Съжителство със и без брак

Здравейте драги читатели! Ако ви харесва да четете темите които засягам, сега ще ви занимая с още една доста популярна в настоящето ни общество. А именно - съжителството със или без брак.

Както повечето млади хора така и аз не се отличавам от тях. Мисля, че дори имам какво да кажа в полза и на двете страни. Ако имате желание да споделите своя опит, може да направите това в коментарите си по-долу.

И така:

Съжителство без брак или така нареченото фактическо съжителство е доста предпочитано у нас през последните 24 години. Въпреки, че напоследък бих признала, че българина все повече се обръща към „старомодния“ начин или бракосъчетанието.

Популярно обаче си остава образуването на семейства и създаването на деца, без да се сключва граждански брак. Дали защото сме загубили вяра в брачната институция или защото смятаме, че „и така ни е добре“, оставям на вас да коментирате.

До определена възраст на повечето хора не им се обвързва сериозно или поне не веднага. Навярно и вие сте чували някой да казва, че със и без брак няма да е по различно и да обича повече или по-малко половинката си. Че с единия му подпис или даже дори, че бракът би разрушил идилията във връзката им. . .

Но за какво всъщност се женим? !

Според християнството, бракът е съюзът мeжду свободни мъж и жена, като са налице два елемента: любовта помежду им и желанието да се посветят един на друг и да свържат живота си, като заявят това пред техните близки и роднини, а с църковния брак и пред Бог.

В известен смисъл и извънбрачното съжителство отговаря на тези две условия. Партньорите се обичат и живеят заедно, споделят си грижите и радостите, но в него липсва нещо много важно. В съжителството без брак фактически пречи да се осъществят целите на брака. В него липсва твърдата позиция на двамата партньори да се посветя изцяло един на друг.

По начало бракът предполага дълготрайни и стабилни отношение: -“в здраве и в болест”, “в богатство и в бедност”, “докато смъртта ни раздели”. Той се гради върху обета за пожизнена вярност. Това дава спокойствието на съпрузите да развиват отношенията си, да градят общи планове, да си помагат един на друг. За много да живеят заедно преди брака е един вид проверка, но за други то е алтернатива.

При едно такова съжителство малко или много тегне сянката на евентуалната раздяла, тъй като то има временен характер. Съзнателно или не това пречи и на двамата да повярват на 100% на партьори си и да му се посветят изцяло. Така те избягват това което ги обединява, тъй като при евентуална раздяла, би било още по-трудно.

Привържениците на съжителството без брак, не поемат твърдо отговорността, да се ангажират изцяло. Дали от минали разочарования или вътрешната им нерешителност, те си запазват моралното право да си тръгнат, когато факторът „ние“, загуби свързващата си сила. Много хора биха казали, че бракът не би спрял никого да си тръгне, да, но е значително по-трудно.

Хубавите моменти в една връзка са много. За съжаление обаче колкото и да се обичат двама души, рано или късно между тях възникват конфликти: - някой се чувства излъган, дискриминиран, онеправдан, не дай си боже разприте да преминат - за родителски права и или имущество. . .

Тогава ако не успеят да уредят спора помежду си, като цивилизовани хора, те се обръщат към държавните институции. Но държавата няма как да се намеси в отношенията им и да разреши проблема, тъй като те са останали извън рамките на закона.

Така оставеното положение крие много рискове, както за имуществото така и по отношение на децата в така нар. фактическо съжителство.

Според направена анкета, близо 66% от хората в България, предпочитат извънбрачното съжителство. Този факт води и до над 50 % от родените деца - да са извънбрачни. Още по-трагично става, като се сметне, че 80 % от живеещите в съжителство, се разделят в рамките на 5 години. Няма да ви занимавам с процентите недоносени деца при неомъжените жени и проблемите с бременността им. Като при тях липсата на стабилност и сигурност по отношение на партньора им обяснява по-големия стрес.

При друго запитване, 75 % от мъжете, живеещи на съпружески начала се смятат за свободни, докато при жените е обратното, считат себе си за омъжени.

Споделете и своето мнение:

Има ли значение бракът за вас или съжителството без брак е за предпочитане.

Още от Живот

Любопитни и непознати факти за Канада (галерия)

Канада е една от най-добре уредените държави в света. Социалните облаги за гражданите ѝ привличат много емигранти, търсещи спокоен живот. Галерия З...

5 професионални сфери, защитени от рецесиите

Колкото и да ни се иска да можем да надникнем в бъдещето, все пак нямаме тази възможност. Привидно има множество надеждни прогнози на астролози и ...

Бели ризи, токчета и класическа красота

Един от най-талантливите модни фотографи в България – Костадин Кръстев – Коко засне моделите на агенция Алиа моделс в черно-бял календар. Моделите...

Хороскопът ви за 15 януари

Астрологията е наука, която изучава взаимодействието между Слънцето, Луната и останалите планети и отражението им върху живота, хората и причините...

Под един покрив? 6 съвета как да се преместите без стрес

Срещнали сте човек, с когото сте щастливи и логично в даден момент се местите у тях. Съвместният живот обаче не е шампанско и рози, дори да ви изг...

Хороскоп за 14 януари

За някои зодии съботният ден ще бъде идеална почивка и време за релакс, но за други зодии ги очаква напрегнат и динамичен ден. Вижте какво вещаят звез...

Кой си спечели ваучер с отстъпка от 200 евро от Luisa Via Roma?

Интерактивната игра на Tialoto.bg и Luisa Via Roma, в която имахте шанс да си спечелите 200 евро, приключи! За да участвате, трябваше само да сл...

9 причини да се чувствате страхотно за това, че сте работеща майка

Вие сте работеща майка. Което означава, че напускате дома си почти всеки ден и вероятно се чувствате виновна за това, че сте взели решението да бъдете...

Добромир Банев: Човек трябва да е благодарен за това, че е жив (видео)

В международния ден на думата „Благодаря“, писателят Добромир Банев благодари на приятелите и враговете си през ефира на предаването „ДНЕС“ по Българи...

Дрейк зарадва Дженифър Лопес с бижу за 100 000 долара

Дженифър Лопес и рапърът Дрейк явно наистина имат връзка, и то подплатена със скъпи подаръци. Изненадващо наскоро се появи информация, че двете звезди...