9 въпроса за диетата на Дюкан, на които отговаря самият той

Пиер Дюкан отговаря на най-разпространените въпроси за революционната си диета.

1. Мнозина, подложили се на диетата, връщат обратно свалените килограми, защо?

Това се случва, защото тези хора всъщност не завършват моята диета. Тя се състои от четири фази: 2, за да отслабнете, и 2, за да се стабилизира трайно теглото. Третата фаза продължава по 10 дни за всеки загубен килограм. Така че, ако сте загубили 10 килограма, то на третата фаза, трябва да прекарате 100 дни или повече от 3 месеца. И хората, които са си върнали килограмите обратно, най-вероятно, не издържат този трети етап.
Според моята информация, фазата "Атака" (първият етап за сваляне на килограми) се издържа от 100% от хората. Променливата издържат 85-90% от отслабващите и цялата продължителност на третата фаза издържат само 80%. А четвъртият етап, много сериозен, още по-труден, го спазват само 50% от хората. Това е свързано с психологията, защото хората са загубили тегло и смятат, че могат да си позволят да се отпуснат малко.
Затова непрекъснато твърдя, че четвъртата фаза е много важна! И определено трябва всеки четвъртък да се организира протеинов ден, 20 минути ходене на ден, изкачване по стълбите вместо използване на асансьора, използвайте 3 супени лъжици овесени трици на ден. Гарантирам, че хората, прескочили третия и четвъртия етап, наддават тегло обратно.
Знаете ли, ние имаме специален клуб, в който записваме хората, които са загубили тегло и задържали резултата повече от 5 години.

2. Трябва ли в допълнение към диетата да се приемат витамини?

Ако имаме малко килограми за сваляне и диетата ни е кратка, допълнителни витамини не са необходими. Ако обаче искате да свалите повече от 7 килограма, тогава е добре да приемаме мултивитамини. Ако искате да загубите повече от 10 килограма, или ако лицето е над 50 години, е важно да се обърне внимание на витамини A, C, E и селен. Комбинацията от тези четири елемента е много мощна и ценна, особено за хора на възраст.

3. Много от спазващите диетата се оплакват, че е трудно да си на диета, когато останалата част от семейството се храни нормално. Какво можете да ги посъветвате?

Това е вярно. Но! В семействата е много рядко явление жената да е с наднормено тегло, а мъжът да е слаб. Често с наднормено тегло са и двамата, съответно би било полезно и здравословно да спазвате диетата заедно. А когато двамата отслабват заедно, тогава се постигат най-добрите резултати!

4. Сезоните влияят ли по някакъв начин на диетата Дюкан? Може ли да се каже, че е по-добре диетата да се започне през пролетта или през зимата например?

Аз не вярвам на сезонността. След като имате силно желание да започнете диета - просто седнете и започнете! Мотивацията да започнете диета е като плод, важно е, че той най-накрая е узрял. Ако мотивацията е слаба, това е като да отплавате на платноходка без вятър. Ако мотивацията е силна, узрелите плодове падат от само себе си. И тези хора постигат най-добри резултати.

5. По време на етапа на "Атака" много хора са изправени пред проблеми като световъртеж. Какво може да им препоръчате?

Да, това е така и ще обясня с какво е свързан. Има хора с високо кръвно налягане - около 200/140, нормално - по-близо до 140/100, и ниско - 100/70 или по-ниско. Тези с високо по време на "Атака" казват, че натискът е намален. За тези, които имат нормално налягане, той остава в нормални граници. Ако хората имат ниско кръвно, започват да чувстват главоболие, виене на свят, защото то пада още повече.
Препоръчвам на тези, които имат главоболие и световъртеж, да консумират малко повече сол, но само малко.

6. Вашата диета често се нарича протеинова, вярно ли е това?

Не смятам своята диета за протеинова. Да, има протеини, но е много по-зеленчукова.

7. Съответно достъпна ли е вашата диета за вегетарианците? Ако да, какви са вариантите за тях?

Вегетарианците не ядат месо, но консумират яйца и млечни продукти. За тях, със сигурност няма проблеми, защото те могат да ядат яйца, мляко, тофу, сайтан, тампа, растителни протеини, всички зеленчуци, така че е много подходяща. За вегани, разбира се, е много по-сложно, защото те ядат само зеленчуци и растителна храна.

8. Много се спори за триците, които вие препоръчвате и какъв е ефектът от тях.

Триците са един много интересен продукт, защото са нискокалорични и влияят върху метаболизма, помагат на храносмилането, дават усещане за пълнота и това е напълно естествено. И най-важното - те са като гъба, която абсорбира водата. Ако пиете вода с една чаена лъжичка трици, тя дава усещане за ситост, както от чиния със супа. Триците, когато влязат в червата, абсорбират излишната вода и я извеждат.

9. Върху какво работите в момента? Да очакваме ли нова книга с нова диета на д-р Дюкан?

Скоро ще пусна нова книга, в която се говори за щастие. Вярвам, че в света щастието и наднорменото тегло са дълбоко преплетени. В действителност от средата на миналия век съществува голям проблем с наднорменото тегло. А щастието е станало много по-трудно за постигане.
Сега жените работят дълги часове, концентрирани са по-малко върху семейството, живеем в градовете, където сме загубили връзка с природата. Събираме се рядко със семейство, приятелите си виждаме рядко, религията вече не заема важно място. Игрите на децата вече са електронни. Поради всичко това, хората търсят по-голямо удовлетворение в храната, защото тя е проста, евтина и ни прави щастливи.
Планирам и мащабна глобална кампания, посветена на този проблем. Забелязах, че и децата вече са с наднормено тегло. Средното тегло на новородено бебе в света през 70-те години е 3 кг, а сега 3.5 кг. Това означава, че за 45 години едно дете, което току-що е било родено, напълнява с половин килограм, а това е много!

Сега все повече и повече жени завършват бременността с т.нар. гестационен диабет. Защото консумираме много повече захар, отколкото е необходима на организма. Така има вероятност и детето да се роди с диабет или да страда от затлъстяване. Ето защо майката трябва да се храни колкото е възможно по-здравословно.

-------------------------

Виж още:

Всичко за прочутата диета на доктор Дюкан
Шоколадова диета
Лунна диета за 2015 г.

Още от Здраве, диети и спорт

6 хранителни навика, които помагат на японките да са слаби

Японките са считани за едни от най-стройните и елегантни жени в света. На 30 години те изглеждат като на 18, а на 40 като на 25. Как го постигат и как...

Признаци, че консумирате твърде много сол

Солта е жизненоважен минерал, който е необходим за нормалното функциониране на човешкото тяло. Въпреки това, повечето храни, които консумираме съдържа...

Овесът като основно средство в борбата с холестерола и сърдечно-съдовите заболявания

Здравословното хранене винаги ми е било приоритет. Знам, че, когато се храня по този начин, организмът ми се чувства много по-активно, по-добре и се у...

Момиче загуби половината си тегло и влезе в модния бизнес

Жителка на датския град Орхус, която свалила повече от половината си тегло, скочи смело в модната индустрията, пише Daily Mail. Матилда Бробърг те...

Витамин К – откъде се набавя и за какво е важен

Витамин К е много важен за здравето. Витамин К1 се набавя предимно с храната или чрез хранителни добавки. Докато витамин К2 пък се синтезира в чревнат...

Наръчник за сменяне на памперси

Всяка млада майка се изправя пред проблема как да смени памперсите на своето мъниче. Ако никога не Ви се е налагало да го правите, не сте помагали на ...

Древен китайски масаж лекува главоболие без медикаменти

Само с масажа на конкретна точка може да облекчите главоболието си, без да пиете медикаменти. Техниката е използвана в Китай и е позната още от Древно...

Как да научим детето да се храни здравословно?

За да бъде един човек здрав, жизнен, изпълнен с енергия и желание за нови начинания, то той трябва да се храни и живее здравословно. Всички го знаем, ...

Защо "мъртва тяга" е най-доброто упражнение за отслабване?

Отслабването е трудно нещо. Трябва да се храните здравословно, правилно и редовно и също така да имате здравословен микс от силови и кардио тренировки...

Как да свалим високата температура на детето?

Ако детето е вдигнало много висока температура, над 38, е нормално да се притесните и да искате да я отстраните. Затова ще си поговорим подробно за ви...