Тайните на коледните елхи

Всяка Коледа семействата се събират около вечнозелени дръвчета, истински или изкуствени, за да отпразнуват сезонните празници. Това, което празнуващите не осъзнават обаче е колко невероятни могат да бъдат смърчовете, елите и боровете.

В дивата природа вечнозелените иглолистни дървета преживяват драстични температурни колебания, растат до смайващи височини и създават екосистеми, които приютяват странни и прекрасни същества.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАКАКВО ВЕЩАЯТ ЗВЕЗДИТЕ ЗА 2015-АЧОРАПЕНИ СНЕЖНИ ЧОВЕЧЕТАЛОЗОВИ САРМИКОЛЕДЕН ЩОЛЕН

Ето някои от тайните на коледните елхи и техния труден, но упорит живот.

Коледните дръвчета могат да се превръщат в стъкло
Ето един трик, който не трябва да правите без необходимата предпазна екипировка: пуснете клонче от сибирски смърч (Picea obovata) или бял бор (Pinus sylvestris) в казан с течен азот, при температура -196 градуса по Целзий. Уверете се преди това, че растението е охладено до -20 градуса по Целзии, така или иначе клончето ще оцелее.

Тази невероятна студоустойчивост помага на иглолистните дървета в горите на Сибир, където зимните температури редовно достигат до -60 градуса по Целзий. Как обаче тези дървета оцеляват? На този въпрос учените имат само частичен отговор, казва Ричард Стримбек, специалист по физиология на растенията в Норвежкия университет за наука и технологии.

Това, което изглежда най-вероятно е, че тъканта на дървото се превръща в стъкло. В този смисъл, думата стъкло означава твърда структура,но не кристална, точно като стъклен прозорец, но направен от захари, протеин и водни молекули вместо от силициев диоксид.

Точният механизъм и метаболизъм на дърветата обаче до голяма степен остават загадка, обобщава Стримбек.

Снимка: Getty/Images

Коледните елхи са дом на тарантули
Далеч на юг от Сибир, от другата страна на света, коледните елхи и арантулите вървят заедно, както хлябът и маслото. В южните Апалачи в източната част на Тенеси и Северна Каролина, САЩ иглолистните гори от смърч и ела на над 1645 метра надморска височина са дом на една от най-малките тарантули в света - Microhexura montivaga, мъхест паяк, който се среща в тези гори.

С големина само четвърт сантиметър, тези кафяви паяци са застрашен вид. Те живеят само някои върхове, а дори и там - в много малки общности. В една планина в Северна Каролина този вид паяк се среща само на една скала.
Елите Фрейзър (Abies fraseri) и червеният смърч (Picea rubens) осигуряват удобен подслон на този мъхест паяк.

Коледните дръвчета могат да пораснат колкото всяко друго дърво
Повечето елхи, които стигат чак до тавана на хола са едва на около 10 години. Ако имат достатъчно време и подходящи условия обаче елхите могат да станат истински гиганти.

Най-високата ела Дъглас в света се издига на 99,7 метра над меката земя на гората в Кус, Орегон, САЩ. Това е най-високото иглолистно дърво (което не е секвоя) в света. Бреговата секвоя, също вечнозелено дърво, е най-високото дърво като цяло. "Хиперион", брегова секвоя в Калифорнийския щатски парк се извисява над роднините си със своя ръст от цели 115,55 метра.

Снимка: Getty/Images

Коледните елхи създават свои собствени екосистеми
Дърво, високо колкото дължината на футболно игрище, само по себе си представлява един свят. Хралупите и клоните на гигантските вечнозелени дървета предоставят подслон на птици като застрашената петниста сова и на бозайници като летящата катерица, както и червените дървесни гризачи (Arborimus longicaudus), цели поколения от които могат да живеят на едно дърво без изобщо да докоснат земята.

Снимка: Getty/Images

Лишеите, които виреят само на вековните дървета осигуряват зимния фураж за летящите катерици. По-младите и по-малките дървена не могат да бъдат заместител на тези стари и величествени местообитания.

Коледните елхи може да пострадат от климатичните промени
Коледните елхи са доста адаптивни и са способни да растат добре и извън обичайните си местообитания. Елата Фрейзър, която се ражда само на най-високите върхове в южната част на Апалачите, стана едно от най-популярните коледни дръвчета в Северна Америка. Сега тя се отглежда и в отдалечени райони като Мичиган и Орегон, а отскоро и във Великобритания.

И все пак учените се тревожат какво може да означава изменението на климата за вечнозелените дървета. Ако зимните температури не са достатъчно ниски, някои дървесни видове не могат да получат необходимите послания и да се "събудят".

Температурата може да повлияе и на растежа на тези дървета. Твърде много топлина може да навреди смърчове, ели и техните роднини, защото тези дървета просто не са създадени да издържат на топлина. На около -2,8 градуса по Целзий, фотосинтезата се забавя.

Още от Интересно

Портретите на Антонио Мора: “коктейл от комбинации, оставящи на небцето на подсъзнанието ни вкус на мистериозност”

“Тяхната оригиналност се корени в коктейла от комбинации, оставящи на небцето на подсъзнанието ни вкус на мистериозност.Получават се снимки, кои...

Утре е Голяма Задушница - какви са обичаите и как се приготвя вареното жито

През годината има 3 големи задушници в църковния календар: Голяма (Месопусна) - в събота срещу Месни заговезни; ...

Дневен хороскоп за неделя, 19 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Някой има нужда от помощ! Може би ваш близък или колега. Напра...

Неустоими италиански хапки с картофи и бекон

Апетитни картофени хапки със сирене, бекон и домати? Ммм...вкусно!  Ще ви споделим много бърза и лесна рецепта за неустоимото изкушение. Съст...

Ема Уотсън - за феминизма й и стокхолмския синдром в "Красавицата и звяра"

Ема Уотсън по убеждение е феминистка, а това се оказва голяма трудност при пресъздаването на героинята й в „Красавицата и звяра”. През...

Лечебните свойства на вълшебнните и вкусни малини

Малините са споменати като билка още през XVI век. Те са леко кисели на вкус, доста арoматни и с приятен червеникав цвят. Съществуват още от праисто...

9 мисли, които минават през главата ни, когато алармата звънне

Никой не обича сутрин да става и иска да поспи още малко! За щастие днес няма нужда да навивате аларми и да се съобразявате с тях. Но през делничните ...

Вкусни пухкави хлебчета със сирена

Необходими продукти: за тестото: 500 г брашно 250 мл прясно мляко 80 мл олио 1 с. л. захар 2 ч. л. суха мая 1 ч. л. сол за плънката: 250 г сирене &bd...

Бабините поверия, с които ще привлечете пари и късмет в живота си

Парите не могат да ни купят щастие, но едва ли някой бе се отказал от тях. Доколко правилно е да разчитаме знаците на съдбата и да вярваме на поличби,...

Дневен хороскоп за неделя, 19 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Някой има нужда от помощ! Може би ваш близък или колега. Напра...