програмата на представлението. А актрисите понякога си записвали текстовете, които им е трудно да запомнят.

Доротея Николова / Binar.bg

Още от Мода

Какъв тоалет избра първата дама за клетвата на президента Румен Радев

Румен Радев положи клетва като президент пред Народното събрание. Новоизбраният президент пристигна в парламента, придружен от съпругата си Десислава ...

Красив гердан от стари дънки (галерия)

С големи и цветни камъни, с флорални мотиви, метални елементи и т. н. Герданите са едни от любимите ни аксесоари. В модните бутици можем да открием ка...

Синди Крофърд все така сияйна и на 50 години

Синди Крофърд все така сияйна и на 50 години Със своя външен вид 50-годишната Сидни Крофърд само предизвиква възхищение. Кралицата на модните подиуми...

Идеи за нестандартни празнични прически (галерия)

  Галерия По-различни коледни прически 9 снимки Какво са празниците без подобаваща прическа? Не само облеклото е важно,...

Звезден блясък от Ели Сааб за пролет-лято 2017 (галерия)

Блясък по модния подиум, блясък и в моделите! Такова бе представянето на пролетно-лятната колекция за 2017 година на Ели Сааб. Моделите дефилираха въ...

Цветни идеи за празничен маникюр (галерия)

  Галерия 15 идеи за празничен маникюр 15 снимки Празничният маникюр е от огромно значение за една дама. Той не само ка...

Сребристо и флорални мотиви от Марк Джейкъбс за пролет-лято 2017

Високи платформи, асиметрични линии и обем в ръкавите на моделите. Рейв вълната се завръща за пролет-лято 2017 или поне според дизайнера Марк Джейкъбс...

Chanel с разкошна колекция в „Риц“ (галерия)

Перли, пайети и разкош по френски. Преди дни в обновения хотел „Риц“ в Париж се състоя традиционното Métiers d'Art ревю на модна къ...

Ефектен огледален маникюр (галерия)

  Галерия 20 идеи за огледален маникюр 20 снимки Огледалните нокти са новия хит в маникюра. Известни са сред специалисти...

Прическа за точно 3 минути

Трябва ви красива прическа, но нямате никакво време да ходите на фризьор? Не е и нужно. Дори не е необходимо да имате кой знае какви умения, за да под...