7 съвета за въвеждане на дневен план на бебето

Тези 7 съвета ще са от полза при създаването и спазването на дневен режим, който да осигури нужната рутина и спокойствие за вас и за вашето дете.

1. Създайте навик за ранно лягане

Когато веднъж сте въвели и спазвате фиксирана рутина за лягане, а и за цялото ежедневие, то ще тече от само себе си. На практика обаче е наистина трудна задача да разграфяваш и контролираш по час и минута навиците на детето си, още повече когато то е съвсем малко. Но въпреки трудностите в първите няколко седмици и дори месеци, не забравяйте, че времето за сън и въвеждането на фиксиран час за лягане, са най-важните елементи от създаването на здравословен и постоянен дневен режим за вашето дете, което изгражда и навик за дисциплина.
Това е становище на доктор Таня Алтман - член на Американската академия по педиатрия, която дава прости насоки как по-лесно да постигнете целта. Изграждането на рутината може да включва редица действия като: топла вана/душ преди лягане, обличане на пижама, хранене, загасване на светлината. След първите 3-4 месеца от започване на режима е хубаво да оставяте бебето си да заспива в креватчето си, докато пие мляко, за да се научи да заспива само.

2. Научете бебето си да различава деня и нощта

Бебета нямат развито чувство за възприемане на ден" и нощ", затова някои спят по много през деня и се събуждат, когато слънцето залязва. За да помогнете на детето си да прави тази разлика, трябва да осигурите достатъчно светлина през деня в дома си. Обратното - вечер и през нощта не трябва да бъде така ярко, а тихо и спокойно. Когато детето ви се буди нощем, за да се храни, не трябва да му говорите много, така че то да разбере, че нощта е време за спане, а денят е времето за игри и общуване. Така, помагайки на вашето бебе да прави разлика и да възприеме различните части на деня, вие вече сте направили решителна стъпка към въвеждането на дневен режим.

3. Научете се да разпознавате правилно сигналите на детето си

Има много възможни места, на които да получите съвети и примерни планове за въвеждането на режим/график на детето си - от книги, от педиатъра ви, от други родители. Най-важното ръководство остава това да се научите да тълкувате правилно сигналите на детето си, за да може то да ви показва от какво се нуждае и какво му е необходимо. Когато то знае, че вие го разбирате, ще се чувства сигурно и защитено. Според специалисти, така нареченият инстинкт" възниква, когато родителите научат темперамента на своето бебе и съответно методите, които могат да използват, например за да го успокоят или при приспиване.
Ако наблюдавате детето си внимателно, скоро ще знаете какво точно иска да ви каже, макар и без думи. Опознавайки сигналите, ще можете много по-лесно да му помагате с опознаването на света и с изграждане на неговите възприятия - така ще му осигурите спокойствие и чувство за пълноценно общуване с вас. А това прави ежедневието много по-лесно и приятно, както за бебето, така и за родителите.
Този процес на опознаване отнема много време и търпение. Но след това вие ще наблюдавате повтарящи се модели, които ще ви улеснят в отглеждането на детето. Ако си водите дневник, в който описвате времето за дрямка, храненията, игрите на вашето бебе, може да го преструктурирате в дневен план, като включите и натрупания опит относно сигналите, които то ви дава и тяхното значение.

4. Дайте приоритет на вече въведения дневен план

В опитите да научите детето си да следва конкретния дневен план, а вие да се научите да разпознавате повтарящите се модели на неговото поведение, трябва да сте готови да дадете нужното предимство на режима поне в първите няколко седмици след началото му. Затова трябва да се избягва отвличането на вниманието, например чрез непланирано похапване между отделните фиксирани хранения или чрез дълъг следобед на игри, който забавя съня. Ако веднъж сте започнали да спазвате определен дневен график, то всяка една промяна в него, дори и малка, е вероятно да доведе до неуспех. За да има планът ефект в дългосрочен аспект, най-вече вие трябва да се съобразявате на първо място с него, още повече докато детето ви се учи и свиква с графика си.

5. Очаквайте промени през фазата на растеж

През първата си година всяко бебе трябва да свърши много важни задачи" - теглото му се утроява, научава се на основни неща, като това да седи, да пълзи, дори и да тича. Затова не се изненадвайте, ако детето излезе от собствения си ритъм - това е напълно нормално. По време на фазата на растеж и изучаването на тези важни неща, детето може да бъде в пъти по-гладно от обикновено, може да се нуждае от повече сън или пък да се буди по няколко пъти през нощта. Ето защо трябва или да върнете вашето бебе към първоначално въведения режим, което е по-трудно постижимо и в явен разрез с нуждите му, или същият да бъде коригиран съответно новите нужди на детето.

6. Регулирайте дневния график според възрастта на детето

Колкото и да е хубаво чувството, когато с детето си сте намерили хубав ритъм и денят ви протича спокойно и приятно, то следваща промяна винаги е необходима. Защото колкото повече расте детето, толкова повече се променят нуждите му и нарастват заниманията му. Когато детето расте, се нуждае от все по-малко сън през деня, а повече време за игра и стимулиране на развитието му.
Най-прост пример е когато се въвеждат твърди храни в менюто на децата, първо по веднъж на ден, а след това по няколко - с всички такива промени ежедневието на вашето бебе също неизбежно ще се промени.

7. Не очаквайте, че един дневен план ще функционира винаги перфектно

Някои родители имат преувеличени очаквания, че въведеният дневен план винаги ще работи като по часовник. Дори когато децата свикнат с него и знаят, че денят има свой фиксиран ритъм, вие трябва да очаквате настъпването на различни промени в него и да ги предвиждате от ден за ден.
От време на време ще се случва бебето ви да пропуска дрямка, да огладнее по-бързо или да се събуди в ранни зори. Тук особена роля играят и вашите лични потребности и цялостният ритъм на живот на семейството ви - когато отивате на почивка, нуждите на по-големите ви деца, срещите ви с приятелите и просто всекидневните ви грижи и задачи, които трябва да свършите - всичко това се отразява и върху ежедневието на бебето ви.
В крайна сметка отклоненията от въведения дневен план и режим са напълно безвредни дотолкова, доколкото дълго детето ви получава достатъчно сън, храна, време за игра и най-вече любов и внимание, за да расте в щастлива среда.

-------------------------

Виж още:

7 невероятно сладки начина да приспите вашето бебче!
20 факта за бременността, които докторът няма да ти каже, но ти искаш да знаеш
Бебе танцува като Бионсе! Уникално!

Още от Интересно

Цветята на Бах: За ежедневието и смелостта на малките крачки

Обичаме да се възхищаваме на геройската смелост, проявена в необичайни, критични обстоятелства. Подвизите са изключителни и забележителни и резонират...

Как няколко минути донесоха „Оскар“ на шест актьора

Никол Кидман Никол Кидман ни смая с уникалното си превъплъщение в образа на писателката Вирджиния Улф във филма "Часовете" от 2002 г. ...

Съветите на учените - как да тренираме волята си?

Мразим понеделниците, не само защото трябва да ходим на работа, но и защото повечето цели, които си поставяме започват от понеделник. Ще сра цигарит...

Роузи Хънтингтън-Уайтли е бременна (снимки)

След като стана ясно, че Ирина Шейк е бременна от Брадли Купър, се оказа, че тази година и друга нейна колежка от модния подиум ще роди първото си дет...

Дневен хороскоп за четвъртък, 19 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Социалната ви енергия е доста силна днес. Толкова сте уверени,...

Истината: Повечето заболявания са заради потиснати емоции

Голяма част от хората се доверяват единствено на традиционната медицина и смятат, че за всяко заболяване има конкретно хапче и лекарствата са достатъч...

Какво говори сексуалният ни стил за нас?

Вашите лични мотиви да правите секс не само подсказват как ще го правите, но и кого ще привлечете като сексуален партньор. Има най-различни мотиви за...

Дрешките, които трябва да купите за бебето си

Появата на малкото човече в живота на мама и татко е най-важният ден и за двамата. И трябва да сме подготвени за този ден. Кои са дрешките, които всяк...

Джанис Джоплин завинаги на 27 (видео)

Певицата, прочула се с високото си вокално майсторство и неподражаемия си стил, днес щеше да навърши 74 години...

Как да организираме гардероба си - да почистим ненужното и да направим място за новото

Понеделниците винаги идват прекалено бързо и ни сварват неподготвени. Може дори да се каже, че нивата на стрес са най-високи именни в началото на рабо...