Главоболието - причини и съвети за помощ

То е истински "шампион" сред всевъзможните болки, които изпитваме. Оказва се, че 85% от американците и 79% от европейците са негови жертви - само от време на време или пък доста често. Според лекарите има два вида главоболие. Единият е свързан с опасни болести, другият се дължи на нарушени функции на кръвоносните съдове и на мускулите, разположени в главата. Към първия вид спада главоболието, възникващо в резултат на мозъчен кръвоизлив, менингит или тумор - за щастие те засягат само 2-3% от всички страдащи от пронизителна болка в черепната си кутия. При останалите става въпрос за мигрена или за главоболие, резултат както на умствена, така и на физическа преумора.

Мигрената
Истински щастливи са тези, които изобщо си нямат понятие какво означава да имаш пристъп. Хората, преживели това поне веднъж, смятат мигрената за най-ужасния кошмар в живота си, да не говорим за постоянните ѝ жертви! Вълните пулсираща болка идват "на почивки" и могат да продължат от 3 часа до 3 денонощия. Започват внезапно, като обхващат само едната половина на главата. Болката се съпровожда с гадене, повръщане, неяснота в зрението, страх от светлината, пребледняване и световъртеж.
Мигрената спада към заболяванията, които се предават по наследство, освен това жените страдат от нея четири пъти по-често от мъжете. Ако е програмирана в гените ни, нито ще можем да я избегнем, нито да се отървем веднъж завинаги от нея. Все пак е напълно възможно да предотвратим пристъпите и да облекчим болката.


Рецептата

Тъй като профилактиката е най-доброто решение, направете всичко възможно, за да не Ви настигне поредният мигренозен пристъп. Достатъчно е да знаете кои са главните "отключващи" фактори и съответно да ги избягвате. В този случай Ваши най-зли врагове са алкохолът и особено червеното вино, орехите, шоколадът, меките сирена от типа бри и камамбер. Пристъпи могат да предизвикат и продължителният сън (повече от 8 часа в денонощие), както и ярката слънчева светлина.
Ако въпреки всички предпазни мерки мигрената е успяла да Ви изненада, веднага вземете контрастен душ, редувайки топла и студена вода. Ще намалите болката и ако потопите краката или ръцете си в топла вода. Може да Ви спаси и елементарният самомасаж, който се усвоява за броени минути. За начало размачкайте с палец и показалец меката част на ушите си, после ги дръпнете надолу. Следва масаж с две ръце на цялата глава в посока от челото към тила. По този начин ще се поосвободите от психическото напрежение, ще облекчите болката и ако имате късмет, ще спрете пристъпа. Правете масажа дори когато нямате нужда от него и животът Ви ще стане много по-лесен, обещават лекарите.

"Нормалните" болки
При тях главата не боли на едно и също място и именно в това се заключава най-голямата разлика с мигрената. Причината за "нормалните" главоболия е съвсем ясна и известна на всички работохолици на планетата. Ако спите по-малко от 6 часа и от сутрин до вечер се опитвате да генерирате идеи, никак не е чудно, че от време на време мозъкът Ви подава сигнали за помощ.

Рецептата

Не бързайте да вземате обезболяващи, а по-добре си направете зелен чай или чай от мента - чаена лъжичка листа на чаша вряща вода. Добре ще Ви подейства и 10-минутното потапяне на ходилата във вана с топла вода. Освен тях лекарите препоръчват една много ефикасна гимнастика за главата. Наклонете Вашата напред и назад (2-3 пъти), после докосвайте съответното ухо, ту лявото, ту дясното си рамо. Накрая завъртете шия по посока на часовниковата стрелка и обратно.

Инцидентните болки
Твърде често главоболието възниква в резултат на различни натравяние, с алкохол например. То може да се появи и на фона на някои инфекциозни заболявания или на обикновена настинка. При положение, че Вашият случай е точно такъв, намажете слепоочията си с ментолово масло или си направете инхалация с вода, в която трябва да пуснете шепа карамфилчета (става въпрос за подправката). Неприятните усещания ще отшумят веднага.

Всичко зависи от характера

Оказва се, че главите на холериците, сангвиниците, флегматиците и меланхолиците болят различно - според характера, затова начините за борба с тази напаст не са едни и същи.

Рецепта за холерици и сангвиници

Те най-често се оплакват от болка в темето, която започва от слепоочията и се разпространява към горната част на главата. Понякога се съпровожда от виене на свят и се усилва под въздействието на ярка светлина, топлина, пикантни подправки и кисели плодове. Според специалистите главоболието от подобен характер е свързано със състоянието на стомашно-чревния тракт. Точно затова трябва да следите за работата на червата си и в случай на необходимост да вземете слабително. Като болкоуспокояващо може да приложите и чай от кориандър - чаена лъжичка от семената на растението се заливат с чаша вряла вода, след 10 минути се прецеждат и изпиват.

За да не ги боли глава холериците трябва да ограничат печеното на скара месо и лютите ястия е менюто си и като "допинг" да използват сладолед или шоколад. На сангвиниците пък се забранява всичко солено и кисело, както и маринатите.

Рецепта за флегматици

Когато имат главоболие, болката при тях е някак си притъпена. Започва в горната част на черепа, после се разпростира към челото и носа. Причинява се както от неправилно хранене, така и от заболявания на очите и ушите, настинка, продължителна работа с компютър, пренапрягане на шията. С болката може и трябва да се справите с помощта на инхалации - капнете няколко капки евкалиптово масло във водата. На флегматиците се препоръчва спартанска дисциплина, изразяваща се в интензивни физически упражнения и ограничено количество храна. Главоболието ще ги спохожда съвсем рядко, ако се хранят веднъж дневно, а през останалото време пият прясно изцедени плодови или зеленчукови сокове.


Рецепта за меланхолици

При тях болката се загнездва в лявата страна на главата или отзад на тила. Обикновено се дължи на спазми на вътрешночерепните артерии. Неприятните усещания не се задържат дълго на едно място и се местят по цялата глава. Ако не искат да страдат, меланхолиците трябва да обърнат особено внимание на състоянието на нервната си система - когато са в покой, болката при тях преминава веднага. Чудесно средство срещу нея е и масажът на ходилата преди сън. Сложете малко количество затоплено сусамово масло в дланите си и го втрийте в стъпалото и в палците. Особено полезни за меланхолиците са солените вани, които изискват само пакет морска сол и половин час свободно време. Температурата на водата не бива да надвишава 37-38 градуса.

Внимавайте, ако...
Спазили сте всичките ни мъдри съвети, но болката не преминава и даже се усилва. Това означава, че трябва да навестите личния си лекар, особено ако от случайна и внезапна тя се превърне в хронична. Нищо чудно да става въпрос за някое сериозно заболяване, при което главоболието (могат да Ви болят и отделни части от лицето) е само върхът на айсберга.

* болката в очните ябълки свидетелства за повишена киселинност.

* болката в очната кухина сигнализира за гастрит

* болката във веждите съпътства възпалителните процеси в стомаха

* болката в челото може да е знак за язва.

* болката в предната част на главата, малко над челото, говори за проблеми с червата

* болката в теменната област - за такива с матката или бъбреците

* болката в тила - неприятности с пикочния мехур

* болката в слепоочията свидетелства за нарушена дейност на черепно-мозъчните и гръбначно-мозъчните нерви

* болката в точката пред ухото предупреждава, че Ви заплашва катаракта

* болката от дясната страна на главата Ви подсказва да прегледате черния си дроб

* болката в лявата страна пък съобщава за евентуални проблеми с далака.


Доц. Михаил Главчев

Още от Интересно

3-те зодии, които ще забогатеят през 2017-а

2017-а носи прекрасни новини за всяка зодия. Обаче едни 3 специални зодиакални знака ще направи по-богати. Представителите на тези зодии могат да са ...

„Една нощ с теб” в Театър "Българска армия"

Това е история за любов между средностатистически мъж и жена, Адам и Линди, американци. История, която разказва за не-възможно събиране, съжителство, ...

Тя отслабна, защото мъжът й я нарече дебела крава

Главно действащо лице в днешния ни материал е една дама от Хюстан, Тексас, на име Бетси Аяла. Тя успява да свали цели 48 килограма, мотивирана от изне...

Най-идеалните астродвойки

Вижте с коя зодия си подхождате най-много и защо...

Уроци по рисуване? Илюстраторка споделя очаквания и реалности в забавен комикс

Винаги сте искали да се научите да рисувате? Харесвате живописта, уличното изкуство, илюстрациите, комиксите?Може би е време да помислите за уроци по ...

Подаръкът на един разведен мъж за бившата му съпруга

Във съвременния живот разводите не са нещо, което би ни изненадало.  Сякаш сме свикнали да виждаме по-често двойките да се развеждат, отколкото ...

Мъжете и жените изпитват емоции по един и същи начин

Излиза, че мъжете и жените все пак не са толкова различни, колкото си мислим. Ново проучване показа, че няма голяма разлика в амигдалата (малка част...

Как да организираме гардероба си - да почистим ненужното и да направим място за новото

Понеделниците винаги идват прекалено бързо и ни сварват неподготвени. Може дори да се каже, че нивата на стрес са най-високи именни в началото на рабо...

Домашните продукти, които са невероятни за кожата!

Много от нещата, които се крият при подправките ви са невероятни за вашата кожа и дори може да се използват за третиране на вашето лице. Те ще остав...

Как да избегнем самоубийството през януари?

Но знаете ли какво открих? Януари и февруари били месеците с най–много самоубийства и жестокости в цялата година. И това не ме учудва. Едно...