Стоп на цигарите!

Пушенето помагало да се контролира теглото?  Това е мит, в който,  естествено, вярват всички пристрастени към тютюна.  Откритие  направено от учени от Университетския колеж в Лондон обаче го разбива напълно.

Специалистите наблюдавали в продължение на 5 години повече от 3000 души, а резултатите от изследването  учудили самите учени.  Самите те смятали в продължение на години, че цигарите наистина помагат да се регулира теглото. Оказало се обаче, че е тъкмо обратното - хората, които никога не са пушили, контролират своите килограми далеч по-успешно от пушачите.

Според британските учени  това, че пушачите на средна възраст изглеждат по-слаби от непушачите си връстници, е още една илюзия. Цигарите въздействат върху ендокринната система, така че дори нормалните количества мастни натрупвания се подреждат неравномерно и по този начин деформират фигурата, дори ако не е налице наднормено тегло.

Данните, събрани от отказалите наскоро цигарите сочат, че много от тях не само са намалили теглото си с няколко килограма, но и кожата им се е подмладила с 10-13 години.

Според специалистите, тютюнопушенето причинява дълготрайни промени в мозъка на човека подобни на тези, наблюдавани при животни, на които са давани кокаин, хероин и други наркотици.

При изследване на мозъчна тъкан от починали пушачи и непушачи се установява, че при първите има химични изменения, дори ако те са отказали цигарите преди години. Химичните промени навеждат на мисълта за физиологична основа за пристрастяване към никотина.

Американски учени анализирали нивата на два ензима, открити в мозъчните клетки. Те помагат  на невроните да използват химически  сигнали подобни на тези, изпращани от допамина. При пушачите и бившите пушачи се наблюдават високи нива на въпросните два ензима.  Според специалистите, при предишни изследвания подобна зависимост е била открита при животни, на които са били давани кокаин и хероин.

Приключили изследвания доказват, че пушенето може да увреди човешкия слух необратимо. В експеримента са участвали 4000 души. Върху тях било изпробвано слухово възприятие.  Оказало се, че една година пушене е достатъчна да се забележат първите непоправими проблеми.

Те могат да бъдат предотвратени само като се намали  /или спре/ употребата на никотина.  На слуха влияело и наднорменото тегло. Но комбинацията от тези два фактора гарантират завинаги загубата на слух.

Според британски учени най-опасно е пушенето в колата.  Според тях концентрацията на вредните частици от тютюневия дим в колите е 27 пъти по-висока, отколкото в дома на пушач и 20 пъти  по-висока, отколкото в заведения, където е позволено да се пуши.

В  изследване на Харвардското медицинско училище в САЩ  пък са определили, че отказът от цигарите практически веднага дава положителен  ефект върху здравето, а опасността от преждевременна смърт намалява с 13 процента  за следващите 5 години.

Всъщност идеята за забрана за пушене започва от Финландия, когато финландците  решават да не пушат не само по заведенията, но дори и по улиците.

Във Великобритания пушенето пък е забранено и на спирките на градския транспорт, като  глобата за това нарушение  е 50 паунда.

В Германия глобите за тютюнопушене  на забранени места достигат до 1000 евро. В Хърватия, ако в заведение се появят пушачи,  в хазната ще влязат до 20 000 евро. Заклетите  пушачи при повторно нарушене в Гърция,  ще трябва да платят глоба до 10 000 евро.

В Арабските емирства не може да се пуши дори в собствения автомобил, ако там пътува дете по 12-годишна възраст - тук глобата  е от 270 000 долара до няколко години затвор.

В някои страни  забраните са помогнали почти на ¾ от пушачите да откажат цигарите. А приблизително ½ от тях за почнали да пушат по-малко и вкъщи.  Във Великобритания след забраната за пушене на обществени места, броят на сърдечните пристъпи  на година намалял с 2,4 на сто, а в Нова Зеландия -  с 13 процента. Според експертите, ако тази тенденция продължава, тютюневите компании през 2050 година няма да имат нито един клиент.

Най-добре без тютюнев дим се живее в Швеция - там пушачи представляват  само 15 процента от населението.  След две години ще я догони Австралия, а след пет - Исландия.

Най-зле е в Германия. Там упоритите пушачи са 23 процента и те смятат да се тровят още дълго време.  За България - да не говорим, тук положението направо е трагично - пушачите са около 50%.

В същото време тютюнопушенето продължава да убива по един човек на всеки 6 секунди. През 20-ти век цигарите са убили 100 милиона души.  Ако тази тенденция продължава,  по вина на цигарите с живота ще се разделят 1 милиард жители на Земята.

Още от Интересно

Как да преборим настинката още в самото начало

До лятото остават още 156 дни, което означава, че настинка дебне от всеки ъгъл, а е хубаво да се пазим от подобни неприятности, за да живеем по-леко и...

Какво ви предстои в любовта от 16 до 23 януари

Венера в Риби засилва романтичните фантазии и мечти. Време е за сантиментални жестове, авантюри и лудости. Пригответе се да станете свидетели на нелог...

Уменията, които ни правят успешни

Най-хубавите неща в живота са безплатните, но това не означава, че няма да ви отнемат време, концентрация и малко работа, за да получите. Без болка н...

5 причини, че никога не трябва да изпускате приятел, който е Козирог

Имам приятели от зодия Овен и Водолей, но до скоро не осъзнавах колко много от моите приятели са зодия Козирог. Двамата ми най-добри приятели са к...

Мишо Шамара за Рут: Не съм виновен, че не я слушат!

Мишо Шамара, който от години вече живее в Щатите, изнесе любопитни подробности от кухнята и нападна Рут Колева. Поводът за неговия изблик стана ин...

Да засилим имунитета със синьо сирене и туршия

Киселото зеле, синьото сирене и туршиите не звучат като най-здравословните храни на света. Британски учени обаче установиха, че ферментиралите храни,...

До 5-ти февруари Вселената ви казва едно голямо "Да" - време е за сбъдване на мечти!

От 7 януари до 5 февруари вселената е в режим „съдействие“ – вселената в представителство от слънчевата система, разбира се. В тази ...

Ексклузивно! Показанията на Ким Кардашиян, мигове след обира

"Аз бях чисто гола, по хавлия, а те ме завързаха с кабели и скоч и ме бутнаха във ваната"...

Няколко съвета за безупречен грим през целия ден!

Имали сте тежък работен ден и бързо отивате до тоалетната, за да проверите грима си и да видите, че половината се е разтекъл по лицето ви. Да, има п...

Научих - че не можеш да накараш някого да те обича...

Научих - че не можеш да накараш някого да те обича. Можеш само да бъдеш някой, който заслужава да бъде обичан. Останалото зависи от другия. Да разбер...