Как да бъда в хармония със себе си?

Искам да ми помогнете да намеря себе си, да бъда в хармония със себе си, да постигна това триединство дух, душа и тяло. При мен водещи са емоциите, "благодарение на които" страдам и до ден днешен. Използват ме, манипулират ме... Докога ще допускам това да продължава?

Знам, че определно нещо ме дърпа надолу и нямам силите да кажа край. Как да спра да живея в тези мои измислени приказки, които за съжаление не съществуват? Стигнах дотам, че от 6 месеца физически не се чувствам добре, нямам никакъв тонус, енергия за нищо, все едно са ме изстискали като лимон. А в действителност съм здрава.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА"НАРЪЧНИК НА ОПТИМИСТА" НА ХАРТИЯЖИВИ ДЕКОРАТИВНИ "КАМЪЧЕТА" ЗА ДОМАEDNA.BG ОТБЕЛЯЗВА ВТОРИЯ СИ РОЖДЕН ДЕНEDNA ЖЕНА НА ПЕТДЕСЕТ

Как да спра да поставям граници, да не съм толкова черногледа, да виждам красотата и в най-малките неща, да допускам, че и мен, там някъде ме чака щастие? Провеждате ли семинари в Стара Загора?

Благодаря Ви и се надявам на Вашата скорошна помощ.

* * *

Здравейте,

Само като констатация - писмото ви показва, че доста сте поизгубили вътрешните си ориентири: от една страна твърдите, че ви манипулират (т.е. вие сте жертва), от друга - че сама поставяте граници пред това, което си представяте, че би трябвало да представлява животът ви,а от трета - това, което би трябвало да е животът ви, не зависи от вас, а ви чака "някъде там".

Аз лично мога да дам само един отговор на въпроса ви: "Докога ще допускам това да продължава"? Отговорът е: "Докогато го допускате".

Снимка: Thinkstock

В предишната статия вече коментирахме, че е нужно да изградим първо вътрешни опори и да преформулираме отношението си към отговорността ни към сoбствения ни живот. Това е и основната идея в книгата "Животът може да е чудо", която ви препоръчвам да прочетете, ако още не сте - тя ще ви помогне да се ориентирате много бързо къде сте вие и какво бихте могли да направите, за да промените нещата така, че да ви устройват повече.

Но нека сега да се хванем за това: "Знам, че определно нещо ме дърпа надолу и нямам силите да кажа край".

Предлагам ви да направите малко душевен фитнес. Моля, чувствайте се свободни да импровизирате, както ви е по-удобно. Ето няколко идеи:

1. След като "нещо ви дърпа надолу", защо да не може и нещо да ви дърпа нагоре? Вие решете какво е и го ползвайте като мантра. Това е същата техника като вкарването на ново съдържание в негативни формулировки, като например: "зациклил съм в безпаричие" - "зациклил съм на големи доходи", за които сме писали в предишни статии.

Снимка: Thinkstock

2. Щом нямате сили да кажете край, значи трябва да заякнете. Пробвайте за известен период всекидневно да вдигате някакви тежести (не е нужно да са истински - може и две чаши да ползвате), после заставайте пред огледалото, изпъчете мускули и казвайте "край". Правете това, докато усетите, че сте заякнала достатъчно - т.е. нагласата е претърпяла промяна.

По отношение на другите ви въпроси:

1. "Как да спра да живея в тези мои измислени приказки" - ами създайте си приказна реалност, ако ви харесва повече. Преименувайте се от "тази, която измисля приказки", на тази, която създава приказна реалност".

2. "Как да спра да поставям граници" - пробвайте да разширявате границите на ежедневието си, като правите поне едно нещо на ден, което никога не сте правили.

Снимка: Thinkstock

3. "Да не съм толкова черногледа" - запълнете един лист от рисувателно блокче с черна боя в продължение на някакъв период, докато вие усетите, че се е получило насищане, ежедневно покривайте "рисунката" с бяла кърпа и я гледайте - така няма да сте черногледа, а белогледа (т.е. пак преформулираме нагласата).

4. "Да виждам красотата и в най-малките неща" - събирайте си "малки неща" (може да са камъчета, кибритени клечки и пр.) и си ги украсявайте.

5. "Да допускам, че и мен там някъде ме чака щастие" - по-добре допуснете, че сте щастлива тук и сега. Заявете го буквално. Ако подхождате към щастието си с нагласата, че ви "чака някъде там", това, което се случва, е че то продължава да ви чака някъде там и този процес всъщност няма край.

Снимка: Thinkstock

Когато изградите вътрешните си опори, хармонията, която търсите, ще ви намери сама.

И отговор на последния ви въпрос - да, провеждаме курсове в Стара Загора, свържете се с нас, за да получите информация за предстоящия семинар на 15 март.

Сърдечни поздрави, Алексей

* Въпроси към Алексей можете да задавате на edna@netinfocompany.bg. Анонимността ви е гарантирана.

Още от Интересно

Албена Михова за комедията на сцената и в живота

Няма как да не сте я гледали поне веднъж и да не ви я разсмяла. Тя притежава уникалната дарба да накара човек да забрави за всички проблеми и да си ле...

Какво е щастието за различните зодии

Щастието и красотата са субективни понятия. За всеки отделен човек те се изразяват в съвсем различни житейски случки и жестове от любимите ни хора. П...

Тайни за щастие, разкрити от датчаните

За съжаление България заема едно от челните места в класацията за най-нещастни народи. Ние няма да обсъждаме темата кое е това, което толкова ни натъж...

Дневен хороскоп за събота, 14 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Днес ще трябва да се справите с нещо, но не се притеснявайте, ...

Дневен хороскоп за неделя, 15 януари

Добро утро!  Неделя е и е време да отделите време на семейството и приятели! Вижте какво ви очаква днес ТУК. –––>>>...

Дневен хороскоп за неделя, 15 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Днес интуицията ви работи по-добре от обикновено. Доверете ѝ с...

Защото понякога си тръгваш, макар и да обичаш...

Раздялата е приемана за нещо много лошо. Свързвана е с разбити сърца, истерични сълзи, месец лошо настроение (или липса на такова.) Но всъщност раздял...

Какво предвещават Звездите за любовния ви живот на 16 януари

И днес се наблюдава Луна в Дева. През този ден обаче ще почувстваме другото въздействие на тази позиция. Ще сме рационални, трудолюбиви, практични. Же...

5 важни урока, които научих от нездравословната си връзка

Не осъзнавах колко нездравословна е тази връзка, докато не стана твърде късно. Мислех си, че всяка двойка се кара. Но не всеки скандал завършва със об...

Панирани яйца по индийски

Необходими продукти: 6 сварени яйца (за 6 минути) 100 г оризово брашно (+ за овалване) 100 г брашно от нахут 1 сурово яйце 20 г корен джинджифил 2 ски...