Раждането 1: Абсурди

Раждането е много интимен, личен момент, но ще разголя своето, защото ми се иска повече жени да очакват и изискват своето прекрасно раждане.

Да бъдат активни, да бъдат смели, да бъдат спокойни. И да се отпуснат, когато намерят точното място и точните хора за срещата със своето бебе.

За съжаление болничните практики в България са у-жа-сни! Обстановката и най-вече отношението към майката и бебето са много далеч от нормалното и здравословното.

Ето някои от абсурдните практики (не претендирам за изчерпателност), с които се сблъсква раждащата жена:

Раждането е работа на лекаря/акушерката, майката помага

Много често майката се третира като уязвим субект, който няма нито потенциала, нито правото да бъде главно действащо лице. А всъщност нали тя ражда?

Не акушерката, не доктора, а майката! Но в родилна зала се оказва, че тя ПОМАГА на медицинските лица да си свършат (бързо) работата. Май трябваше да е обратно.

Вероятно поне 80% от всички раждания в България могат да бъдат определени катотравматични. А може би и повече?

При добра подготовка, попадайки в дружелюбна и спокойна атмосфера, всяка жена може да се справи с раждането на детето си.

Тя трябва да има свободата да се движи, да пее, вика или мълчи, да избира позите, които я карат да се чувства добре, да бъде с близък човек, да роди в позата, която тялото й подсказва.

Ако има нужда от помощ или подкрепа, персоналът може да ги окаже без да й иззема раждането. Дори, ако се наложи секцио майката й бебето остават в центъра.

В този случай жената вероятно има нужда от още повече внимание и подкрепа. Има и силната нужда бебето да бъде до нея.

Не е ли абсурдно, че след каква да е операция болният има право на придружител по време на престоя си в болницата, а след секцио жените нямат право на такъв?!

Присъствието на съпруг, майка, сестра, приятелка би се отразило оздравително на току що оперираната жена и нейното бебе, вярвам ще се съгласите.

Промяната на тези практики не изисква колосални суми, а само желание за промяна и по-човешко отношение.

Първи часове на самота

Приема се, че е нормално майката да лежи сама в коридора два часа след раждането, а бебето й да бъде някъде само. Не!

Това не е нормално, след приключването на раждането мястото на бебето е до майката, на гърдите на майката. То има нужда да усети нейния аромат, биенето на сърцето й, да се сгуши в нея.

То няма нужда да стои някъде само, под силни светлини, които го плашат, сред болничните миризми, които не са му познати, стресирано от непривични звуци - плачещи бебета, непознатите гласове на медицинския персонал.

Първите минути, първият час след раждането са време на изострена чувствителност и от страна на бебето, и от страна на майката. Това е времето на влюбването.

В природата всичко има своя дълбок смисъл. Ако раждането е протекло спокойно и без медикаментозна намеса, то майката и бебето са будни и жадни за контакт.

Да държиш бебето си, да го гледаш и галиш е мощен стимул, който отприщва неописуема любов. Това е първата връзка, която бебето създава или по-скоро продължава при нови условия.

Психолозите са категорични, че значението й за емоционалното развитие на човека е огромно.

Този толкова скъп момент се отнема рутинно в нашите болници под претекст, че такива са практиките. И майките го приемат. Чакат по-бързо да се приберат у дома.

Успокояват се, че имат цял живот време, за да изграждат връзка с детето си; че персоналът си знае работата, че бебето не разбира какво се случва и т.н. и т.н.

Промяната на тази практика не изисква колосални суми, а само желание за промяна и по-човешко отношение.

Бебето - собственост на болницата

Раздялата след раждането е първата крачка на груба намеса във връзката майка-бебе. През последващия болничен престой детето се третира като собственост на болницата. Замисляли ли сте се?

Майката трябва да моли да й го дадат, да моли да остане при нея, да моли за информация, да моли да не го хранят с адаптирано млеко, да моли да не му прилагат процедури, които не са съгласувани с нея, да моли да не го мажат със съмнителна козметика, да моли, да моли...

И ако персоналът е по-отзивчив може и да се съобрази. Но може и да не се. Вместо да се почувства сигурна и спокойна със своето дете, дори грижата внушава на майката "ти не можеш да се справиш сама, ние ще се погрижим, ти си почини".

Нека психолозите кажат как се отразява това на психиката й. Прочетететези препоръки, които касаят болничния престой на бебето.

Майката и бащата за законни настойници на своето дете и имат право сами да решават колко време да го гушкат, как да го хранят, колко време да прекарват с него, кой да се грижи за него, какви медицински процедури да му бъдат прилагани и т.н.

Всъщност майката не може дори да си тръгне спокойно от болницата преди да изтече регламентираният престой там, защото... НЗОК няма да изплати парите по здравна пътека.

И така здрави бебета и здрави майки чакат да започнат нормално животът си заедно, заради 'такива са процедурите'.

Промяната на тази практика не изисква колосални суми, а само желание за промяна и по-човешко отношение.

Кърменето е най-доброто за майката и бебето, но... да се оправят сами

Отделянето на майката и бебето през първите часове (а в случай на секцио и дни!) и срещите под час след това оказват скрито влияние върху психиката на двойката и очевадно влияние върху кърменето.

Макар, че всички повтарят колко е важно кърменето, майката и бебето са оставени да се справят сами при ненормални условия - отделени един от друг за дълго, виждайки се под час, гърдата на мама е в нелоялна(!) конкуренция с шишето, с което бебетата често се черпят.

Най-добрият старт за кърменето е бебето да бъде оставено да засуче веднага след раждането и да суче винаги когато пожелае. Но това може да се случи само, ако то стои при майка си.

Стимулиращо за бебето е да лежи до или върху нея, да чува гласа й, да усеща аромата й. Контактът кожа до кожа е нежна и ефективна грижа за новороденото, особено ако раждането не е протекло добре.

Представяте ли си какво ще се случи в българско родилно отделение, ако майката съблече бебето и го постави върху себе си?

Промяната и на тези практики не изисква колосални суми, а само желание за промяна и по-човешко отношение.

При проблеми с кърменето най-адекватна помощ биха оказали консултантите по кърмене от НАПК и ЛЛЛ.

Отношението към раждането и двойката майка-бебе се променя много бавно, задвижвано основно от комерсиални фактори.

Същинска промяна обаче ще настъпи когато бъдещите родители, близките им, цялото общество промени нагласата си.

Когато критична маса хора заявят категорично, че настоящите практики са абсурдни и нездравословни, промяната ще бъде възможна. Тя не изисква колосални суми, а само желание и по-човешко отношение.

Автор: Катерина Атиас/Darove.com

Още от Бременност

Особени симптоми по време на бременност

Бременността е особен период от живота на една жена. Той е белязан с редица промени в тялото и организма, които понякога се струват изключително стран...

Как захарта пречи на зачеването?

Всички знаем, че консумацията на захар и захарни изделия крие риск не само за фигурата ни, но и за появата на диабет. Но вредите от захарта не се огра...

По какво си приличат бременните с малките деца?

Замисляли ли сте се, че бременните жени са също като малките деца? Бременни дами, не бързайте да се обиждате! Нямаме предвид, че се вдетинявате или че...

5 начина мъжете да се подготвят за идването на бебето

За една жена бременността, особено ако не е планирана, е истински стрес. Нуждата от време, за да се приспособи към шока от новината за промяната в жив...

Хапвайте артишок за здравословна бременност

Зеленчук, който все по-често намира място в нашата кухня е артишокът. Богат на витамини А, витамини от групата В и с ниско съдържание на калории, той ...

Защо са полезни водните спортове за бременните?

Водните спортове са едни от най-полезните за здравето и тялото като едновременно с раздвижването и стягането на мускулатурата са и щадящи и с по-нисък...

7 неща, които различават втората бременност от първата

Децата са най-голямата благословия и най-хубавото нещо, което ни се случва. А пък да имате 2 деца е истински дар от Господ. Ако очаквате второто си де...

Топ 5 на суперхраните за бременни

Храненето по време на бременността е една от най-съществените предпоставки за здравословно израстване на плода. Ето защо е важно да внимаваме какво яд...

Какво представляват люспите по главата на бебето?

При малките бебета често се появяват люспи по главичката и особено в задната ѝ част. Това лющене не означава, че бебето ви страда от лоша хигиена или ...

Аспиринът може да увеличи шансовете за зачеване на момче

Жените, претърпели един и повече спонтанни аборти обикновено биват съветвани да приемат ниски дози аспирин при следващи бременности. Оказва се според ...