Рио – между "Бързи и яростни" и "Измет"

Бори се за справедливост!
Бори се за приятелството!
Бори се да бъдеш чут!

Това са посланията, които ни поднася режисьорът на "Измет" (Trash) - Стивън Делдри. Филмът е с участието на Руни Мара и Мартин Шийн. Накратко казано "Измет" ни показва историята на Рафаел, Гардо и Рато. По цял ден те стоят на сметището в търсене на нещо, което ще им помогне да преживеят до следващия ден. Всичко за тримата се променя в момента, когато намират портфейла на корумпиран и брутален полицай. Тяхната решителност да се борят един за друг, да се борят да бъдат чути, да се борят за справедливост, довежда до куп перипети и трудности, през които преминават.

Макар и мястото, където се развива действието на филма да не е точно опоменато, ние се сещаме за кое място в Бразилия става дума - а именно за Рио де Женейро.
Но "Измет" не ни показва толкова красивите места на Рио - плажът Копа Кабана, статуята на Христос, карнавалът, капоейрата. Той ни показва сметището, хората, които се борят за оцеляването си.

Преди няколко години друга филмова продукия също ни намекна и показа Рио. Може би повечето хора се сещат, че това е предпоследният излязъл филм от поредицата "Бързи и яростни" - "Бързи и яростни - Удар в Рио". Тогава също видяхме (не в такава степен) бедността на града.

Интересното е, че и в двата филма присъства корупцията и гонитбата - едната като преследване с бързи и мощни коли, другата в преследване за справедливост. Може да се каже, че Рио е градът на двете крайности - на Копа Кабана и Фавела (гъсто заселен беден квартал в градовете на Бразилия, често разположен на склонове на хълмове и планини).

Рио е една смесица от радост и сълзи, смесица от красотата на океана и склоновете на хълмове и планини. Смесица на богатство и бедност.

Може би това, което обединява гражданите на Рио е именно посланието, което носи "Измет" - "Бори се за справедливост", "Бори се да бъдеш чут".

Като се върнем отново към филмите, за които говорих - ако "Бързи и яростни - Удар в Рио" ни предствавя повече колите и състезанията, то "Измет" ни показва с пълна сила другата част - фавелата.

Само въпрос на време е Рио да играе основна роля в нов филм. Остава да разберем каква ще е тя - дали ще ни покаже местретата и капоейрата, бедните квартали и сметищата, карнавалът и самбата а защо не - всичко това заедно.

Кадрите от филма "Измет" са предоставени от Форум Филм България.

Още от Интересно

10 знаменитости и техните “близнаци”… назад в историята (снимки)

Знаете на какви неща е способна тази удивителна “машина” мозъкът ни, нали? Например, за да помогне на своите “приносители” да ...

Какви сте в леглото според зодията си?

Зодията може да покаже много неща за един човек, включително и това как се справя в леглото. Стана ли ви интересно? Да видим как се представят дванайс...

Т2, Анжела и туристите в миналото

Но ето че Дани Бойл се е справил много добре с тази задача. Тук помага фактът, че режисьорът е събрал оригиналния актьорски състав – Юън Макг...

Как казват „Здравей“ по света?

Най-разпространеният поздрав у нас несъмнено е ръкостискането, но в различните краища на света съществуват най-невероятни и разнообразни начини да каж...

Какво трябва да имаме в гардероба за офиса?

Кои са базовите дрехи, на които да заложим, когато подбираме тоалета си за работа...

Когато популярността в социалната мрежа е по-важна от живота...

Несъмнено социалните мрежи заемат основно място в живота на съвременния човек. Доколко това е полезно, само времето ще покаже. Да те улесняват кому...