Артър Кларк ми показа магията на родопската песенПоръчайте албума с отстъпка тук!

- Ники, албумът за Родопите привлече много читатели. С Руми сте автори вече на доста успешни книги, усетихте ли интереса сега?
- Да, хората не спират да питат, получихме толкова много отзиви на читатели. Ще разкажа една история, свързана с премиерата. Христо Тодев от Димитровград е икономист на професия, а по хоби - алпинист, познавач и изследовател на Родопите. Решихме да ни е съавтор, защото е много стойностен човек, а и прави чудесни снимки. Той ми разказва: в една буря вървят с приятели, качили са се на скалите в горната част на р. Боровица около мястото, където се слива с Караман дере. Чуват, че се говори на английски. Поглеждат, група хора се катерят по една скала, но без никаква екипировка, ей така – все едно се разхождат по „Витошка"... И като че ли всеки момент ще се подхлъзнат и ще се пребият. Христо и приятелите му за секунди разбират колко е драматична ситуацията и се втурват да спасят момчетата. Приближават ги, хвърлят им въжета и заедно успяват да се изкачат до горе. „Какви сте вие?" – питат ги, а те отговарят: „Дошли сме от Англия и от Америка, видяхме една изложба пред Народния театър. Харесаха ни снимките, купихме си една книга, в раницата е, и по снимките в нея тръгнахме да обикаляме местата..."

На премиерата дойде и наш спонсор, банкер от Холандия, който беше изумен, като видя играещите хоро младежи, някои от които дори плачеха. Вечерта помоли за един от плакатите с размер над 2 метра, който и днес е в кабинета му в Амстердамската банка. Успехът на албума освен че за нас, авторите, е радостен, е и очевидна индикация, че Свещената планина започва да се налага като желана и интересна дестинация за туристите в България, а и по света.

- Стигна ли албумът и до сърцето на Родопите?
- Да. Бай Шабан Саид е единственият жител на махалата Мумджидам. Някога е бил директор на училище в едно село на 3 часа път, пенсионира се и почва там да гледа животни. Има 4 деца - момичета и едно момче. И решава – ще продаде добитък, за да изучи момчето. Продава 15 крави, които е гледал горе, и му дава парите. Момчето отива в Швейцария, работи година и половина като пиколо, носи куфари, посъбира пари, отива в Англия и завършва курсове по английски.

Като отидохме, тъкмо беше дошъл синът му. Зададе се с един рояк пчели, води ги на тояга, намазал отгоре нещо и те го следват. С едни стари галоши... Казва ми, че знае английски на четвърто ниво от 6, вземат го да превежда на бизнесмени в Кърджали. Гледам го и не вярвам, подпитах го – я кажи как е лисица, как е мечка, веднага отговаря. Знае си човекът, явно, че не ме будалка. Баща му беше единственият жител на махалата, но когато се разболя, синът остана горе, защото нямаше кой да гледа животните, докато се позакрепи бай Шабан. Той ни казваше: искам от вас да донесете само швепс и марули – всичко друго си имам, ще заколим агне, ще ядем, ще празнуваме. Много сърцат и свестен човек! Ицето Тодев ходи и му занесе един албум. Сега бай Шабан ходи винаги с него под ръка, ще го направят на парцал от разглеждане, няма човек в Родопите, на когото да не го е показал.Скалният комплекс Каменната сватба при село Зимзелен

- В какво се крие магията на тази планина?
- Вече 50 години скитам из Родопите. Те бяха неглижирани доскоро, знаеха се само Смолян, Пампорово, частта край Пловдив. На много места се ходеше с открит лист, до други изобщо не можеше да проникнеш от стратегически съображения. Като Ерма река – по нея се откри една гигантска кухина. Тогава казваха, че е най-голямата в света, дали е така, не мога да кажа, но е над 1000 метра - огромен търбух, пълен с минерална вода, с руди, уталожили се по стените. Имаше един проект С5, който беше секретен, но ние другарувахме с геолози и те ни разказваха, че нашите ходели от гръцката страна, с някакви канчета събирали вода, да изследват дали не изтичат рудите. Родопите са свързани с толкова много интересни неща, с толкова много история още от Херодот, който казва, че са свещена планина.

Голямо богатство са и хората. В Родопите има шевици и мотиви, които ги няма другаде в България. Старият говор е един от най-запазените, много мелодичен – с форми за близък, неопределен и далечен предмет.
Писателят Георги Данаилов ни разказа, че в английски вестник чел как в Ковачевица, където живее, е имало канализация, много по-стара от лондонската.

- А може би тайната е в необичайния „коктейл" между история и природа?
Румяна Николова: Като се замислиш, цялата история на човечеството по нашите земи и на света всъщност е представена там – от създаването на тази планета до днес. Родопите са страхотно средоточие. В минали геоложки епохи са били океанско дъно, после много вулкани са образували едни особени, много меки скали, които са лесни за обработка и податливи на атмосферни влияния. Изветрянето, водата ги разпукват и ветровете моделират интересни фигури. В ранните стъпки на цивилизацията хората са ги виждали и са се прекланяли пред природното величие. И сега будят въображението и човек привижда в тях сюжети, същества, хора.

Николай Генов: Тези фигури са ги намирали и дообработвали и са виждали в тях боговете си. Както в култовия център при Долнослав – една много интересна могила. Учените разкопаха каменно-медната епоха отгоре, намериха там страшни работи и оставиха обекта неконсервиран, неолитът отдолу така и не се изследва. Някога хората са навлизали в планината полека, намирали са злато, виждали са тия форми, природата със своето величие ги е респектирала и те са си казвали – тук е светът на боговете ни. Затова има куп светилища, които са на всяка крачка. В исторически аспект хората са се плашели от планината с тази необуздана природа, с резките промени в климата, бурите и много не са смеели да се качват. Родопите оттогава са култови места за разлика от Пирин и Рила. Те са някак сурови, а Родопите са по-мека планина, гостоприемна и уютна в същото време.


- Как във вековете оттам преминават толкова религии и народи и за всички Родопите остават религиозен център, символ на особени, надземни неща?
- Ние самите от половин век обикаляме Родопите повече или по-малко и интересът ни не стихва.

Р. Н.: Има някаква приемственост в тези неща. Едно място, веднъж усетено като свято, свещено, след това преминава през народите, почва да привлича други религии, които го припознават като свое. Това е характерно за всички светилища в Родопите – и Перперикон, и Татул, и Глухите камъни – през различните периоди остава една легенда, която се поема от следващите поколения. Но в Родопите има и някакво особено излъчване. Моето детство е свързано със Стара планина, но първото ми отиване в Родопите беше омагьосване завинаги. Това за мен е Планината – не може точно да се обясни защо.
Има местенца, в които се чувстваш закътан. В природните форми човек е склонен да търси нещо познато в непознатото, за да си го обясни и приближи до себе си. Затова се раждат и символите. Очевидно е ставало по-лесно там. Близо до звездите някак древният човек се е чувствал повече едно цяло с Вселената. Сега сме нещо отделно от звездите. Те съществуват сами за себе си, не приемаме, че чак толкова определят нашия живот, докато древният човек е бил едно цяло с тях. Те са му били над главата и е усещал тия връзки. Хората са склонни да търсят, да обясняват това с някакви особени енергии и може би има нещо вярно.

- Друг от символите на Родопите са безкрайните пещери. Имате ли интересни истории, свързани с тях?
Н. Г.: Едно време планината беше много недостъпна. Първото ми ходене в Дяволското гърло беше с републиканска експедиция, дойдоха телевизионните журналисти Димитър Езекиев и Младен Чакъров и във вестник „Поглед", тогава беше много хитов, пишеше на първа страница: „Долуподписаните Чакъров и Езекиев заявяваме, че влизаме в пропастта Дяволското гърло по собствено желание и на свой риск." Тогава по тези места се ходеше с открит лист.

Това, което видяхме, ни гръмна: огромен водопад, такова нещо не бях виждал. А ние с лодки, бяхме се приготвили, като че ли отиваме до дъното на света. Дотам стигнахме с една уазка. Сега е направено, но тогава беше едно шосе – ужас! - изкорубено, оглозгано от пороите. В един момент, както караме през едно тунелче, колата започна да се лашка наляво-надясно и спря, ама буквално на кантар над пропастта. Излизаме и гледаме: едната гума се откъснала с главината. Шофьорът отиде до нея, взе я, сложи я на земята, седна отгоре, запали цигара и почна да плаче безутешно.

- Обиколили сте толкова много страни по света, какво ви върна в Родопите?
- Малко се бяхме поувлекли да скитаме по екзотични страни, ходехме къде ли не, пишехме. Това гъделичкаше тщеславието ни, защото, като се върнем, правехме прожекции, които събираха стотици хора. На първата премиера на филма ни за Индия дойдоха 1000 души! В 65-а аудитория на СУ бяха насядали кой където свари, един човек нямаше къде да влезе. Сега хората се преситиха. Беше редно и се чуха укори от стари приятели, с които сме ходили по пещери и планини. Казваха: „Абе, вие ходите и пишете. Най-красивата страна в света е България, а вие сте тръгнали да ни разправяте за Индия, за пустини, докато при нас всичко има. И наистина - тука е рай, само хората малко куцат, това е единственият кусур.

Но явно у българина се връщат ценностите, желанието да обикаля, да разбира, че сме в прекрасна страна. Крайно време е да се осъзнаем и да престанем да рушим, да строим като идиоти по Черноморието, да асфалтираме всичко, време е да озаптим вандалския дух да се унищожава, да се превръща в пари до последно.
Както с един скален феномен – Главата, има стара негова снимка в албума. Взривили го някакви ненормалници, търсели вътре злато. Как ще има?! Това е монолитен камък, по-висок от стаята - 4-5 метра, с едни кварцови жили точно като зъби. Като го вид...

Още от Звезди

Познахте ли я? Това е Ариана Гранде

Ариана Гранде показва как една проста промяна в прическата може да промени външния вид на човек и то много. Попзвездата изглежда съвсем различно в...

Семейство Плевнелиеви: Деси и Росен се ожениха

Росен Плевнелиев и Деси Банова сключиха брак и вече официално са семейство. Влюбената двойка се врече във вечна любов в тесен кръг само от близки ...

Всички мразят... Гери-Никол

Гери-Никол била подложена на тормоз от страна на учители и съученици, а нашумялата певица дори смята, че я мразели. Изпълнителката разказа, че е ...

Пит прекара Деня на бащата в Лондон с децата си

Брад Пит пристигнал в Лондон, където се намират неговите деца и бившата му съпруга Анджелина Джоли, която снима там втората част на „Злодеида“. То...

Зейн Малик повдига завесата над отношенията си с Джиджи

Британската попзвезда Зейн Малик е трогателно загадъчен в новата си фотосесия за списание GQ. 25-годишният талантлив певец носи някаква мистериозн...

Бионсе бременна отново?

Бионсе може да е бременна с четвъртото си дете, коментират феновете ѝ. Скоро певицата и нейният съпруг, рапърът Джей Зи, стартираха световното си ...

Дейвид Ганди ще става татко

Един от най-известните мъже модели в света – британецът Дейвид Ганди е на път да стане татко за първи път. Синеокият красавец сподели шеговито рад...

Интересни факти за омарите, които не знаеш

Малко масло, синьо море, прохладна нощ и светещи фенери! Омарът е чудесна лятна, вкусна и здравословна храна!...

Набързо: Ариана Гранде се сгоди

Певицата Ариана Гранде се сгоди за комика Пийт Дейвидсън само след няколкоседмична връзка, съобщи Контактмюзик. „Те откриха любовта бързо и през ц...

Искате ли да бъдете като Меган Маркъл? Ето списък на нещата, които тя пожертва, за да се омъжи за принца

Има ли момиче, което никога не е мечтало да се срещне с очарователния си принц? Меган Маркъл успя да го направи въпреки факта, че тя идва от обикновен...