Подарък от сърце: Какво казва реакцията на получателя му?

С наближаване на коледната магия всеки го обзема празничната еуфория и започва да мисли, да пести и да планира с какви подаръци да изненада и зарадва любимите си хора. Тяхната реакция обаче не винаги е напълно искрена и не може да ви убеди достатъчно, че сте избрали правилния подарък, който наистина се е харесал на получателя му.

Ето защо австралийските експерти по езика на тялото Алън и Барбара Пийз са разгадали какво показва езика на тялото на хора, които получават подаръци, и как правилно да разкодирате реакцията, която подаръците ви създават.
Дори когато човек е замислили някой красив подарък, той не винаги може да бъде сигурен, че е напълно подходящ и че ще се хареса от отсрещната страна. Мисълта, че подаръкът е купен или направен от сърце, е доста успокоителна, но не винаги това е достатъчно. Това че сте го избирали месеци наред и сте отделили много - и в материален, и в емоционален аспект, не гарантира, че получателят му ще го приеме със също толкова голямо чувство на радост.

Е, как може да разберете, че подаръкът ви е успешен и е донесъл голяма радост? Това е просто, защото когато повечето хора лъжат, те допускат по някоя от седемте най-често срещани грешки. Често посланията на отсрещната реакция са противоречиви - например, когато някой казва: "Мисля, че е прекрасно", а вербалният му език показва нещо съвсем противоположно.
Така че, ако искате да знаете със сигурност, дали подаръкът ви съвпада с нуждите и желанията на получателя му, то просто обърнете внимание на следните жестове.

1) Ръка пред устата

Когато човек държи ръката си пред устата, така че да я закрива, това означава, че на подсъзнателно ниво мозъкът възпира изричането на разочароващи думи, т.е. приканва" ви да излъжете. Понякога този жест обхваща само няколко пръста над устните ви или дори само свит юмрук - смисълът остава един и същ.

2) Потъркване на носа

Този жест включва лекото потъркване няколко пъти на долната част на носа или бързото му докосване, почти незабележимо. Жените правят този жест с по-малки и нежни движения в сравнение с мъжете (може би, за да не развалят грима си). Изследвания на американския невролог Алън Хърш и психиатъра Чарлз Уолф, участвали при показанията на Бил Клинтън пред Голямото жури във връзка с аферата му с Моника Люински, показват, че той рядко е докосвал носа си, докато е казвал истината. Но когато е казвал неверни думи е сбръчквал за миг челото си, преди да отговори, и е докосвал носа си по веднъж или два пъти на всеки четири минути, което на фона на целия разпит, прави общо 26 докосвания на носа.

3) Търкане на очите

Ако едно дете не иска да види нещо, то закрива очите си с едната или с двете си ръце. Същото е и с възрастните, когато не искат да гледат нещо неприятно за възприятията им - търкат или скриват очите си. Това е опит на мозъка да прикрие разочарованието, колебанието или съмнението, което човек първоначално възприема, и е реакция, с която да се избегне гледането в лицето и очите на този, който е породил тези чувства.

Мъжете обикновено търкат очите си силно, а когато става въпрос за някоя по-голяма лъжа, колкото и да се прикриват, в повечето случаи личи, че се опитват да избягат далеч от създадената некомфортна ситуация. Жените използват търкането на очите по-рядко - заместват го с леки и нежни движения под или около очите. Но това също е знак, който да ви подскаже, че изпитват неудобство.

4) Ръка до ухото

Представете си, че казвате на някого: "Надявам се подаръкът да ти хареса, стори ми се точно като за теб" или Смятам, че е точно подходящ за теб", а от отсрещният, докосвайки ухото си, казва: "Да, това е направено като за мен". Този символичен знак от страна на слушателя показва ясното му нежелание да чува думите, което е равносилно на несъгласие с вашите думи. Така сякаш се опитва да не ги чуе" и да ги блокира с ръката си - държейки ухото си или пипайки около него. Това много напомня жеста, който едно малко дете прави, за да не чува мърморенето на родителите си - то закрива ушите си, което красноречиво показва своето нежелание да ги чува. Като вариации на ръката до ухото са неговото подръпване, издърпване или просто докосване.

5) Почесване на врата

Наблюденията върху този жест разкриват, че частта около врата до раменете се докосва и почесва средно до пет пъти на ден (много рядко е повече от пет пъти). Когато излиза от тази норма и я превишава многократно това е сигнал за съмнение или несигурност и е толкова типично за някого, който не може да каже истината в очите - в случая дали е харесал подаръка или не.

6) Пръст в устата

Това е доста по-рядко използван жест, и то когато някой се чувства притиснат. На подсъзнателно ниво се свързва с малките бебета, които сучат от майките си - опит да се възвърне чувството за безопасност и сигурност. Това е типична реакция, когато един човек не иска да нарани чувствата на друг, който е искал да му поднесе много специален подарък.

7) Скрити ръце

Когато децата лъжат или искат да скрият нещо, те често крият ръцете си зад гърба. Затова когато съпругът ви каже, че той намира за наистина чудесни новите чорапи, които сте му подарили за Коледа и същевременно с това сложи ръцете си в джобовете или ги скръсти пред гърдите си, може да бъдете сигурни, че той не ви казва цялата истина. Една жена, която иска да скрие нещо и се опитва да избегне темата, като говори за други неща, също държи ръцете си по различен и нетипичен начин - кръстосва ги зад кръста или преплита пръстите си. Наблюдаването на този жест е често препоръчван метод на продавачите, които са съветвани да наблюдават дланите на клиента си, когато той обяснява защо не иска да си купи дадено нещо. Когато някой изтъква уважителни причини, обикновено дланите му са показани, не скрити.

Най-важното е да не забравяте, че дори някой да не е доволен от избора ви на подарък, в крайна сметка остава девизът: Подарък от сърце! А какво по-хубаво от подарък, купен с много внимание и любов?

Още от Интересно

Как да забързаме компютъра

Един от най-често срещаните проблеми за хиляди потребители не само у нас, но и по света е забавянето на работата на компютъра с течение на времето. И...

Дневен хороскоп за неделя, 22 януари

Добро утро!  Неделя е ден за почивка и време със семейството и приятелите! Вижте какво ви очаква днес ТУК.  –––>>...

Щастливите хора не боледуват от рак

"Щастливите хора не се разболяват от тази болест." 8 мита за рака на гърдата Още преди 150 години са изказани предположения за същест...

И Наградите на публиката в Лос Анджелис отидоха при...

А ето и имената на всички победители тази година: Любима кино икона - Джони Деп Любим кино актьор - Раян Рейнълдс Любима кино Актриса - Дженифър...

20 неща, които само сестрите разбират

Да имате сестра е най-хубавото нещо. Освен сестра, тя е и най-добър приятел. Всеки, който има сестра вероятно не може да си представи живота си без не...

Маги Желязкова в тандем с Устата за Балканския бал на 2 март

Иван Динев-Устата и Маги Желязкова са водещите на Балканския бал, който ще изригне в столичната “Арена Армеец” на 2 март. Рапърът с актьор...

7 начина да сложиш край на навика да похапваш късно

Ако сте склонни вечер, (аз лично съм) да пренебрегнете здравословното хранене и спорт през деня, следвайте този прост наръчник и кажете НЕ! Как ст...

Кристиан Диор: „Истинската жена трябва да бъде капризна“

Днес се навършват 112 години от рождението на знаменития дизайнер Christian Dior. Той е роден и израснал в заможно семейство в Гренвил, Франция, но ...

Фитнесът: секси място да срещнеш половинката си

Все повече приятелки ми споделят, че са отишли на среща с някой от тренировките. Това не е изненадващо. Може да се каже, че от доста години фитнес зал...

Как няколко минути донесоха „Оскар“ на шест актьора

Никол Кидман Никол Кидман ни смая с уникалното си превъплъщение в образа на писателката Вирджиния Улф във филма "Часовете" от 2002 г. ...